FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ - YERALTINDAN NOTLAR

Dostoyevski’den Suç ve Ceza ile Karamazov Kardeşler’i üniversitedeyken okumuştum, çok zaman oldu...  üçüncü bir kitap ancak kısmet oldu ve 1864 yılında yayımlanan bu eserin ilk bölümü toplumdan kendisini soyutlayarak yaşayan bir adamın; iç dünyasına, insanlığa, topluma dair serzenişleri, fikirleri, itiraflarını içeriyor... ikinci bölümde ise insan içine karıştığı nadir anların birinde arkadaşlarıyla yaşadığı olayları ve onlar üzerine düşündüklerini, hissettiklerini anlatıyor...

Bu kısa roman mükemmel, ben özellikle ilk bölümde yazdıklarına bayıldım, kaçırmayın mutlaka okuyun...

Yazar: Fyodor M. Dostoyevski
Çevirmen : Nihal Yalaza Taluy
Sayfa Sayısı : 140
Basım Yılı : 2016(13. Baskı) 2008(1.Baskı)
Yayınevi : T. İş Bankası

"İnsan olmak, gerçek insan, etiyle kemiğiyle insan olmak bile ağır gelir bize. Utanırız bundan, insan olmayı yüzkarası sayarız, benzeri olmayan toplumsal birtakım insanlar olmak için çabalarız. Ölü doğmuş insanlarız biz ve uzun zamandır canlı babaların çocukları değiliz, giderek daha çok hoşlanıyoruz böyle doğmuş olmaktan. Zevk duyuyoruz bundan. Çok yakın bir gelecekte bir şekilde düşüncelerden doğmanın yolunu bulacağız."


Dostoyevski'nin Gogol etkisinden kurtularak kendi sesiyle verdiği ilk büyük yapıt olan Yeraltından Notlar, Avrupa'daki büyük varoluşçu edebiyatı müjdeleyen bir roman. Kitap, okuruna "yeraltı" diye adlandırdığı bir ruh halinden seslenen kahramanın uzun, çılgınca söyleviyle başlıyor. Ardından, bu ahlakçı, uyumsuz, dürüst kişinin yaşadığı bir aşağılanma olayı anlatılıyor. Yüz elli yıldır okunan gerçek bir başyapıt.

Yorumlar

  1. Bu kitabı blogumda ben de yorumlamıştım.İçinde çok önemli anektotlar var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeniden Dostoyevski'nin dünyasında olmak güzeldi:) bana ilk okuduğum ve hala unutamadığım Suç ve Ceza'yı hatırlattı yer yer:) Sizin yorumunuza da bakacağım, Sevgiler:)

      Sil
  2. Ben de okuyalı uzun zaman oluyor, okunmalı gerçekten, keyifli okumalar Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Eren Hanım, size de iyi okumalar Sevgiler:)

      Sil
  3. Dostoyevski ayrı bir dünya . Kahramanların bazılarında kendini anlatır . Klasikler her yaşta ayrı tat veriyor derler bir kere daha okumalı miyim? Bu kadar okunacak kitap varken tanıtım Hayır oluyor ama iyi ki zamanında okumuştum diyorum çoğu kere.
    Sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız çok kitap var ne kadar okursak o kadar çoğalıyor sanki:) klasiklerin de ikinci okumalarında farklı tat verdiği doğru ben de çok yapmıyorum ama Tolstoy'da ve Sabahattin Ali'nin kitaplarında yaptığım ikinci okumalarda çok şaşırmıştım. keyifli okumalar olsun sevgiler:)

      Sil
  4. ben yeni başladım bu kitaba ama çok kendimi veremedim:/ Karamazov'u yeni okumuşken Dostoyevski den devam edeyim demiştim ama ya kendimi zorlayacağım ya da sonraya bırakacağım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de peş peşe okuduğunuz için fazla gelmiş olabilir, ben bu aralar pek zorlayamıyorum eskiden olsa bitirmeden bırakmazdım. Ayrıca zorlamanın da gereği yok diye düşünüyorum artık.
      Kitap Sevinci zaman ayırıp, uzun uzun yorum yaptığınız için çok teşekkür ediyorum, bol okumalı günler olsun, Sevgiler:)

      Sil
  5. Yeraltından Notlar; gerçek dünyadan kendini soyutlamış bir kişinin iç çatışmalarını ve hezeyanlarını konu alır.

    Yalnızlık, öfke ve aşağılanma duygusunun okuyucuya başarılı bir şekilde hissettirildiği bu eseri kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

    Kitaptan gözüme takılan, sevdiğim alıntılar:

    ❝Ant içerim ki, her şeyi tam anlamıyla algılamak, bir hastalıktır.❞

    ❝Yüreği temiz olmayan kimsenin anlayışı da tam olamaz.❞

    Devamını bloğumda bulabilirsiniz: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/fyodor-mihaylovic-dostoyevski-yeraltindan-notlar-kitap-yorumu/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazınızı okudum, güzel kitaptı haklısınız. Elinize sağlık:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH