HASAN ALİ TOPTAŞ - Gölgesizler

Hasan Ali Toptaş edebiyatımızın güçlü yazarlarından kabul ediliyor, eserleri çok seviliyor ve okunuyor... ben kendi yazarlarımız söz konusu olduğunda kötü bir performansa sahip olduğum için Toptaş'tan da hiç okumamıştım ve en beğenilen romanlarından olan Gölgesizler ile başlamaya karar verdim...

Kitap postmodern bir tarzda yazılmış, bu tip edebiyatı severek okuyorum aslında... yazarın anlatımını ve dilini de sevdim ama romanın hikayesi beni çok bunalttı ve itici geldi... yarısına gelinceye kadar hiç konsantre olamadım sadece bitirmek için zorlayarak okudum... yarıdan sonrası daha iyi gitti (alıştım sanırım) ama bütünüyle bakıldığında sevemedim bir türlü... bu durumun nedenini tam olarak çözemesem de hikayedeki ağır kasvet etkili oldu herhalde... sadece sonunu çok sevdim ödül gibi oldu bana...

Yazarın tarzını Tavares'e benzettim biraz, ona da gecikmeli olarak ısınmıştım, bakalım göreceğiz artık...

Yazar: Hasan Ali Toptaş
Sayfa Sayısı: 240
Basım Yılı: 2014 (10. Baskı) 1995 (İlk Basım)
Yayınevi: İletişim

Kayboluşların romanıdır bu. Bir köyde durup dururken kaybolan insanların romanıdır. Bir görünüp bir kaybolanların. Oyunların… 

Hayat da bir oyun değil midir zaten? İnsanoğlu da bir görünüp bir kaybolmaz mı bu dünyada? Bir boşluğu doldurur, kim biçtiyse o yeri, o kadarını doldurur işte...


Gölgesizler, Hasan Ali Toptaş’ın 1994 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandığı kitabı. Cıngıllı Nuri’nin‚ ruhum daralıyor diyerek çekip gitmesiyle başlıyor. Nuri köyün berberidir, ardında kalan karısı, üç çocuğu ve köyün muhtarı yıllarca arar onu. Ve o kayboluşun gizi çözülemez asla. Roman bu kayboluşla başlayıp,başka kaybolmalarla sürüp gidecektir. Güvercin, yok olacaktır sonra. Gelinlik çağda bir genç kızdır o. Yeni berberin çırağı, tıraş bıçağı almak için çıkacaktır dükkandan ve dönmeyecektir. Kaybolmak ile var olmak arasındaki ilişkidir sorgulanan... Her kayboluş bir var oluş ispatı, her varoluş bir kaybolma ihtimalidir belki de. Hasan Ali Toptaş, gerçeküstücülüğe yakın duran olağanüstü anlatımı, zengin dili ve şaşırtıcı olduğu kadar zorlayıcı kurgusuyla müthiş bir edebiyat eserine imza atıyor. Çok güçlü bir roman olan Gölgesizler de toplum ve birey üzerine düşünmeye çağırıyor. 

Yorumlar

  1. Hasan Ali Toptaş'ı sevmek biraz zaman meselsi Gül. Heba bendeki dönüm noktası oldu. Blogumda Hasan Ali ile söyleşilerin derlendiği Başlarken Yalnızsın'dan epey alıntı yaptığım bir yazı var. Ona bir göz atar mısın? Ne düşüneceğini merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii hemen bakıyorum Elif, yorum için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  2. Yazarla daha önce tanışmıştım Kuşlar yasına gider vesilesiyle.Anlatım tarzını sevmiştim. Sizi biraz sıkmış ama yine de değerlendirmek isterim.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı; anlatımına bir diyeceğim yok hikayesi bana hitap etmedi. Bence de bu kitabı deneyin sevebilirsiniz ben çok kararsız kaldım başka bir kitabını okusaydım daha iyi olabilirdi:) Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  3. Yazarın Bin Hüzünlü Haz kitabı da anlattığınız gibi. Olaydan çok içinden geçeni anlatır gibi. Kitaba alışana kadar yarılıyorsunuz zaten :)

    Elimdeki kitaptan sonra okumayı düşünüyordum ama yazınızdan sonra biraz daha ertelemeye karar verdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani tam da ne diyeceğimi bilemiyorum:) siz yazardan daha önce de okuduğunuz için avantajlı olabilirsiniz. okuduğunuzda yorumunuzu bekleyeceğim. Teşekkürler:)

      Sil
  4. Uykuların Doğusunda'ya biraz başlayıp bırakmıştım ben de, ama bir gün okumayı umuyorum, sorun diline alışmak gibi, tabi öyküler de kasvetli olunca okumak zorlaşıyor, teşekkürler paylaşımınıza Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım ben başka bir kitabını okusaydım daha iyi olurdu diye düşünüyorum ama bilemiyorum tabii:) size iyi okumalar diliyorum sevgiler:)

      Sil
  5. toptaş da toptan okumayı istediklerimden. başlıcam bigün işallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursanız yorumunuzu bekleyeceğim bakalım siz nasıl bulacaksınız? Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  6. Bugün başladım ben de. 40. Sayfada falanim ve henüz hiç bir şey anlamadım. Neyse ki yorumunu görünce rahatladim ikinci yarıya geçmeyi bekliyorum

    YanıtlaSil
  7. Masamda kuslar da yasına gider var ama korktum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence korkmayın belki bana uymadı. Umarım seversiniz. Tesekkurler

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH