İLBER ORTAYLI - Tarihin İzinde

İlber Ortaylı, önemli bilim adamı ve tarihçilerimizden, benimde fakülteden hocam... bu seferki hariç 5 kitabını ve biyografisini okudum, 1 tane de okunmayı bekleyenler arasında var... diğer okuduklarım da bu kitap da İlber Hocamın yaptığı söyleşilerden ve yazdığı makalelerden derlenenlerden oluşuyor... ‘’Tarihin İzinde’’ kitabının üçte ikilik kısmı kendisi ile yapılan söyleşilerden, kalanı ise 8 adet makaleden oluşuyor... Söyleşilerin nerede, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı belirtilmemiş, dolayısıyla sorulara değil cevaplara odaklanmak en mantıklısı... konular ise tarihimiz, Osmanlılar, Avrupa, ABD, Rusya, Ortadoğu Ülkeleri, Ermeniler, İran gibi ülkelerle eski/yeni ilişkilerimiz, tarihe bakış açımız ve bu konudaki eğitim sistemimiz, Semavi Dinler ve karşılaştırılmaları, İstanbul’un durumu/önemi şeklinde çeşitleniyor... her konuya kısa kısa değinilmiş... benim gibi tarihe meraklı olanlara öneririm mutlaka okuyun...


Yazar:  İlber Ortaylı
Sayfa Sayısı : 208
Basım Yılı : 2008
Yayınevi : Profil


Tarihi sevdiren adam sizi "Tarihin İzinde" dolaştırmaya devam ediyor...

"Bazı tarihçilerimiz vardır, diyorlar ki mesela, 'Osmanlılar Arapça kullanmış, Farsça kullanmış.' Hâlbuki Osmanlı'nın Arapça bileni, bugün bizim İngilizce bilenimiz kadardır."

"Bize Türkiye ismini 12. asırda İtalyanlar koymuştur. Ülkenin çoğunluk halkı Türk olduğu için bize Türkiye, "Türkü Mania" gibi isimler koymuşlar. Ama biz kendimize ısrarla Rum, Romen demeye devam ettik. Çünkü bu Roma imparatorluğu'nun bir devamıdır. İstanbul'u fetheden Fatih de kendisini Kaiser-i Rum (Doğu Roma İmparatoru) ilan etmiştir. Ama bununla beraber tabii ki o da Türktür."

"Sultan Abdülaziz'in öldürüldüğü kanısındayım. Çünkü Sultan Abdülaziz bir kere çok dindar. Dindar adamlar kolay intihar etmiyorlar. Abdülaziz yaşamayı seven biri..."

"Vahdeddin ve Atatürk karşı karşıya gelmişlerdir. Ama dost oldukları zaman da vardır. Kim ne derse desin son padişah hazineyi soyup gitmedi. Gittiği yerlerde de Türkiye devleti aleyhinde faaliyette bulunmadı, söz söylemedi."

"Din ile devletin ayrılması Yahudi ve Müslümanlıkta imkânsızdır. Çünkü her iki dinde de din insanların yirmi dört saatini ayarlar. Sadece devletle olan ilişkilerini değil özel hayatlarını, nasıl yiyip içeceklerini, nasıl temizleneceklerini, karı-koca arasındaki ilişkiyi ve tabii ki devletle olan ilişkiyi ayarlar."

Ülkemizin değil dünyanın en önemli tarihçilerinden İlber Ortaylı "Tarihin İzinde" dolaşıyor, kafa kurcalayan sorulara cevaplar veriyor ve ezberleri bozuyor.

Yorumlar

  1. Bizim ailece çok sevdiğimiz bir tarihçidir İlber Ortaylı. Bu eserini okumadım ama bir çok eserini bende okudum. Dili çok yalın. Benim gibi tarihi bilgisi zayıf olan bir insan bile hocanın yazdıklarını sıkılmadan okuyabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem severek okuyorsunuz hem de bir sürü şey öğreniyorsunuz daha ne olsun :) sevgiler...

      Sil
  2. Uzun süredir tarih kitapları okumuyordum, bu iyi bir öneri oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. İlber Hoca süper bir insan ya, ben de birkaç kitabını okumuştum , elimde de bir tane okunacak var ama bu muydu hatırlayamadım şimdi, yine de aklımda olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem Hanım bu yayına eklediğim fotografla ilgili bir düzenleme yaparken fark ettim yorumunuza cevap vermemişim çok şaşırdım lütfen kusuruma bakmayın bir şekilde unutmuşum:( Keyifli okumalar diliyorum, sevgiler

      Sil
  4. estağfurullah ne demek benim de gözümden kaçabiliyor bazen , sorun yok. Sevgiler karşılıklı...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH