KARL MARX - Aforizmalar

Zincirlerimizden Başka Kaybedecek Neyimiz Var!

Bu aforizma kitapları çok hoşuma gitmeye başladı, bu aralar peşi sıra yayımlanmaya devam ediyor... bu kitapları başucunuzda tutup aforizmaları tek tek okumak lazım ama ben hiç böyle bir şey yapamadığım için başlayıp sonuna kadar okuyorum... ilginizi çekiyorsa deneyebilirsiniz...

Kitaptan Alıntılar;

En sonunda, insanın devredilemez sandığı her şeyin bir değişim aracı olduğu, alışverişe konu edildiği ve devredildiği zaman gelmiştir. Şimdiye dek ifade edilen ama asla takas edilmeyen; verilen ama asla satılmayan; edinilen ama asla satın alınmayan erdem, sevgi, inanç, bilgi, vicdan gibi değerlerin, kısaca her şeyin ticarete dahil olduğu zamandır bu. Genel bir yozlaşmanın, her şeyin satılabilir olmasının evrenselleştiği ya da politik ekonomi diliyle konuşacak olursak, maddi manevi her şeyin pazarlanabilir bir değer haline geldiği ve gerçek değerinin saptanabilmesi için pazara getirildiği zamandır.

Genel oy hakkı, her üç ya da altı yılda bir, halkı egemen sınıfın hangi üyesinin yanlış temsil edeceğini kararlaştırmak yerine halka hizmet etmelidir.

Akıl hep vardı ama aklın her zaman makul bir biçimi olmadı.

Yazar:  Karl Marx
Çevirmen: Peren Demirel
Sayfa Sayısı :70
Basım Yılı : 2014
Yayınevi : Zeplin

Karl Marx'ın eserlerinden özenle derlenen Zincirlerimizden Başka Kaybedecek Neyimiz Var! siz sevgili okurlarımızı benzersiz bir okuma keyfine davet ediyor. 


Lüks doğal gereksinimin zıddıdır. 

Hangi biçimi almış olursa olsun, toplumun bir bölümünün bir diğeri tarafından sömürülmesi, geçtiğimiz yüzyılların hepsinin ortak özelliğidir. Birbirimiz için karşılıklı değerlerimiz, karşılıklı nesnelerimizin değerlerine eştir. Bu yüzden karşılıklı bir ilişkide insanın kendisi değer taşımaz.

Kendisinden önce egemen olan sınıfın yerini alan her yeni sınıf, amacına ulaşmak için kendi çıkarını toplumun tüm üyelerinin ortak çıkarı olarak göstermek durumundadır. Düşünsel biçimde ifade edecek olursak, yeni sınıf kendi düşüncelerini evrensel olarak biçimlendirmek; onları yegâne mantıklı ve evrensel açıdan geçerli düşünceler olarak sunmak zorundadır. 

Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Modern dünya edebiyatının ikonik ve özgün yazarlarından biri olan Franz Kafka’nın aklımda kalan 12 çarpıcı aforizmasını okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/altini-cizdigim-12-carpici-aforizma/

    -Kendinizi insanlığa bakarak sınayın. Bu, şüphe edeni şüpheye, inananı inanca götürür.
    -İnsanların tüm hataları sabırsızlık, yaptıkları işi sonuçlandırmaya yönelik yöntemleri erkenden terk etme ve sözde sorun gibi görünen bir olguyu belirgin bir sorun haline dönüştürmelerinden kaynaklanır.

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH