FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ - Aforizmalar

Dünyayı Güzellik Kurtaracak

Aforizmalara Dostoyevski ile devam ediyorum... okumanızı öneririm...

''Bazen insanoğlunun hayvani acımasızlığından söz edilir. Fakat böyle söylemek hayvanlara haksızlıktır. Hiçbir hayvan acımasızlıkta insanoğlu kadar usta değildir.''

''Yeni bir adım atmak, yeni bir söz söylemek; işte insanların en çok korktuğu şey.''

''Bu dünyada doğruyu söylemekten daha zor, dalkavukluk yapmaktan daha kolay bir şey yoktur.''

''Bir insanı tanımak ve ruhunun derinliklerine inmek istiyorsanız onun sessizliğini, konuşmasını, ağlamasını veya büyük fikirlere verdiği tepkileri inceleyerek vakit kaybetmeyin. Onu gülerken izlerseniz en iyi sonucu elde edersiniz. Güzel gülen birinin kötü bir insan olmasına imkan yoktur.''

Yazar:  Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Çevirmen: Ceren Alay
Sayfa Sayısı : 73
Basım Yılı : 2014
Yayınevi : Zeplin

Dostoyevski'nin tüm eserlerinden özenle derlenmiş bu gülizarı siz sevgili okurlarımıza sunmaktan mutluluk duymaktayız. 

İnsan kendine yalan söylemeye mahkûmdur.


İnsanoğlunun içindeki ölümsüzlük inancını çekip alırsanız, sadece sevgi değil hayatı devam ettirmeyi sağlayan her güç bir anda kurur kalır. Dahası, artık her şey mubahtır. Her şey, yamyamlık bile hoş görülür.


Cennet ayaklarının altındaydı, fakat onlar sadece özgürlük istiyorlardı. Mutsuz olacaklarını bile bile gittiler ve cennetten ateşi çaldılar.

Yorumlar

  1. Dostoyevski çok ilginç bir yazar. Bu tip fikirlerini yeraltından notlarda biraz okumuştum. Bunu da mutlaka okuyacağım. Bu arada daha yeni ama bloguma beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten çoğunluğu eserlerinden derlenmiş o yüzden size tanıdık geldi. iyi okumalar... blogunuzu da takip edeceğim...

      Sil
  2. Usta ne güzel sözler söylemiş değil mi?

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Gül Hanım,

    Dünyanın en büyük yazarlarından kabul edilen Rus Yazar Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin 1866’da yayımlanan ve güncelliğini hiç yitirmeyen ölümsüz eseri Suç ve Ceza adlı romanından hafızama kazınan 20 alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/dostoyevskinin-suc-ve-ceza-romanindan-hafizama-kazinan-20-alinti/

    ‘’Sonra öğrendim bunun asla olmayacağını, insanların değişmeyeceğini ve onları kimsenin değiştiremeyeceğini ve bunun çabalamaya değmediğini. Evet, böyledir.’’ En çok da bu cümle hafızamda yer edinmişti. İnsanları olduğu gibi kabul etmemiz ve değiştiremeyeceğimiz şeyler için kendimizi üzmememiz gerekir.

    Umuyorum keyifle okursunuz,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ebru Hanım, Suç ve Ceza'yı üniversite birinci sınıfta okumuştum o zaman bile beni çok etkilemişti ki şimdi yeniden okusam daha neler bulacağım kimbilir:) Alıntılarınızı keyifle okudum elinize sağlık. İnsanların değişmeyeceğine gelirsek; aslında hepimiz tüm hayatımız boyunca değişiyoruz belki büyük şeyler değil ama mutlaka farklı olan şeyler oluyor sadece bir başkası sizi değiştiremiyor o doğru, siz isterseniz yapabiliyorsunuz. İnsanları olduğu gibi kabul etmemiz ve bize uyan kişilerle devam etmemiz en doğrusu (özel hayatımızda tabii) tüm toplumda bir farklılık yaratmak istiyorsak, bunun için uygun bir yerdeysek çabalamak gerekir o başka bir konu.
      Size de keyifli okumalar, sağlıklı günler.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH