TIMOTHEE DE FOMBELLE - VANGO Gizemli Geçmişin Peşinde

Bu kitapta başıma gelene hala gülüyorum şöyle ki; kitapçıda dolaşırken bu serinin 2. kitabını gördüm ve ilgimi çekti, ilk kitap yoktu, sipariş verdiler ve alır almaz da okumaya başladım... ilk satırlarından itibaren hikayeye merakla sardırdım, elimden bırakamadan okumaya devam ediyorum ama bir yandan da bir tuhaflık var... anlatımı çok sade ve düz (ben böyle anlatımları hiç sevmem aslında ve en komik tarafı da bu) ama bir yandan da hiç kötü gelmedi sular seller gibi okuyorum sadece birkaç defa tıpkı çocuk kitabı gibi diye bir düşünce geçti aklımdan ama hiç ihtimal vermedim açıkçası... ve öyleymiş hakikaten +12 yaş üstelik... bunu da YKY’nin sitesine girdiğimde fark ettim ve inanamadım... romana ise bayıldım resmen, bu kadar güzel bir hikaye olur...  gecikmeden ikinciden devam edeceğim... her ne kadar romanı beğensem de yayınevinin bunu bir yerde belirtmesi gerek, ne ön kapakta ne de arkada hiçbir bilgi yok, sadece yayınevinin künyesinin belirtildiği 3. sayfada Doğan Kardeş yayın numarası var... ben zaten o bölüme hiç bir kitapta bakmıyorum ayrıca o kısım o kadar minik puntolarla basılı ki baksam bile görmeyebilirdim... her neyse lafın özü bilmeden muhteşem bir çocuk kitabı keşfettim, üstelik ikinci dünya savaşı dönemini anlatıyor, nefes nefese bir macera sunuyor, çocuklarınıza mutlaka okutun, hatta sizde okuyun...

Gelelim konuya; Vango 3 yaşında Sicilya’nın Eol Adalarında mürebbiyesi ile birlikte boğulmak üzereyken bulunur ve 14 yaşına kadar bu adada neredeyse yabani bir hayvan kadar özgür bir ortamda, hayvanlarla iç içe, ağaç tepelerine veya bulduğu her yere tırmanarak büyür... 7-8 dil bilen mürebbiyesi ona bu dillerin çoğunu öğretir ve onu çok iyi yetiştirir ama kim olduğundan bahsetmez... adadan ayrıldıktan sonra birilerinin kendisini takip ettiği hissine kapılır, ona paranoyası olduğu söylenir ama bu takip edilme hissinden kurtulamaz ve hep bir kaçış halinde yaşar... ve nihayet geçmişinin peşine düşmeye ve tüm bu gizemi aydınlatmaya karar verdiğinde ikinci dünya savaşı patlamak üzeredir... hikaye de bu şekilde devam eder....

Benim için komik oldu ama çok sevdim, size de okuyun derim....

Yazar:  Timothée de Fombelle
Çevirmen: Elif Gökteke
Sayfa Sayısı : 408
Basım Yılı : 2013
Yayınevi : YKY

1930’lar... Issız bir adada ve gözlerden uzak bir manastırda büyümüş bir genç, Paris’te bir papaz okulunun öğrencisi, bir zeplinde aşçı yamağı, Nazi karşıtı bir Alman kaptanın dostu, Fransız polisinin peşinde olduğu bir cinayet zanlısı, güzeller güzeli Ethel’in gizli aşkı, Rus ajanların hırsla takip ettiği bir hedef… Vango’nun pek çok yaşamı ve kendisinin de bilmediği büyük bir sırrı var.
Timothée de Fombelle, birbiriyle kesişen öyküleri büyük bir başarıyla kurgularken okuru Avrupa’da bir baştan bir başa dolaştırıyor ve birbirinden renkli karakterlerle tanıştırıyor.
Savaşın ayak seslerinin duyulduğu yıllarda, Akdeniz adalarından Paris’in çatılarına, Rusya’nın dondurucu kışından İskoçya’nın sisli ormanlarına uzanan soluksuz bir macera ve yaşamının gizlerini araştıran unutulmaz bir kahraman: Vango Romano.

Yorumlar

  1. Bazı çocuk kitapları büyüklerinde çok beğenisini kazanabiliyor. Okurken sanki bizler için yazılmış hissine kapılıyoruz. bence de okuman güzel olmuş canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle... ben zaten çok keyifle okudum bir iki an dışında hiç de şüphelenmedim... ayrıca anlatımına düz dedim ama bundan çok daha kötü yazılmış, anlı şanlı bir sürü yetişkin kitabına rastladım... yazar inanılmaz başarılı, keşke bizim için de yazsa :)

      Sil
    2. araştırdın mı belki büyükler için de yazdığı kitaplar olabilir.

      Sil
    3. evet baktım, bundan başka iki kitaplık bir serisi daha var onun yaş grubu da 11-14... yani maalesef bize bir şey yok... ikinci kitaba başladım onun yorumunu yaparken yazardan bahsedeceğim oldukça ilginç biri...sizin şenliklerde çocuk kitabı gibi bir kategori olursa bunu deneyebilirsin :) işte böyle...

      Sil
    4. Bak olabilir dediğin. Çocuk kitabı kategorisi çok iyi fikir:)

      Sil
  2. Bu birinci dünya savaşının yıldönümü sebebiyle çıkartılmış bir kitap vardı. Onunla birlikte bulursam göz atacağım ikinci kitap oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hareketli, hoş bir kitap umarım seversiniz... iyi okumalar

      Sil
  3. Çocuk kitapları insanı gerçekten şaşırtabiliyor, ne kadar güzel böyle sizi sürükleyecek bir kitapla buluşmanız, belki filmi de çekilir bu kadar güzelse?:) keyifli okumalar..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki de filmi olur kimbilir ? yazar zaten ağırlıkla tiyatro ile uğraşıyormuş..teşekkürler sevgiler :)

      Sil
  4. edinip önce oğluma okutmalıyım o halde:D

    YanıtlaSil
  5. Aaaa konusu çok ilginç. Oğluma alayım ve okuyayım o halde .:)

    YanıtlaSil
  6. konusu güzelmiş valla:)

    YanıtlaSil
  7. Bazen öyle olur, seriye son kitaptan başlanır. :) :)

    Bu arada, blog'da yeni öykü serim başlıyor, detaylar benim blog'da, duyurmuş olayım efendim... Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ikinci kitaptan başlamadım... birinciyi siparişle getirtip sırayla okudum... şu sıra ikinci kitabı okuyorum...
      hemen blogunuza bakıyorum :) teşekkürler, sevgiler

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH