STEFAN ZWEIG - MERHAMET

Son zamanlarda Zweig’den hep biyografi okudum, o nedenle kurgularının tadını özlemişim... bu romanda önceden okuduklarımı aratmıyor, mükemmel yazılmış, insanı o ana ve ortama götürüp sizi karakterlerle birlikte yaşatıyor... ayrıca bana daha önce okuduğum üç kitabı hatırlattı, I. Dünya Savaşı öncesi Avusturya’sında bir teğmenin hayatı ve toplumun değerleri sebebiyle ‘’Joseph Roth’un Radetzky Marşı’’nı,  duygusal davranışlarla (hezeyanlar) da ‘’Goethe’nin Gönül Yakınlıkları ve Genç Werther’in Acıları’’nı... 

Kitabı bitirdiğimde de bir atasözünü hatırladım ‘’merhametten maraz doğar’’ ... bu söz bana doğru gelmezdi, daha çok insani davranışlardan kaçınmak için uydurulmuş diye düşünürdüm ama bu romanı okuduktan sonra doğru hakikaten diye düşündüm... tabii bu kurgu bir eser ama anlatılanlar olmayacak şeyler değil... gerçi gençlikten kaynaklanan tecrübesizlik, bir miktar aptallık da vardı ama ana duygu merhamet...  konu ise bir teğmenin, bulunduğu yöredeki varlıklı bir adamın genç kızı ile kurduğu, bir yanlış anlamayla başlayarak yardım etme güdüsüyle devam eden, bir türlü kendini kurtaramadığı sonunda da tam bir yanlışlıklar silsilesine yol açan ilişkisini anlatıyor... merhametin sonuçları iki kutuplu anlatılmış, teğmen tarafında daha az fedakarlık daha çok hata olarak, ailenin doktoru bağlamında ise daha çok fedakarlık daha çok kazanım olarak...

Ben kitabı sevdim sadece duygusal yoğunluk bana biraz fazla geldi o yüzden de Goethe’yi hatırladım onda da aynı şeyi hissediyorum... sürükleyici bir roman, hem insan ilişkilerini, hem de  20. yüzyılın başlangıç yıllarında toplumun değer yargılarını çok güzel aktarıyor okumanızı öneririm...

Not: Kitap yayınevlerince çeşitli isimlerle basılmış, bundan başka Sabırsız Yürek ve Acımak olarak da bu kitaba rastlayabilirsiniz onu da hatırlatmak istedim...

Yazar:  Stefan Zweig  
Çevirmen: Deniz Banoğlu
Sayfa Sayısı :400
Basım Yılı : 2013
Yayınevi : Yordam Kitap

Katıldığı neşeli bir davette ilk kez gördüğü güzel Edith'i dansa kaldırmak isteyen genç teğmen Hofmiller, kızın narin bedeninin hıçkırıklarla sarsıldığını görünce donup kalır. Edith ve ailesi ile ilgili, o davetteki hemen herkesin bildiği ama toy teğmenin bilmediği bazı sırlar vardır. 

Stefan Zweig'ın sürgün yıllarında kaleme aldığı son birkaç yapıtından biri olan Merhamet, yanlışlıkla başlayıp pişmanlıkla sona eren bir trajedi. Zweig, merhamet duygusunun yaratıcılığı ve yok ediciliği üzerine düşünmeye çağırıyor okurlarını. Çünkü bu dünyada "vicdan hatırladıkça, hiçbir suç unutulmaz".

Yordam Kitap, Avrupa'nın 20. yüzyılda yetiştirdiği en büyük yazarlardan Stefan Zweig'ın en önemli yapıtlarından oluşan seçkiyi okurlarına kıvançla sunuyor. Behçet Necatigil, Tahsin Yücel, Salâh Birsel, Hamdi Varoğlu, Ali Avni Öneş, Deniz Banoğlu gibi usta edebiyatçı çevirmenlerimizin yarattığı dil lezzetiyle...

Yorumlar

  1. Bendeki kitabın adı Acımak. 2015 te 15 Klasik etkinliği kapsamında inşallah okuyacağım. Sabırsız Yürek bir adı olduğunu yeni öğrendim. Tek bir ad neden olmaz ki. Böyle çeşit çeşit adlarla biz okurlar da yanılıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu büyük sorun hakikaten...bazen yeni kitap sanıp alabiliyorsun bile :)) yayınevleri dikkat etmeli, en azından arka kapağa bir not koymalılar ama maalesef yapmıyorlar... bende o yüzden bu notu yazdım en azından bilebildiklerimizi duyuralım:)

      Sil
    2. Gül bak Bir kalbin Ölümü nü de ad değişikliği sebebiye ikinci kez aldım ve iki kez okumuş oldum. Okumak önemli değil ama bir eserden iki kez almak istediğim bir şey değil.

      Sil
    3. Aynen ben de bu durumda kalınca çok sinirleniyorum..

      Sil
  2. Bu yazarın özellikle hayat hikayesi beni çok etkilemiştir. Bu kitap benimde listemde ( 2015'te 15 klasik etkinliğinde ben de varım ) olduğu için yazınızı yarım yamalak okudum. Kitabı okuduktan sonra bu yazıyı yeniden okuypr değerlendirmemi yazacağım. Yazardan dolayı kitabı benimde beğeneceğimi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. ne zamandır zweig okumuyorum , aklımda olsun:D

    YanıtlaSil
  4. sizin okuduğunuz yayınevinin çevirisi nasıl acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz Banoğlu bu konuda çok tecrübeli ve yetkin bir isim... çeviri mükemmel diyebilirim... bu konuda hiç tereddütünüz olmasın :)

      Sil
    2. goriot baba'dan sonra belli başlı yayınevleri haricindekilere tereddütlü yaklaşıyorum da... yordam kitap'ı da ilk defa duydum. gönül rahatlığıyla alabilirim bunu o zaman:) teşekkürler:)

      Sil
  5. 2015 te 15 Klasik etkinliği kapsamında okuyacaklarım arasında Merhamet.D&R 9,90 TL.indirimindeydi bu ay aldım ben de.Almak isteyenlere duyurulur.

    YanıtlaSil
  6. Yillar önce Acımak adıyla okumuş ve cok begenmistim. Şimdi bir kere daha okusam ne düşünürüm acaba?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH