JANICE Y. K. LEE - Piyano Öğretmeni

Bu kitabı  öylesine almıştım, Hong Kong’da geçmesi ve savaş yılları olması ilgimi çekmişti... hakikaten zaman ve mekan çok dikkat çekiciydi... İngilizler, Çinliler, Amerikalılar, Hollandalılar ve diğer Avrupalılar, Avrasyalılar  herkes orada, üzerine birde işgalci  Japonlar gelince mozaik tamamlanıyor... Roman üç dönemli anlatılmış II. Dünya Savaşı öncesi, savaş zamanı ve sonrası şeklinde... Hong Kong’da o yıllarda oldukça değişik bir sosyal ortam var... sömürgenin hakimi İngilizler, onlardan hiç hoşlanmayan ama daha fazla İngiliz görünen Çinliler, birde her iki toplumunda çok kabul etmediği melezler Avrasyalılar... japonlar da gelip her şeyi daha da fazla karıştırıyorlar...savaş başladığında da insanlar hayatta kalmaya kendi bildikleri yöntemle çalışıyorlar... aslında herkes kendi çıkarını koruma peşinde bunun için  bir sürü siyasi manevra yapıyor... hem 1942’deki  ‘’Trudy’’ hemde 1952’deki  ‘’Claire’’ çok ilginç karakterler... hani uzun uzun irdeleyebileceğiniz türden... bu çerçeve içinde bakıldığında kitap çok iyiydi... ama yazarın anlatımını ve dilini sevmedim... konuyu zenginleştirecek yerde boğuyordu... öyle ki zaman zaman bayağı sıkıcı oldu... oysa büyülü bir roman olması için her şey çok müsaitti... romanı bitirdiğimde keşke bunu başka biri yazsaymış diye düşündüm... ki yazarın kendisi de Asyalı, Hong Kong’da doğup, büyümüş... bu konu daha iyi bir kurguyu hak ediyordu diye düşünüyorum....


Yazar : Janice Y. K. Lee
Çevirmen: Canan Sakarya
Sayfa Sayısı : 320
Basım Yılı : 2012
Yayınevi : Artemis

Bazen, aşkın bitişi sadece bir başlangıçtır...


1942 yılında, Will Truesdale adlı İngiliz, Hong Kong’a geldi ve kendini, Avrasya sosyetesinden güzeller güzeli Trudy Liang’la tutkulu bir aşkın içinde buldu. Ancak kısa süre sonra aşkları, ülkenin Japon işgaliyle sarsılmasıyla altüst oldu. İşgalin hem iki aşık hem de içinde yaşadıkları kırılgan toplum için korkunç sonuçları olacaktı. Savaşın en karanlık günlerinde, herkes en yakınlarına dahi, ihanet edecekti.

On yıl sonra, Claire Pendleton, Hong Kong’a geldi ve varlıklı Chen ailesinin kızlarına piyano dersi vermeye başladı. Koloninin renkli sosyal hayatı, yeni evli bir İngiliz olan Claire’in başını döndürmüştü. Claire çok geçmeden yeni bir ilişkiye başladı. Ancak sevgilisinin esrarengiz davranışlarının ardında korkunç bir geçmiş yattığını keşfedecekti.

Bu muhteşem romanın iç içe geçen hikayeleri, imkansız seçimlerle dolu inanılmaz hayatları, aşk ve güveni, cesaret ve hayatta kalma güdüsünü, şimdiyi ve her şeyin ötesinde, geçmişi anlatıyor...

Az rastlanan, müthiş bir hikaye. Harika bir romanın yapması gerekeni yapıyor. Sizi bulunduğunuz yerden ve zamandan alıp varlığını içinizde hissedeceğiniz bambaşka bir dünyaya götürüyor.
Elizabeth Gilbert

Savaş zamanında aşkın ve hayatta kalmanın zorluklarını ve bu süreçte yapılan seçimlerin sonuçlarını anlatan, nefis bir roman.
Publishers Weekly

Janice YK Lee ( Lee Yoon Kyung )1972 doğumlu  Kore kökenlidir. Okul için Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmadan önce Hong Kong'da doğup büyüdü. Harvard Koleji'nden İngiliz ve Amerikan Edebiyatı ve Dili bölümünden mezun olduktan sonra Lee, Elle ve Mirabella dergilerinde editör olarak çalıştığı New York'a taşındı . Birkaç yıl sonra Hunter College'ın MFA programına kaydoldu ve ilk romanını yazmaya başladı. Lee başlangıçta The Piano Teacher'ı bir kısa öykü olarak yazdı ve öyküyü roman uzunluğundaki bir çalışmaya genişletmeye karar verdi. Kasım 2009'da yayınlanan Piyano Öğretmeni yayınlandıktan sonra 19 hafta boyunca New York Times'ın en çok satanlar listesinde kaldı ve dünya çapında 26 dile çevrildi. 1996 yılında Koreli-Amerikalı Joseph Bae ile evlendi, dört çocukları ile birlikte New York'ta yaşıyorlar. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

TOSHIKAZU KAWAGUCHI - Kahve soğumadan önce