ALESSANDRO BARICCO - HOMEROS, İLYADA


Bu kitap, Homeros’un İlyada Destanı’nın düzenlenmiş hali... şöyle ki; Baricco bu destanın topluluk önünde okunmasını ister fakat mevcut haliyle mümkün görünmemektedir (hem uzun sürecek hem de sabırlı bir seyirci gerektirecektir) o yüzden yeniden yorumlamaya karar verir ve bu eser ortaya çıkar... Tanrıların konuştuğu bölümleri çıkarmış, bazı eklemeler yapmış (italik yazıyor dolayısıyla fark ediyorsunuz), bölümleri yeniden sıralamış, tüm değişiklikleri kitabın önsöz bölümünde detaylı olarak anlatıyor... Baricco çok sevdiğim bir yazar ve burada çok iyi bir iş çıkarmış, çok akıcı bir metin olmuş, topluluk önünde okunması da çok başarılıymış...

Bilindiği üzere İlyada Destanı Truva Savaşını anlatıyor, kitap baştan sona savaş sahneleriyle dolu... benim açımdan çok cazip değildi ama çok rahat okudum, hatta çok sürükleyici ve ilgi çekiciydi... yazarın kitabın sonuna eklediği, insanların savaş tutkusuna dair sonsöz de çok iyiydi, ortaya koyduğu önermeyi çok beğendim... ilgi alanınıza giriyorsa okuyun derim...

Baricco’nun yorumladığım diğer kitabı (Emmaus) için bkz.

Yazar: Alessandro Baricco
Çevirmen : Eren Cendey
Sayfa Sayısı : 165
Basım Yılı : 2014 (2. Basım)
Yayınevi : Can

İpek, Kent ve Öfke Şatoları adlı yapıtlarıyla tanıdığımız İtalyan yazar Alessandro Baricco, 2004'te yayınlanan Homeros, İlyada'da umulmadık, şaşırtıcı bir yazarlık serüvenine soyunuyor. Yüzyıllar önce yaratılmış bir destanı, Homeros'un İlyada'sını, çağdaş bir izleyici topluluğu önünde okunabilecek bir biçimde yeniden yorumluyor. 

Hiçbir sahneyi bütünüyle yok etmeden, ama sık rastlanan yinelemeleri ve tanrıların boy gösterdiği her sahneyi çıkararak. Eski çağların bu dev destanının, tanrıların olaylara yön vermek için sık sık söze karıştıkları bölümleri çıkarıldığında, okuyucu son derece laik bir yapıyla yüz yüze geliyor. Öykü insancıl bir niteliğe bürünüyor ve destanın kahramanları yazgılarıyla baş başa kalıyorlar. 

Baricco'nun müdahaleleriyle, İlyada destanı çağdaş bir romana dönüşüyor. Tıpkı György Lukacs'ın dediği gibi: Roman, tanrıların terk ettiği dünyanın destanıdır.

Yorumlar

  1. Hiç Baricco okumadım.Aklımda olsun.İlyada'yı uzun zaman önce okumuştum ama romanlaşması iyi olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selmin Hn. yazar bu kitapta editörlük yapmış denilebilir Homeros'un yazdıklarını derli toplu hale getirmiş... bu yüzden Baricco okumak istiyorsanız öncelikle İpek'i öneririm:) sevgiler:)

      Sil
  2. Merhaba ;
    Hiç tanışmadığım bir yazar diye düşünüyorum ama emin de değilim araştırma yapmalıyım ...
    Savaş , biyografi çok tercih ettiğim bir tür değil ... Ama akıcı okumuş olmanız da çok güzel tabi ki ...
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Didemika merhaba, Baricco'nun diğer kitaplarına da bakın ben daha önce okuduğum üç tanesinden çok memnun kaldım. Bu kitaba gelince, eğer İlyada'yı okumak istiyorsanız kolaylık oluyor:) yorum için teşekkür ediyorum, sevgiler:)

      Sil
  3. Yazarın iki kitabını okudum. "Bin Dokuz Yüz
    Bir Monolog" ve "İpek". özellikle ipek i çok beğendim. Kızımın adı ipek olduğu için mi yoksa:))
    Bu eserini duymamıştım ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eralcim ''İpek'' hakikaten güzeldi:) bu kitaba bende kitapçıda dolaşırken rastladım, İlyada'nın orjinal halinin beni sıkacağını düşündüğüm için bu versiyonu cazip geldi açıkçası:)

      Sil
  4. orijinali de çok sıkıcı değil inanın, yani hep çok fazla abartı bekliyoruz biliyorum ama aslında öyle olmadığını anlayınca da üzülüyorum ben ön yargılarıma :D sevgiyle :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii önyargılı olmasak iyi de bazen ezberlenmiş hareketlerde bulunuyoruz:)sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH