MARTIN CRUZ SMITH - KUTUP YILDIZI

Bu kitabı indirimliler bölümünden aldım, ilgimi çeken ise Sovyet gemisi, Partiden ihraç edilmiş dedektif, Sibirya, Alaska, Kutup Yıldızıydı... yaşasın soğuk diye düşündüm ve okuma zamanlamam da çok iyi denk geldi... türü cazip değildi ama polisiye de iyi çıkar diye umdum... beklediğim gibi de oldu, güzel bir romanmış...

Kitap 1989 yılında yazılmış (hikaye de hemen hemen o tarihlerde geçiyor), yazarı ABD’li ama Sovyetler Birliği’nin neredeyse dağılma dönemindeki bir tarihte Sovyet balık işleme gemisi ile Amerikan trol gemilerinde geçen bir hikaye kurgulamış... yazar oldukça tarafsız yazmışsa da (ki tamamına yakınında Sovyetleri anlatıyor) ben keşke bir Rus yazsaydı diye düşündüm o ayrı...

Her ne kadar romanı polisiye diye etiketlemişsem de bu ana hikaye değil, evet bir cinayet var onu çözmek isteyen bir dedektifte var ama bu roman aslında bir Soğuk Savaş, Sovyet düzeni, parti politikaları, casusluk, kaçakçılık, denizcilik, balıkçılık hikayesi... yazarın tasvirleri çok iyi, konu Kuzey Kutbuna yakın yerlerde (hatta sonuna doğru buzu kırarak ilerliyorlar) ve gemilerde geçiyor, hem o soğuğu, hem gemilerdeki ortamı, hem de trol balıkçılığını gözümün önünde canlandırabildim bu konuda çok başarılıydı... arada oturmayan cümleler vardı ama çeviride mi sorun, yazarda mı tam anlayamadım, Renko'nun işinden kovulmasına yol açan olayları da muallakta bıraktı ki ben en çok onu merak etmiştim...

Sonuç olarak bu kış günlerine yakışıyor ve ben romanı sevdim, okumanızı öneririm...

Yazar:  Martin Cruz Smith  
Çevirmen: Giray Türkmen
Sayfa Sayısı :488
Basım Yılı : 2012
Yayınevi : Epsilon

Volovoi önündeki kâğıttan okumaya devam etti. "Renko." Sanki bir problemin çözümü için ısınmaya çalışıyormuş gibi görünüyordu. "Baş dedektifken kovulmuş. Parti'den ihraç edilmiş. Psikiyatrik rehabilitasyon görmüş. Kaptanın elindeki dosyanın aynısından bende de olduğunu tahmin ediyorsundur. Ardından da Rusya'nın doğu bölgesinde çalışmaya gönderilmişsin. Sibirya'ya."

Arkady Renko, buz gibi sularda avlanan trol gemilerine Sibirya'dan Alaska'ya kadar eşlik eden Sovyet gemisi Kutup Yıldızı'na sürülmüştür. 

Artık ikinci sınıf bir denizci olan Renko, geçmişinden haberdar olanların gölgesinde yaşamaya mahkûmdur.

Dedektif eskisi birden, özgürlüğünü kazanmak için bir şans yakalar; kasvetli ve son derece gizemli bir ölümü araştırma görevini üstlenir...

"Martin Cruz Smith, önde gelen polisiye yazarlarının hepsinden çok daha yaratıcı romanlar yazıyor" 
Washington Post

"Olağanüstü... okuyucu kitabın sonuna kadar tahminlerde bulunmaya devam edecek"
Evening Standard

Yorumlar

  1. Gül, yılın ilk bitirdiğin kitabı bu mu oldu? Öyleyse eğer yılın ilk kitabını sevmen güzel olmuş.
    Arkadaşım bu arada senin tavsiye ettiğin "Bir Küçük Hayalperest" ve "Saçında Gün Işığı" adlı eserleri aldım. Yakın bir tarihte iki eseri de okumayı düşünüyorum. "Saçında Gün Işığı"nı kış okuma etkinliğinde bir kategoriye koyabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eral, evet ilk kitabım :)
      Saçında Gün Işığı güzel kitap, okuma şenliğinin kategorilerine uyabilir haklısın... Şaşırtıcı olan, Bir Küçük Hayalperest'i ben önermemiştim ama sen yazınca baktım... hem Zweig hem de biyografiymiş çok beğendim hemen alacağım... inanılmaz oldu bu çok teşekkür ederim...sevgiler

      Sil
    2. Gül çok güldüm:)) Ciddi misin? Demek o kitabı sen önermemiştin. Aklımda sen önermişsin gibi kalmıştı ve Gül önerdi bu kitabı da alayım demiştim:))) Vardır bir hayır bence. Fazla kitaptan zarar gelmez. Sevgiler canım.

      Sil
    3. evet çok hoş oldu ayrıca benimde işime yaradı ne güzel :)) sen çok blog takip ediyorsun karıştırman normal, ben de Zweig çok severim başka kitaplarını da önerdim o yüzden aklında kalmış olabilir neyse iyi oldu bu :)) sevgiler, iyi okumalar :))

      Sil
    4. Senin de ilgini çekmesi ne güzel olmuş:) Buna çok sevindim. Zweig benim de favori yazarım. Ne yazsa okurum diyebileceğim kadar beğenirim.Sevgiler canım.

      Sil
  2. yaniiii sevmediğin türde okudun di miiiii :) bu kitabın içeriği benim hiç ilgimi çekmeyen zamanlar dönemler galiba. cinayet ve polisiye severim ama bu şekil diil cıks :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç polisiye okumuyor değilim, çok tercih ettiğim bir tür değil sadece :) ve bu kitap klasik polisiyeye çok benzemediği için de hoşuma gitti zaten :) ve muhtemeldir ki bu türü sevenler beğenmeyeceklerdir :))

      Sil
  3. Yorumundan sonra ilgimi çekti kitap:) Kar, kış, buz olursa bir de böyle günlere denk gelirse daha çok ilgimi çeker bu tarz kitaplar. Kitabın konusu da farklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bu günlerdeki hava durumuna çok uydu :)

      Sil
  4. Çok fena halde merak ettim , soğuk diyorsun , kar diyorsun , kış diyorsun , rus diyorsun beni can evimden vuruyorsun..:D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH