ROY JACOBSEN - Görülmeyenler

Kuzey edebiyatından devam ediyorum, tıpkı Japonlarda olduğu gibi ‘’Norveçli yazarlar çok iyidir’’ gibi bir kanım oluştu... Roy Jacobsen 1954 doğumlu, ülkesinin önemli ve ödüllü yazarlarından biri, bu romanı ise dilimize çevrilmiş ikinci eseri...

Roman bizim pek de bilmediğimiz bir ortamda geçiyor, hem küçücük bir adada hemde oldukça soğuk bir iklimde... ada o kadar küçük ki yalnızca 5 kişilik bir aile yaşayabiliyor... Hans Barroy, karısı Maria, kızı Ingrid, babası Martin ve kız kardeşi Barbro ile bu adada hem doğa koşullarıyla hem de yoklukla mücadele ederek, hemen her şeylerini kendileri yaparak yaşıyorlar... özellikle çocuklar muhteşemdi 3-4 yaşlarından itibaren çalışmaya başlıyorlar, 7 yaşında neredeyse yetişkinlerle aynı işleri yapabilecek hale geliyorlar ‘’Ingrid artık odun kırmak istemiyor; gözleme ve ekmek yapıyor, süt sağıyor, yayık yağı çıkarıyor, sütü kaynatıp tatlı peynir yapıyor, turşu kuruyor, çıkrıkla yün eğiriyor, örgü örüyor, kürek çekiyor ve yüzüyor. Elinden neredeyse her şey geliyor. Kuştüyü temizleyebiliyor, yün tarayabiliyor, ağ örebiliyor, kurutmak için balıkları ikiye ayırabiliyor –bu erkek işidir, zorda kalınca kadınlar da yapar- balık gerebiliyor, martı yumurtası bulabiliyor, böğürtlen topluyor, topraktan patates çıkarabiliyor –ilginçtir ki, bu hem erkek hem kadın işidir. Ama patates tarlasındaki çalışma tezek kesmeye benziyor, babası iki ayağı üzerinde duruyor, kadınlar diz çöküyor. (.....) Dünyada oniki yaşında elinden Ingrid’den daha çok şey gelen bir çocuk yoktur; denizin kızı o, yükselen dalgaları bir tehlike ve tehdit olarak değil, bir yol ve çözüm olarak görüyor çoğunlukla’’ (syf:100-101) koyunları, ektikleri çok çok az toprakları var ama ağırlıkla balıkçılıkla geçiniyorlar... çocuklar adada her işe koşulmalarına rağmen büyüklerin ihmal etmedikleri bir şey var ‘’okul’’, altı yaşlarına geldiklerinde ana karaya mutlaka yatılı okula gönderiliyorlar, iki haftada bir adaya dönüyorlar... çok zor bir yaşam, bir hayat mücadelesi ama her zaman bir yol bulunuyor... 

Ben bu hikayeyi çok sevdim yine Norveçli bir yazar beni yanıltmadı... çok keyifli ve öğreticiydi...adadakilerin duygu dünyaları çok değişikti... soğuk iklimleri sevdiğim için ayrıca memnun kaldım... çok güzel bir roman okuyun mutlaka... 
Serinin diğer kitabı için bakınız:
Beyaz Deniz

Diğer Norveçli yazarlar için bakınız:



Yazar: Roy Jacobsen
Çevirmen : Deniz Canefe
Sayfa Sayısı : 180
Basım Yılı : 2016
Yayınevi : YKY

"Kimse bir adayı terk edemez..."

Norveç'in yaşayan en önemli yazarlarından Roy Jacobsen'den modern bir destan... 

Görülmeyenler, ülkenin kuzeyindeki küçük bir adada denizin ve gökyüzünün güçleri arasına sıkışmış beş kişilik bir balıkçı ailesinin 1913'ten 1928'e uzanan etkileyici hikâyesini sunuyor okura; doğa da, Barrøy ailesine verdikleriyle ve aldıklarıyla, bir tür antikahraman olarak yerini alıyor romanda: Yaralı eller, ısırıcı soğuk, el emeğini bir anda paramparça eden fırtınalar ve hiç sözü edilmeyen duygular... Ödüllü yazar Jacobsen, içe işleyen yalın anlatımıyla belirsiz siluetleri görünür kılarken, okuru küçük şeyler'in kırılganlığına ve büyüklüğüne uyandırıyor.

Hans Barrøy üç şey düşlemişti; motorlu bir tekne, daha büyük bir ada ve başka bir yaşam. İlk iki düşünü sık sık anlatırdı tanıdığı tanımadığı herkese, sonuncusundan hiç söz etmemişti, kendine bile. Maria da üç şey düşlemişti: Daha çok çocuk, daha küçük bir ada ve başka bir yaşam. Kocasının tersine sık sık sonuncusunu düşünürdü ve ilk ikisi zamanla giderek silinip yittikçe üçüncü büyümüş, ağırlaşmıştı.

Yorumlar

  1. Konusu ilgimi çekti. :) Kitabı bir iki kez görmüştüm ama hiç merak etmemiştim açıkçası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kitabı görür görmez kapağından başlayarak bayıldım ve öyle de devam etti:) yorum için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  2. haklısın bence bu yorum konusunu fazla düşünmemeli :) ben de zaten bloglara üye olmadan serbest dolaşıyom yorum yapıyom. senin blogun ise güvenilir demirbaş zaten. eylem gibi eren gibi :)

    YanıtlaSil
  3. uups , ben de kapağını sevdim hala edinemedim o ayrı , ah şu zamanlar , ...

    YanıtlaSil
  4. Geniş okuma yelpazeniz beni çok etkiliyor, harikasınız gerçekten, bu kitabı da ekliyorum listeme, keyifli okumalar dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum Eren Hn. kuzey edebiyatı hoşuma gidiyor, umarım siz de seversiniz... sevgiler:)

      Sil
    2. Okudum ve bayıldım Gül Hanım, beni çok etkiledi, harika bir anlatım, çok teşekkür ederim tavsiyenize, sevgiler:)

      Sil
    3. Ortak zevklerimiz olması ne güzel, beğenmenize çok sevindim:) Sevgiler:)

      Sil
  5. bi bakayım buna :) bu arada bloğunuzu takibe aldım ben de beklerim sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)blogunuza bakacağım, sevgiler:)

      Sil
  6. hiç norveçli yazar okumadım, yılbaşı kampanyasında atacağım sepete bir tanesini:) yılbaşına kadar kitap almayacağıma söz verdim de kendi kendime:) çok güvenmiyorum kendime ama bakalım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda Norveçli yazarlar favorim oldu, size de öneririm:) okuyup bitirdikten sonra kitap almak en mantıklısı ama ben de pek yapamıyorum:) şu sıra elimde bekleyenleri 40'ın altına düşürme hedefindeyim, çok umutlu değilim ama bakalım artık:)) yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum Sevinç Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH