DANIEL PALMER - AKIL OYUNLARI

Psikolojik hikayeleri severim ama epeydir bu tip bir roman okumamıştım, hoşuma gitti... oldukça sürükleyici yazılmış elinizden bırakmak istemiyorsunuz... Bilgi İşlem sektöründe çalışan ve yüksek teknolojiye haiz bir ürün yapan başarılı bir yönetici (Charlie), bulunduğu şirkette çalışan tanımadığı birinden ürününün tehlikede olduğuna dair bir e-mail alır. Bu kişi ona şirketteki başka bir üst düzey yöneticinin projesini engellemeye çalıştığını söyler ve buna ilişkin USB  ile bir sunum dosyası verir. Bu sunum dosyasında yazılanları düzelten Charlie konunun tartışılacağı üst yönetim toplantısına davetsiz olarak katılır ve orada diğer yöneticiyi ürününü engellemekle suçlar. Fakat ilgili kişinin öyle bir niyeti olmadığı ortaya çıktığı gibi, kendisine USB’yi verenin de o şirkette hiç çalışmadığı personel bölümü tarafından ifade edilir. Charlie, sunumu kimin oluşturduğunun kayıtlardan bulunabileceğini söyler ve kontrol ettiğinde bir gün önce kendisi tarafından hazırlandığını bulur, Charlie dahil kimse duruma bir anlam veremez ve aşırı stresten olduğu düşünülse bile tüm üst yönetim tedirgin olur. Diğer yandan odasında kendi el yazısı ile yazılmış ama ne zaman yazdığını hatırlamadığı bir not bulur...

Ve sonrasında da her şey karmakarışık olur, yazdığı ama hatırlamadığı notları bulmaya devam ettiği gibi birde öldüreceği insanların olduğu bir liste karşısına çıkınca iyiden iyiye korkmaya başlar... her ne kadar hastalığın görüldüğü yaşları geçmiş olsa da babası ve ağabeyi gibi şizofren olduğunu düşünmeye başlar, tüm oklar o yönü göstermektedir... bir yandan da kendisine bir komplo kurulduğu aklına gelmekte ama bu durumda şizofreninin klasik belirtilerinden olduğu için olay iyice içinden çıkılmaz bir hale gelmektedir...

Daha fazla anlatmayacağım konu bu minvalde devam eder... hikayeyi sevdim, okurken keyif aldım ama kitabın yarısında olayı tahmin ettim ve benim tahmin ettiğim gibi çıktı ki tek olumsuz yön buydu... yazar gizlemeyi biraz daha başarabilseydi ve okuyucuyu şaşırtabilseydi mükemmel olacaktı... mesela ‘’Sil Baştan’’ romanının yazarı Ken Grimwood öyledir asla kitabın sonunu tahmin edemezsiniz ben onun gibi bekledim ama olmadı... yine de bu tip hikayelerden hoşlanıyorsanız arada okuyabilirsiniz....

Yazar:  Daniel Palmer
Çevirmen: Dilan Toplu
Sayfa Sayısı :452
Basım Yılı : 2013
Yayınevi : Koridor

Charlie Giles, kariyerinin zirvesinde bir yönetici. Kendisine şifreli notlar bıraktığını asla hatırlamıyor. Kimi öldüreceğini tek tek sıraladığı listeye ilk defa görmüşçesine bakıyor. Nasıl olur da en yakınındaki insanı bile öldürmek ister? Anlam veremediği bu şifreli notları kendisinin yazdığından emin. Gelebilecek tehlikelere karşı onu uyaran Anne Pedersen adında biriyle konuşuyor fakat kadının adı kayıtlarda yok. Ölmüş bir adam görüyor ancak polisi oraya götürdüğünde ceset ardında hiçbir iz bırakmadan ortadan yok oluyor. İşler daha da çığırından çıkmaya başladığında Charlie, kardeşi ve babası gibi şizofren olduğunu düşünmeye başlıyor.

Kendisini durdurabilecek mi yoksa bu sonu olmayan akıl oyunlarına yenileri mi eklenecek? Çözebilmesi için halüsinasyonlar arasında tek bir gerçeğe ihtiyacı var ya da gerçeğe aykırı tek bir ayrıntıya.

''Umulmadık sürprizler ve zihninizi kurcalayacak oyunlarla dolu bir roman. Muhteşem bir yapıt."
Tess Gerritsen

"Daniel Palmer okuyucuyu can evinden vuracak bir kitapla karşımızda. Karakter tahlilleri enfes. Son sayfaya kadar bitmek bilmeyen bir heyecan dalgası ve zekice düşünülmüş bir olay örgüsü."
John Lescroart 

"Akıp giden bir konu, algılarınızı zorlayacak karakterler; net ve zekice kurgulanmış diyaloglar. Bir romandan başka ne beklersiniz? Çok yönlü bir yetenekten başlangıç vuruşu gibi bir ilk roman. Okuyucuyu daha da iştahlandıracak yazım tarzı ile tüylerinizi diken diken edecek bir okuma serüveni. Daniel Palmer, takip edilecek yazarlar arasındaki yerini bu kitapla perçinliyor."
Steve Berry

Yorumlar

  1. hımmm polisiye okumuyorsun ama gerilim okuyosun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman okuyorum, özellikle psikolojik olanlar daha çok ilgimi çekiyor...

      Sil
  2. tamam bu kitap ta aklımızda olsun , akıl oyunları bunun filmi de vardı sanki :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Russell Crowe'un oynadığı filmi söylüyorsanız eğer bu kitapla ilgisi yok.. o film şizofren matematikçi John Nash'in hayatını anlatıyordu... bu kitapla tek bağlantı şizofreni ve isim benzerliği oluyor :)

      Sil
    2. evet evet , nash'in anlatıldığı film , çok güzeldi de , ondan heyecan yaptım :D

      Sil
  3. Bu kitaba çok rastlıyorum ama alıp okumadım. :)


    (Bu arada 2. bölüm çoktan blogda, 3. bölüm de pazartesi blogda. Çok fazla ziyaret etmiyorsunuz anlaşılan! Şaka şaka, sevgiler)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. bölümü okudum... takip ediyorum, çok iyi yazıyorsunuz...

      Sil
  4. bizim erhen bener çok iyi bu konuda. yani psikolojik romanda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erhan Bener'den yıllar önce ''Oyuncu'' romanını okumuştum ama şuan hiç hatırlamıyorum... bir ara yeniden bakayım...

      Sil
  5. Harika , mükemmel , olağan üstü bir kitap bir günde bitirdim gerçekten okunması gereken bir kitap piskolojik durumların olmasıda insanın ilgisini çekiyor( benim için öyle) bir kitabın filmini izlemektense okumayı tercih ederim zaten . Herkese önerdiğim bir kitap yazarını gerçekten tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler :) sanki yazarın yeni bir kitabı daha çıktı, bir bakın isterseniz...

      Sil
  6. kaç yaş için uygun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetişkinler için yazılmış bir roman bu ama çok vahşi/rahatsız edici sahneler yoktu diye hatırlıyorum (gerçi 4 sene oldu okuyalı ama). Herhangi bir yaş belirtmek istemem yine de eğer ebeveyn iseniz önce kendiniz okuyup çocuğunuza öyle verin diye düşünüyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH