IAN McEWAN - Fındık Kabuğu

Ian McEwan sevdiğim bir yazar(dı), bu okuduğum 5. kitabı ve sanırım son olacak... çünkü hiç sevmedim, bana çok gereksiz geldi, hatta başında bırakacaktım da sayfa sayısı çok az olduğu için bari bitireyim dedim, işte böyle...

Yazar: Ian McEwan
Çevirmen: İlknur Özdemir
Sayfa Sayısı: 152
Basım Yılı: 2017
Yayınevi: YKY
Edebiyat tarihinin en genç Hamlet’i babasının katline engel olmaya çalışırken pek bilindik bir varoluş krizine düşer: Olmak ya da olmamak!
Hamileliğinin son aşamasındaki Trudy, ihanet ettiği kocası John’u kafasının karışık olduğu bahanesiyle evlerinden uzaklaştırdıktan sonra son derece sığ, çıkarcı ve bayağı kayınbiraderi Claude’la yaşamaya başlar. Trudy ve Claude, John’a ait paha biçilemez eve konmak için planlar yaparlar. Fakat bu kumpası ilk aşamasından beri takip eden bir kulak misafirleri vardır: Trudy’nin rahminde, kendisini bekleyen geleceğe doğup doğmama konusundaki kararını henüz verememiş bir fetüs.
Ünlü İngiliz yazar Ian McEwan’ın anlatıcılığını bir fetüse yaptırdığı, embriyonun yapısı gereği monolog bir anlatımla ilerleyen, nüktesi bol ve akıcılığını kaybetmeyen bir dille kotardığı bu kısa roman, klasik suç hikâyesinden beklenenleri başarıyla karşılarken en özgün Hamlet uyarlamalarından birisi olarak anılmayı hak ediyor.
Bir fetüs tarafından anlatılan ihanet ve cinayet öyküsü, şaşırtıcı derecede merak uyandırıcı, göz kamaştırıcı derecede zekice yazılmış, ciddiyetle derinleşen bir roman -Washington Post-
Ian McEwan’ın Fındık Kabuğu bir fetüs tarafından anlatılan son derece eğlenceli bir kitap -Toronto Start-
Ian McEwan Fındık Kabuğu ile ne kadar sıra dışı bir yazar olduğunu bir kere daha gösteriyor. -The Wall Street Journal-

Yorumlar

  1. Gül'cüğüm okumadığım bir kitap, konusu oldukça özgün geldi bana karnındaki bebek tarafından her şeyin duyulması sanırım daha önce yapılmamış bir şey. Ama acaba çeviri mi sıkıcıydı ya da kurgu mu? Başta insanı sarmazsa ben de okuyamıyorum o kitabı.
    Tanıttığın için çok teşekkürler. Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de kitabı almama sebep olanda bebek mevzuuydu ama maalesef olmamış. Yazar Hamlet'e gönderme yapmak için böyle bir yol seçmiş ama bebek yerine kendini annesinin karnına yerleştirmiş oradan her konuda (şiir sanatı, ülke siyaseti, kadın erkek ilişkileri, seks, İngiltere'nin hali v.b) tirat atıyor. Eğer özgün bir durum yaratıyorsanız onu özgün bir şekilde anlatabilmelisiniz yani bir bebeğin bu gibi şeyleri söyleyemeyeceğini bilseniz dahi gerçekten oluyor gibi hissetmeniz lazım. Bana kerli ferli bir adam kendini bebek yerine koymuş konuşuyor gibi geldi. Gerçi romanın hem çok seveni var hem de Sabit Fikir'in bu senenin öne çıkan 50 kitabı listesinde yer alıyor bana da hitap etmemiş olabilir. Yorum için teşekkür ediyorum Müjde Hanım sevgiler:)

      Sil
    2. Aaa, çok acayipmiş o zaman, öyle her konuda konuşması tuhaf, sadece cinayet ve kendisinin duyduğu şeylerle ilgili konuşsa inandırıcı olabilirdi, üstelik kerli ferli bir adam gibi olursa aaa hiç çekilmez, film olsa bebek sesiyle konuşması ve bebek gibi düşünmesi gerekirdi ki, inandırıcı olsun, okur inanmazsa da o kitap çekilmez olur:)senaryo yazarken de en önemli tavsiyeydi okuduğum yazdığınıza seyirci inanacak...bir kere bunu bebek sesiyle yapacaktı, bir bebek gibi konuşacaktı...
      Ne demek ben de teşekkür ediyorum.
      Sevgiler:)

      Sil
    3. Ortada bebek filan yok tamamen yetişkin gibi düşünüyor ve konuşuyor sadece arada yerim çok dar, baş aşağı duruyorum vs. gibi söylemler var hepsi bu. Sevgiler:))

      Sil
  2. Merhaba...Tanınmış ve büyük medya platformlarında çıkan tanıtım yazılarındansa ,subjektif okuyucu değerlendirmelerinin daha sahici olduğunu bir kez daha gördüm.Emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cam Güzeli merhaba, yazdıklarım işe yarıyorsa ne mutlu bana:) çok teşekkür ederim sevgiler:)

      Sil
  3. Göreceli olmasına rağmen kızımın aldığı bu romanı sıkılmadan okudum. Tanıtımı görünce şaşırdım, teşekkürler, sevgiler Gül hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Bey, değerli bir yazar ve daha önceki eserlerini sevmem sebebiyle bu sonuca ben de şaşırdığımı söylemeliyim ama hakikaten bu roman bana hiç hitap etmedi:( başka kitaplara artık:) yorum için teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  4. ay çok şaşırdım Gül Hanım, sizde görünce hemen almıştım ben de, neyseki kısa dediğiniz gibi, bakalım ben nasıl bulucam:) keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Umarım siz seversiniz Eren Hanım, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. Alındı , anlaşıldı :D hiç bulaşılmayacaklar arasına girmiştir kitap , teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem Hanım şimdi siz böyle yazınca hafiften suçluluk duyuyorum ya ben yanıldıysam diye ama şundan eminim McEwan'dan ilk kez okunacaksa bununla başlamayın. Sevgiler:)

      Sil
    2. Gül Hanım , aynı hisleri ben de duyuyorum ama bir taraftan da iyi olmuyor değil bu tür yorumlar , ben sizin okuma kalitenizi bildiğimden hiç suçluluk duymanıza gerek olmadığını söyleyebilirim . Kefaret'ini okumuştum daha önce :(

      Sil
    3. Teşekkür ederim içime su serptiniz:) Kefaret'i ben de okuyacağım yıllardır -galiba yeni baskı bekliyorum:)) tanıtımınıza bakmış mıydım hatırlayamadım ama yeniden bakacağım. Sevgiler:)

      Sil
  6. ay bu yazarın bi tek kitabını okudum ama benim de sevdiklerim arasında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone; yazar iyi ona sözüm yok ama bu kitap bana uymadı:(

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH