ASLI BİÇEN - İNCELDİĞİ YERDEN

Aslı Biçen çok başarılı bir çevirmen, kendisinin yazdığı kitapları olduğundan haberdar değildim ki, blogger arkadaşım Eral (kitaplarla beslenmek) bu kitabı önerdi... hiç lafı dolandırmadan yazayım muhteşem bir roman, okuduğuma çok memnunum Eral'a da teşekkür ediyorum...

Özellikle karakterlerine bayıldım hem Cemal, hem Jülide inanılmazdı... yazar tüm karakterlerini ince ince işliyor, romanı da betimlemelerle zenginleştiriyordu... küçük bir Ege kasabasında geçiyor, hayat gailesi içinde olan insanlar herkesin derdi, beklentisi, umudu anlatılıyor... Cemal çocukken kendilerini nedensiz yere terk eden babasını tüm ülkede arıyor, bir yandan da çocukluk aşkı Saliha ile evlenmeyi düşlüyor... lise öğrencisi Jülide trafik kazasında ölen ailesini çok özlüyor, hangi mesleği seçip hayatını nasıl şekillendireceğini düşünüyor... tabii doğanın başka bir planı var, hiç beklenmeyen bir olay hikayeyi bir distopyaya sürüklüyor ve merakla okuyoruz... 

Yazar kitabın ikinci yarısını siyasi bir distopya olarak kurgulamıştı çok beğendim size de kaçırmayın okuyun derim...


Yazar: Aslı Biçen
Sayfa Sayısı: 320
Basım Yılı: 2008
Yayınevi: Metis

Aslı Biçen, "karayla o incecik bağlantısı olmasa pekâlâ bir ada" denebilecek hayali bir taşra kasabasında geçen yarı-fantastik bir hikâye anlatıyor bize. Yirmi yıldır Türkiye'nin dört bir yanında kayıp babasını arayan ve çocukluk aşkı Saliha'yla evlenme hazırlıkları içinde olan bakkal Cemal ve ana babasını yıllar önce bir kazaya kurban verdiği için ninesiyle yaşayan, amatör futbolcu sevgilisi Erkan'la gerilimli bir ilişki sürdüren lise öğrencisi Jülide'nin etrafında gelişiyor hikâye. Jülide'nin zaman zaman "şeylere" hükmedebilmesini sağlayan olağanüstü yetenekleri, Cemal'in de olağandışı insani duyarlılıkları olsa da, ikisini birleştiren temel bir kişilik özellikleri var: Her türlü baskı karşısındaki zayıflıkları, güçsüzlükleri.

Aşina olduğumuz ama burada bir biçimde "başını alıp giden" baskı ortamı, dünyaya-kapalılık ve özgürlüksüzlük atmosferi, işte bu iki karakter üzerinden anlatılıyor romanda. Yoğunluğu gittikçe artan bu atmosferde insan kalmak için neredeyse iradeleri hilafına mücadele etmek zorunda kalıyor her ikisi de: "Her şey güçten ibaretse, yenilgi kaçınılmaz. Zayıflığın da bir hükmü olmalı."

Bir taşra hikâyesi gibi başlayıp bir noktada adeta fantastik bir siyasi romana dönüşen bu kitabın, başarılı kurgusu kadar dilinin az rastlanır güzelliğiyle de hak ettiği ilgiyi göreceğini umuyoruz.

Yorumlar

  1. Bugün listeme eklediğim belki on kitap vardır, bu da 11. Çok güzel anlatmışsın. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Tavsiyenize uyup kaçırmadan okuyacağım.Emeğinize sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim keyifli okumalar olsun sevgiler:)

      Sil
  3. Hiç bilmediğim bir yazar ve kitap :) Bu tavsiyeden sonra en kısa zaman da okumak istedim ama. :)

    YanıtlaSil
  4. Emekleriniz için tebrik ederim. Tek tek okuyup , bilgi veriyorsunuz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Çok güzel ekliyorum ben de listeme sevgiler .

    YanıtlaSil
  6. aa ege kasabasında distopya mı. güzel düşünmüş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında başlangıç öyle değil sonuna doğru evriliyor. sanırım yazar ülkenin haline benzetmiş:) teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  7. siz bu kadar beğendiyseniz okunur bu kitap Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Eren Hanım sevgiler:)

      Sil
  8. hemen notumu alıyorum o halde , çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Eylem Hanım sevgiler:)

      Sil
  9. aaa çevirmen olarak biliyordum da romanına hiç denk gelmemiştim. çok merak ettim listeme hemen ekliyorum, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç tane daha var, bu roman çok güzeldi tavsiye ederim. Sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH