MENEKŞE TOPRAK - Ağıtın Sonu

Yazarın imza günü duyurusunu gördüm önce, kimmiş diye bakınca yaşam öyküsü ilgimi çekti, kitabın ilk bölümünü yayınevinin sitesinden okuyunca da hoşuma gitti ve yeni bir yazarla tanışmış oldum... bu romandan başka iki öykü kitabı ve bir romanı daha var, kitapları birkaç dile çevrilmiş, 2002’den bu yana radyo gazeteciliği ve çevirmenlik yapıyormuş...

Roman geçmişi ile hesaplaşamamış, bugününü anlamlandıramayan bir kadının hayatını anlatıyor... daha küçük bir çocukken öksüz kalan Fatma, zaten pek sevemediği memleketini Ankara’da kazandığı üniversiteye gitmek için terk ediyor, daha sonra da mastır için yurt dışına çıkıyor ve sonrasında da çeşitli yabancı ülkelerde kendine bir hayat kuruyor... her ne kadar ülkesi ile bir bağlantısı yoksa da bulunduğu yerlere de ait olamıyor... bu yalnız hayatı, işinden ayrılmak zorunda kaldığında kendini İstanbul’da bulmasıyla değişmeye başlar, geçmişi ile yüzleşmek durumunda kalır, hayatına giren eski ve yeni erkeklerle duygu dünyasını sorgular, velhasıl farklı bir mecraya sürüklenir... hikaye de bu şekilde devam eder...

Açıkçası yayınevinin sitesinde okuduğum başlangıç bölümüne göre yukarıda anlattığım konuyu beklemiyordum, o anlamda beni şaşırttı... romanın içinde bazı konuları masal formunda anlatıyor çok başarılıydı... öykücülüğünü tüm roman boyunca hissettim, sanki o tarz yazara daha uygun... akıcı bir dili var, öyle çok beğendim, muhteşem diyemesem de roman güzel... sizde benim gibi yeni yazarlar keşfetmek istiyorsanız deneyebilirsiniz...

Yazar:  Menekşe Toprak
Sayfa Sayısı : 205
Basım Yılı : 2014
Yayınevi : İletişim

Bu güzel ve kendini beğenmiş adamla yan yana yürümek, onun bir ay önceki karşılaşmalarını unutmamış olması... Yüreğinde şakıyan kuş kanatlandı, hafif kızaran yanaklarına kondu, iki tel beyazı dün akşam kopardığı saçlarında uçuştu, durmadı yerinde, kanatlanıp gözlerinde titredi, dudağındaki gülümsemeye kondu.

Beyaz örtülü lokanta masaları, zeytinyağlı yeşil fasulye, ada sahili, yağmurlu akşamlar, masallar... Dağ ve ekşimek kokan uzak akrabalar... "Ne olduysa Lodos yüzünden oldu." Orta yaşlı kadınlar, boşanmışlar, hiç evlenmemişler, bekârlar listesi... Fatma ile Kerem, Dilnaz ile delikanlı... Hatıralar... Hayal kırıklıkları, vehimler, radyoda bildik türküler, Ya Hızır!, "hatamla sev beni", kafese kapatılmış kuşlar gibiyiz işte...Menekşe Toprak, mutlu olmak isteyen, hatıralara ve hayallere sarılan, ümitlenen, aşka ve hazlara kapılan, pişmanlıklar yaşayan bir kadının hikâyesini anlatıyor. Rüya gibi akıp giden hüzünlü bir şehir masalı Ağıtın Sonu.

Yorumlar

  1. Bu eser sanal kitap sitelerinde yeni çıkacak eserler arasında dikkatimi çekmişti. Ben senin yorumundan sonra bu eseri alıp okumak gerektiğine karar verdim:)

    YanıtlaSil
  2. Ben yeni yazarlara karşı nedense pek ilgili değilim. Ama yazınız ilgimi çekti sizi takip edip yeni yazarlar okuyabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler... bildiğiniz bir yazarın güvenliği gibisi yok ama değişik bir yazar okumanın sürprizi de bir başka... bazen inanılmaz bir tarz yakalıyorsunuz :)

      Sil
    2. Gül bu yorumuna katılıyorum. Hem yeni yazarlara da bir şans vermemiz lazım değil mi?

      Sil
    3. evet çok haklısın..

      birde düzeltme yapmam gerek yazara haksızlık olmaması adına :) bu roman yazarın 4. kitabı dolayısıyla yeni yazar lafı pek doğru olmuyor, yeni haberdar olduğum desem daha doğru olacak gibi :)

      Sil
  3. ben de senin sayende haberdar oldum , teşekkürler, yine not alındı ...

    YanıtlaSil
  4. yeni yazaaar. oleey. bayılırım okumayaa :)

    YanıtlaSil
  5. j.g. ballard'n ayrıntıdan çıkmış gündelik hayatın bilimkurgusu adlı öykü kitabını kaçırma bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. J.G Ballard çok iyi bir yazar şüphesiz ama ben çok sevemedim, ayrıca öykü de okuyamam pek... nereden bakarsanız bana çift zorluk :) yine de teşekkürler....

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH