SEZGİN KAYMAZ - Kısas

Sevinç Kuşları-2

Eğer tanrı varsa, umarım iyi bir mazereti vardır... Woody Allen

Sevinç Kuşları serisinin ilk kitabını bitirirken iyi ki seriymiş demiştim (ki ben serileri sevmem aslında) ve yanılmamışım hakikaten çok güzel bir ikinci roman bu, hatta ilkinden bile iyi denilebilir, neredeyse tüm romanı bir dejavu hissi ile okuyorsunuz ilk romandaki genel çerçeve birebir tekrar ediyor gibi ama bir yandan da başka şeyler anlatılıyor...

Bu kitapta da doktorlar, mafya babaları, polisler, hayat kadınları vs. var ama ana konu fuhuşa sürüklenmek için kaçırılan sokak çocukları ve onları kurtarmak için çabalayan bir avuç insanın hikayesi... ilk kitapta tema ‘’aşk’’ tı, bunda ise ‘’kötülük’’ ...

Kesif, buz gibi bir kötülük anlatılıyor baştan sona... isyan duygunuzun doruğa çıktığı epeyce bir bölüm var romanda ama başka biri yazsa tam bir yeraltı edebiyatı olabilecek kitap S. Kaymaz’ın müthiş yeteneği sayesinde zevkle okunur hale geliyor (tabii ben yeraltı edebiyatını çok sevmediğim için böyle söylüyorum yoksa bu türün tutkunları için sorun olmayabilir)... çocukların başına gelenler inanılmazdı ki tarih 1989, kötülüğün hiç hız kesmeyip geometrik olarak arttığı düşünüldüğünde günümüzde ne hale geldiğini kavramak hiç istemiyorum... bu arada çocuk esirgeme kurumunun koşullarını da anlatıyordu ki akla zarar...  

Tabii tüm hikaye bu kadar karamsar değil bir kere deli/dahi doktorumuz Veysel var o yetiyor zaten... Veysel, Dr. House’un daha insancıl, daha yufka yürekli hali gibi ama aynı kendini beğenmişlik, muhteşem deha ve sınırsız çılgınlık bunda da var... Veysel’in bir yandan tıpta çığır açan uygulamalarını izlerken bir yandan da önüne gelen tıp erbabını çılgına çevirmesini takip ediyoruz, süperdi...

Ben serinin son kitabını merakla beklemeye başladım bile size de kaçırmayın okuyun diyorum...

Koca Mesnevi’den tek bir kelimenin altını çizdi: ‘’Üzülme!’’
Sonra gitti.

Üzülme...
Üzülebilecek kadar güzel bir yüreğin varsa sevin.
Üzülme.

Yazar:  Sezgin Kaymaz
Sayfa Sayısı : 438
Basım Yılı : 2014
Yayınevi : İletişim

"O kadar çirkin ve yassıydı ki, mecbur kalıyor, gözünün ötesiyle bakıyordun soytarıya. Zila'daki ışık aşkını falan görmeye başlıyordun. İnsan aşkını, muhabbet aşkını, temas, meşk, hayat, uyku aşkını falan. Gördüklerini görmeden bakıyordun mecbur, o zaman da Seher'i falan görüyordun; Seher'in rahmindeki İrfan aşkını, kalbindeki Berna aşkını, Berna'daki Veysel aşkını, Veysel'deki Bayram aşkını, Edip'teki Kenan aşkını, Hayri'deki Şengül Abla Yılgör Abi aşkını, Deccal'daki intikam aşkını, Uğur'daki Deccal aşkını, Gıyas'taki acı, Beyazıt'taki oğlan, Ayvaz'daki para, Sermiyan'daki nedâmet aşkını görüyordun..."

Sezgin Kaymaz'ın yazarlığını fantezi-korku bağlamında, metafizik-paranormal ilgiler ışığında ele alanlar oldu şimdiye kadar, onun mizahına tutulanlar, yerliliğine dikkat çekenler oldu. Bütün bunların içinde, aynı zamanda aşk anlatıyor o. Olmadık yerlerden çıkan, olmadık yerlerde biten, olmadık aşkları Kısas'ta aslında en çok kötülüğü anlatıyor. En kötüsünden kötülüğü Acımasızlığı, nefreti, intikamı Kötülük karşısında bilenen bir iyiliği, fedakârlığı ve işte aşkı "Sevinç Kuşları"nın ilkinde olduğu gibi, yine Deccal'in varlığıyla, onun hatırıyla Envai çeşit ürpertinin birbirine karıştığı bir roman.

Yorumlar

  1. İlk defa duyuyorum bu yazarı, yazınızı okuyunca daha da bir meraklandım şimdi. Ben yeraltı edebiyatını severim; bu yüzden okuma listeme bu seriyi de ekledim :) teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarla geçen yıl ''KÜN'' kitabı ile tanıştım ve bu zamana kadar nasıl fark etmemişim diye çok hayıflandım... ve o gün bugündür geriye doğru tüm kitaplarını okuyorum yeni çıkanları da konusuna bile bakmadan satın alıyorum... aslında bu seriye yeraltı edebiyatı denilemez olabilirmiş o başka ama S.Kaymaz çok özgün bir yazar, o ayrı bir tarz... mutlaka bu yazardan okuyun ama önce Kün'ü okuyun... o inanılmaz bir roman...burada Kün'ün yorumu da var isterseniz ona da bakın...

      Sil
  2. okuyamadığım sezgin Kaymazlar'dan ama bağımlılık yapar kendisi ve muhakkak okunacaktır :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle... sizin ''Suskunlar''a konusu rahatsız edici dedikten sonra hemen hemen aynı konuda bir kitaba rastlamam biraz komik oldu ama tek iyi yanı Kaymaz'ın muhteşem üslubuyla her şey daha dayanılır oluyor :))

      Sil
  3. konusu itibariyle okumaya dayanabilir miyim acaba dedim ama siz yanıtını vermişsiniz zaten:) bu seriyi de not aldım o zaman :)

    YanıtlaSil
  4. bu yazarı okumadım hatta geçen gün kitapçıda da baktım kitaplarına karar veremedim hangisini okuyayım. bi ara başlıcam bu yazara artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim cevabım belli kesinlikle KÜN sonra diğerlerinden devam edersiniz... benim okunacaklarımın arasında da Kaptan'ın Teknesi duruyor sıra ona geldi bu arada serinin üçüncü kitabı çıkmazsa tabi :))

      Sil
  5. ah dün gördüm kısası yine dr da. bi başlıcam bakalım bu yazara. bi de hakan gündaya giremedim bi türlü :)

    YanıtlaSil
  6. Hakan Günday'dan yalnızca Az'ı okudum... çok beğendim aslında ama yazdığı tür bana çok hitap etmiyor o yüzden devamını getiremedim... yeni kitabı çıktığında bakıyorum o ayrı :)

    YanıtlaSil
  7. sezgin kaymaz. geçen sene sende okuyup sonra kadıköyde bi kitapçıda açıp bi kitabını okudum bolca. :) bu yazar da sırada. ve o ayaküstü az okumama rağmen bu yazarın çok iyi olduğunu söyleyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle süper bir yazar ben şimdi merakla bu serinin son kitabını bekliyorum... bence çok gecikmeden okuyun. sevgiler :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH