IAN McEWAN - MASUMİYET ya da Özel İlişki

Bu yazarla 2013’de tanıştım ve giderek artan bir ilgiyle kitaplarını okumaya başladım... bu üçüncüsü ve yine çok beğendim... 1955 yılında hemen savaş ertesinde Berlin’de geçen bir soğuk savaş hikayesi olarak başlıyor... Altın Operasyon veya Berlin Tüneli denilen gerçek bir olaya yaslanan bir konusu var... Olayların çoğu, karakterlerin George Blake dışında kalanları kurgu olarak yazılmış...

Başlangıçtaki Amerikalılar, İngilizler, Sovyetler arasındaki istihbarat mücadelesi, roman ilerlerken geride fon olarak kalıyor ve konu tamamiyle psikolojik bir yapıya bürünüyor... Leonard karakteri olağanüstü kurgulanmış, yazar her bir sayfada 25 yaşındaki bu İngilizin başka bir katmanını açığa çıkarıyor... masumiyetle başlayan karakteri sonrasında çok farklı noktalara savruluyor... aşık olduğu Alman kadının (Maria) eski kocası ortaya çıkıncada hem olaylar hemde Leonard’ın kişiliği iyice içinden çıkılmaz hale geliyor... yazar ayrıca bu üç milletin ve artı Almanların davranış şekillerine ilişkin karşılaştırmalarda yapıyor, bunları da çok sevdim...

Çok güzel, sürükleyici ve etkileyici bir roman, elimden bırakamadan okudum, kaçırmayın okuyun mutlaka...

McEwan’ın diğer romanlarına ilişkin yorumum için aşağıya bakabilirsiniz...
Solar

Yazar:  Ian McEwan
Çevirmen : Roza Hakmen
Sayfa Sayısı : 232
Basım Yılı : 2014 (2. Baskı)
Yayınevi : YKY

Çağdaş İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından Ian McEwan, gerçek bir olaya yaslanan, psikolojik gerilim olan Masumiyet’te bir insanın sıra dışı şartlarda var oluşunu ve bu uyanışın beraberinde getirdiği karmaşa ve çalkantıları gözler önüne seriyor. 

II. Dünya Savaşı sonrası Berlin’de savaş yer altında devam ediyor. İngiliz ve Amerikan gizli servisleri, Sovyet hatlarına sızmak için dev bir tünel projesini ortaklaşa yürütüyor. Tarihte “Altın Operasyon” olarak bilinen bu projede çalışmak üzere Berlin’e giden çekingen ve “masum” bir İngiliz, böylece dış dünyaya ilk adımını atıyor. 
Masumiyet ya da Özel İlişki kitabı, Soğuk Savaş döneminde geçen yirmili yaşlarının ortasında, aile evinin ötesindeki dünyayla henüz tanışmamış, çekingen, nazik ve “masum” bir İngiliz genci olan Leonard Marnham’ın etrafında dönüyor. Posta servisinde elektronik mühendisi olarak çalışan Leonard, İngiliz ve Amerikan gizli servisleri CIA ve MI6’nın ortaklaşa yürüttüğü Altın Operasyon’da görev almak üzere Soğuk Savaş dönemi Berlin’ine gönderilir. Doğu Berlin’deki Sovyet telefon hatlarına sızmak için açılan tünelde Leonard gizlilikle tanışır. Gergin de olsa yakın bir dostluk kurduğu Amerikalı Bob Glass’la dışarı çıktığı bir gece, kendisinden yaşça büyük olan Batı Berlinli Maria Eckdorf’la tanışır. Ona olan aşkı sayesinde günlük yaşantısının ve alışkanlıklarının bağlarından kurtulurken, aynı zamanda kendi karanlık yönleriyle karşılaşır. Leonard mutludur. Ama nişanlandıkları gece Maria’nın eski kocası ortaya çıkınca, Leonard ilişkisini tekrar sorgulamaya başlar.

Yorumlar

  1. Gül bu eseri not alıyorum. Kızılay'a gidince Yapı Kredi Yayınevine uğrayıp ilk işim bu kitabı almak olacak. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel kitaptı, yazardan da çok memnunum, en ünlü kitabı Kefaret'miş onu henüz okumadım... Umarım sen de seversin... teşekkürler sevgiler :)

      Sil
  2. Cok sevdigim bir yazar Beyond Bahce, Sahilde ve Yabanci Kucak kitaplarini okumustum, hepsi cok guzeldi. Bu romanini merak ediyordum, listeme ekldim, tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beton bahçe olacaktı pardon:)

      Sil
    2. Yazdığınız kitapları da hiç bilmiyordum, ben de onları not ettim teşekkürler, sevgiler :)

      Sil
  3. sevilir bu , yazar harika :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH