EVA BARONSKY - Bay MOZART Uyanıyor

Bu sene peşi sıra bestecilerle ilgili kurgu kitaplar çıkıyor ve ben çok mutlu oluyorum... üstelik bu sefer ki dahi müzisyen Mozart, ki onunla ilgili olarak diğer büyük bestecilerin de ortak olarak görüş birliğine vardığı şöyle bir söz var... O ‘’Tek Besteci’’...

Ve Mozart 1791 yılında, 35 yaşında  kendi yatağında ölür, 2007 yılında Viyana’da bir öğrenci evinde yeniden uyanır ve hikaye de böylece başlar... önce cennete gittiğini ve Tanrının ölmeden önce bitiremediği ‘’Requiem (bir ölünün arkasından söylenen ağıt)’’  adlı eserini tamamlaması için kendisini dirilttiğini düşünür, hatta uyandığı odada  bulduğu kağıt kalemle (ki mürekkebe batırmak zorunda kalmadığı bu kaleme çok şaşırır) birkaç bölümünü de notalara döker... daha sonra buranın cennet olmadığına bir şekilde kani olur ve parasız, kimliksiz, doğru dürüst giysisi olmadan bu hiç tanımadığı Viyana’da tek başına kalır... ama sahip olduğu Müzik vardır ve bu onu Polonyalı bir sokak kemancısıyla (Piyotr) karşılaştırır ve hikaye devam eder... insanlar sorduğu garip sorulara bakarak onu önce taşralı bir göçmen, sonra kaçık yada değişik bir mizah duygusuna sahip şakacı biri olarak düşünürler, zaten piyano çalışını gören herkes tüm garipliklerini unutup etrafından ayrılmaz... o ise her şeye çok şaşırır, Piyotr onu Viyana’da dolaşmaya çıkarır ve şöyle der ‘’bütün turistler Hofburg’u görmek isterken sen otoyola büyülenmiş gibi bakıyorsun’’  Mozart’ta içinden düşünür ‘’Hofburg’u avucumun içi gibi biliyorum niye orayı görmek isteyeyim ki’’... her yerde, gördüğü, duyduğu her nesneden etkilenerek bir beste yapar, notalar sürekli kafasının içindedir... ‘’İçine dolan bu seslerden patlayacak hale gelince, bir kafenin, ilk yazın ılık güneşiyle flört etmek için dışarı koyduğu masalardan birine oturdu. Bu durum sadece aşk sarhoşluğuyla kıyaslanabilirdi, çünkü çevresindeki ve içindeki her şey, seslere dönüşüyordu, sesler bir yandan içine doluyor, bir yandan da bir kaynaktan fışkırır gibi dışarı taşıyordu. Evet asıl kaynak kendisiydi. O müzikti. Müzik onun ruhunun derinlikleriydi, o bunun için yaratılmıştı ve yalnız bununla mutlu olacaktı.’’ ve Mozart'la Viyana'da müzikli bir yolculuğa çıkarız...

Yazar, Mozart’ı muhteşem kurgulamıştı -21. yüzyıla Mozart gelse tam bu halde olur diyeceğiniz gerçekçi bir şekilde- ben çok sevdim... roman baştan sona harikuladeydi... hem müziğin hem de Mozart’ın peşinde keyifli bir macera okumak isterseniz kaçırmayın... 

Yazar:  Eva Baronsky
Çevirmen: Neylan Eryar
Sayfa Sayısı : 320
Basım Yılı : 2015
Yayınevi : Kırmızı Kedi

Bir Dâhinin Zamanda Yolculuğu!

Klasik Batı müziğinin dâhi bestecisi Wolfgang Amadeus Mozart, 5 Aralık 1791'de, Viyana'da sert bir kış günü ölüm döşeğindedir. Karısı Constanze başucunda gözyaşları dökerek beklerken Mozart ıstıraplar içinde bilincini yitirir; ertesi sabah gözlerini açtığında yabancı bir yerde ve bambaşka bir dönemde olduğunu fark eder. Bu akıl almaz geçişi anlamlandırmaya çalışan dâhi bestecinin vardığı sonuç şudur: Tanrı ondan Requiem isimli yarım kalmış şaheserini bitirmesini istemektedir.

Günümüz Viyanası'na 18. yüzyıldan kalma ağdalı dili ve çağdışı davranışlarıyla uyum sağlamakta zorlanan Mozart, yeraltındaki metronun, atsız araçların, orkestrasız müziğin ve modern yaşamın şoku ile heyecanını bir arada yaşar. Bir yandan ürküten, bir yandan meraklandıran bu yeni dünyada acemilik çeken ve kimliği bile olmayan Mozart'ın tek pusulası müzik, tek rehberleri Polonyalı sokak kemancısı Piotr ve Anju isimli genç kızdır. Bir jazz-barda ve yardım konserlerinde piyanistlik yapan Mozart'ın bu yabancı dönemde geçirdiği süre uzadıkça Requiem'i bitirdiği zaman onu neyin beklediği sorusu da giderek ürkütücü bir nitelik kazanır. Bay Mozart Uyanıyor isimli eseriyle 2010 yılında Friedrich-Hölderlin Teşvik Ödülü'ne layık görülen Alman yazar Eva Baronsky, okuyucuya bu eseriyle hayal gücünü kanatlandıran trajikomik bir macera sunuyor.

Yorumlar

  1. Ne tesadüf değil mi? Geçen Perşembe D&R de görüp incelediğim eser. Bu da fırından yeni çıkmış kitaplardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet aynı konulara yoğunlaşıyoruz ne güzel :) ben bu romanı neredeyse ilk çıktığı günlerde aldım :) sanki kalmayacak gibi !! :))

      Sil
  2. Uzun süredir kitap okuyamıyorum ( bende ara ara kitap okuyamama gibi bir sıkıntı baş gösterir sonra da gece gündüz kitap okurum ) Kitap açlığım başladığında bu kitabı okumak isterim çünkü çok güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim :) sevgiler...

      Sil
  3. nadir nadi'nin de mozart kitabı var shaftan aldım :)

    kitaplarımla ilgili yorumunuzu yanıtladım. çok çok sevindim. böle düşüncelerinizi her zaman paylaşın benimle olur mu. düşünce ve vizyon açıcı idi söyledikleriniz. :) roman yazmasam da unutmayın beni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman yorum yazmıyorum belki ama sürekli takip ediyorum blogunuzu... teşekkürler sevgiler :)

      Sil
  4. başka bir mozart kitabı okumuştum ama çok oldu , bunu da not alıyorum :D teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim.. iyi okumalar, sevgiler

      Sil
  5. yaaaa çok güzele benziyor, hemen okumak istedim:) notumu aldım, teşekkürler tanıtım için:) sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Ailenin birbirlerine yazdıkları mektuplardan yola çıkarak, Mozart'ın daha çok çocukluk yıllarını anlatan Gölgede Bir Yaşam adlı kitabı okumuştum. Bu kitabı da merak ettim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH