POPÜLER BİLİM - Michael Brooks / Fizik, Armand Herscovici / Matematik Masalları

Burada tanıtmaya çalıştığım kitaplar fizik ve matematikle ilgili konuları içermekte olup, evrenle, varoluşumuzla alakalı aklımıza takılan soruları cevaplamaya çalışıyor... her iki kitabın yazarı da konunun uzmanı.. M. Brooks kuantum fiziği alanında doktora yapmış bir fizikçi, A.Herscovici ise uygulamalı matematik araştırmaları yapan bir matematikçi.. hali hazırda her ikisi de bilimsel kitap yazmakla uğraşıyorlar....

Fizik kitabı CERN’de ‘’Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’’ ile yapılan deneyle birlikte ilgimizi çeken bir çok soruya cevap vermeye çalışıyor... kuantum mekaniği, genel ve özel görelilik kuramı, zaman nedir?  zamanda yolculuk mümkün müdür? gibi birçok soru ve cevabı kitapta yer alıyor... Matematik Masallarında ise matematik kuramları masallar vasıtasıyla anlatılıyor, bilmeceler sorarak izah etmeye çalışıyor... fraktal geometri, fibonacci sayıları ve daha birçok kuram öyküler vasıtasıyla anlatılıyor...

Her ne kadar her iki kitapta da sıradan kişilerin anlayacağı şekilde yazılmaya çalışılmış ise de bazı bölümleri anlamakta zorlandığınız oluyor, bazı açıklamaları iki kere okumak durumunda kalabiliyorsunuz...yine de ben her ikisini de sonuna kadar hiç sıkılmadan okudum... kitaplar bittiğinde de bir sürü yeni şey öğrenmiş, önceden bildiklerimi de hatırlamış oldum...

Konu sizinde ilginizi çekiyorsa her iki kitabı da öneririm...

Zamanda Seyahat Edebilir Miyiz?
Ve Diğer Büyük Sorular

Yazar: Michael Brooks  
Çevirmen: Ebru Kılıç
Sayfa Sayısı : 241
Basım Yılı : 2012
Yayınevi : Versus

Büyük Sorular dizisi okurun gündemine tarih boyunca insanların aklını kurcalamış temel felsefi ve bilimsel sorunları taşıyor. Bu sorulara en büyük düşünürlerin verdiği cevapları sunuyor. Büyük Sorular: Fizik başlığında Michael Brooks kuantum fiziğini, göreliliği ve gerçekliğin gerçek doğasını anlamamız için elzem 20 zihin açıcı büyük soruyu tartışıyor.

Fiziğin Amacı Nedir?
Zaman Nedir?
Schrödinger'in Kedisine Ne Oldu?
Elma Neden Düşer?
Katılar Gerçekten Katı Mıdır?
Bedava Yemek Diye Bir Şey Neden Yoktur?
Nihayetinde Her Şey Rastgele Midir?
Tanrı Parçacığı Nedir?
Ben Eşsiz Miyim?
Zamanda Seyahat Edebilir Miyiz?
Dünya'nın Manyetik Kalkanı Tekliyor Mu?
Neden E=mc2?
Evreni Tek Bir Bakışımla Değiştirebilir Miyim?
Işık Nedir?
Sicim Kuramı Gerçekten De Sicimler Hakkında Mıdır?
Neden Hiçbir Şey Olmayacağına Bir Şey Var?
Bir Simülasyonda Mı Yaşıyoruz?
Doğanın En Güçlü Kuvveti Hangisidir?
Gerçekliğin Gerçek Doğası Nedir?



Salyangozun Sarmalı

Yazar : Armand Herscovici
Çevirmen : Ercüment Akat
Sayfa Sayısı:
 320
Basım Yılı:
 2012
Yayınevi: Kırmızı Kedi

Binlerce yıldır doymak bilmez bir merakla evreni ve doğayı anlamaya çalışan insanoğlu bu çabalarına rağmen yeryüzü harikalarını keşfetmeye yetecek bilgiye erişebildi mi?

Karmaşa ve düzenin, uyum ile kaosun iç içe geçtiği bir evrende kavramakta zorlandığımız sonsuz büyüklükteki sayıların, eski Çinlilerin sihirli karelerinin, fraktal geometrinin, meteorolojik tahminlerin, Bermuda şeytan üçgeninin sırlarını tek bir ağaç yaprağında ya da salyangozun sarmalında bulabileceğimiz gerçeğine ne diyeceksiniz?

1001 Gece Masallarının kaldığı yerden, Şehrazatın anlattığı bu soluk kesici masallarda dünyanın gizli uyumunun inceliklerini bulacaksınız.

Kimi zaman sıradan, kimi zaman anlaşılmaz görünenin ardındaki sırları çözmek için nasıl bakılacağını bilmek gerekiyor. Matematik Masalları, bilinmezlerin yanıtlarını kendinde saklayan matematiğin uçsuz bucaksız dünyasına küçük, eğlenceli ve şaşırtıcı bir pencere açıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH