MEHMET EROĞLU - Issızlığın Ortası

Mehmet Eroğlu kitaplarına geç başlayanlardanım, öncesinde yalnızca Zamanın Manzarası'nı okumuş ve çok beğenmiştim. Bu, yazarın ilk romanı 1979'da Milliyet Roman ödülünü (sonrasında iki ödül daha) almasına rağmen 12 Eylül yönetimince yasaklandığı için ancak 1984 yılında basılabilmiş...

1971-1975 yılları arasını geri dönüşlerle anlatan yazarın muhteşem bir dili var, roman o kadar sürükleyiciydi ki elimden bırakamadan okudum... hikaye Kıbrıs Savaşından dönen Ayhan'ın geçmişiyle hesaplaşması ile bugününü sürüklemesi arasında gidip geliyor... Ayhan'ın çocukluğunda ailesi ile yaşadığı sorunlar, okul arkadaşlarını bir anlamda ailesinin yerine koyması, marazi bir cinsellik, sosyalist hareket içindeki faaliyetler, ihanetler, hapisler, işkenceler ve her şeyin üzerine tuz biber eken savaşı da ekleyince ruh sağlığı tarumar olan genç bir adamın dramını ve bir ülkenin hallerini okuyoruz...

Konuyu bu kadar dümdüz yazınca klasik bir dönem romanı gibi duruyor ama fevkalade değişik anlatılmıştı, çok etkileyiciydi, insanlığa, Tanrı'ya, bir fikre bağlanmaya dair çok çarpıcı saptamaları vardı kaçırmayın okuyun mutlaka...

Yazar: Mehmet Eroğlu
Sayfa Sayısı: 310
Basım Yılı: 2014 1984 (İlk Basım)
Yayınevi: İletişim

Dünyayı değiştirecektik, ama değiştirmeye çalıştığımız dünyanın ne denli değiştiğini kavrayamadık. Artık kimsenin kahramanlara aldırdığı yok. Kahramanların sonu geldi, soyları tükendi. Belkemiğine bir sopa ve işin bitik. Devrimciler, âşıklar, soylular, alçaklar, bütün yolların kapalı olduğu zamanlar... Uzun mektuplar, eski arkadaşlar, dönüp duran hatıralar, itiraflar, pişmanlıklar... Ense kökünde bir yara, beyninde bir iblis... Ayhan geçmişinden kurtulmalı; Violet'i, Papaz'ı, Doktor'u, kelebekleri, kumsalı silmeli aklından... Bir şeyleri de unutmamalı... Hep hatırlamalı...

Arada kalan, kaybolan, kayıplarını arayan, savaşı sorgulayan, nefes almaya çalışan ve ölümün eşiğinde yaşayan bir kahraman... Bir 68' romanı... Tempolu, nefes nefese, Türkçe edebiyatta eşine az rastlanır bir kurgu... Issızlığın Ortası, usta yazar Mehmet Eroğlu'nun yayımlanan ilk romanı. Şaşırtan, edebiyata tazelik getiren, sakıncalı bulunan, bol ödüllü... Cesur ve yeni..

Mehmet Eroğlu: 1948’de İzmir’de doğdu. 1971 yılında ODTÜ’den mezun oldu. Aynı dönemde, 12 Mart Darbesi ardından kurulan Sıkıyönetim Mahkemesi’nce sekiz yıl hapse mahkûm edildi. 1974 yılındaki genel aftan sonra yazmaya başladı. İlk romanı Issızlığın Ortası, 1979 Milliyet Roman Ödülü’nü kazanmasına karşın 12 Eylül sıkıyönetim döneminde solcu ve antimilitarist unsurlar taşıdığı gerekçesiyle yayımlanamadı. Romanları ancak 1984 yılından itibaren basılabildi. Milliyet Roman Ödülü’nün ardından Madaralı Roman Ödülü ve Orhan Kemal Roman Armağanı’nı da kazanan Issızlığın Ortası ve Geç Kalmış Ölü’yü sırasıyla, Yarım Kalan Yürüyüş (1986), Adını Unutan Adam (1989), Yürek Sürgünü (1994) adlı romanlar izledi. Mehmet Eroğlu 1994-2000 yılları arasında senaryo yazımı ve müzik çalışmaları nedeniyle romana ara verdi. Bu dönemin ardından Yüz: 1981 (2000), Zamanın Manzarası (2002), Kusma Kulübü (2004), Düş Kırgınları (2005), Belleğin Kış Uykusu (2006), Fay Kırığı Üçlemesi’nin ilk kitabı Mehmet 2009, ikinci kitap Emine 2011 yılında, son kitap Rojin ise 2013 yılında yayımlandı. Yazarın Gezi Direnişi sırasında geçen 9,75 Santimetrekare adlı kitabı 2014’te, Mermer Köşk adlı romanı ise 2017’de yayımlandı. Eroğlu’nun öğrencileri tarafından kitaplarından seçilmiş Edebi Aforizmalar (2016) adlı bir kitabı daha vardır.

Yorumlar

  1. ben de yazarı hiç okumadım Gül Hanım ama çok ilginç görünüyor, siz böyle tavsiye ediyorsanız okunur..:)) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ifadeleriniz için çok teşekkür ederim Eren Hanım:) her iki kitabı da çok beğendim sadece iyi bir zamanınızda okuyun, diğer kitabın yorumunda yazmıştım bunda da aynı şey geçerli. İyi okumalar olsun, sevgiler:)

      Sil
  2. Bırakın okumayı daha yeni okuyorum yazarın adını... umarım ben de okuyabilirim, çok pis merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Bey, çok değerli bir yazar ülkenin siyasi-sosyal iklimi ile harmanladığı romanları var. Bir ara okursunuz umarım. Teşekkürler:)

      Sil
  3. bir kez daha Eroğlu ismi ve bir kez daha büyük pişmanlıklarım , okuyacağım , okuyacağım :(( sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem Hanım, ben de çok geç başladım okursunuz nasılsa dert etmeyin:) Sevgiler:)

      Sil
  4. heeey bu kitap nefis yaaa, nette dizisi de var izledim, bunun devamı da var, geç kalmış ölü, o da çok iyi vee adını unutan adam var hepsi iyi, iyi yazar bu yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamı mı varmış? Süper bunu bana söylediğiniz çok iyi oldu oradan devam edeyim:)) çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. Şu aralar okumaya biraz ara vermiştim.Kitap tanıtımlarını görünce yeniden okumaya başlamak istedi canım.Dur bakayım, kitap listemi elime alayım bi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cam Güzeli; kitap okumaya özendirmesi ne güzel:) keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  6. 8 yıl hapse mahkum olmuş:( neyse ki, çabuk çıkmış:( yine de üç yıl bizde okuyan, yazan, düşünen aydın insanların kaderi bu:(( (Tabii liboş, vatan haini tipleri kastetmiyorum onları içeri atmışlar onlara gazeteci demiyoruz zaten tetikçi, cia ajanları hiç çıkmasınlar oradan Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak gibileri)ay ben konuyu dağıttım ya...okumak isterim bu kitabı konu çok güzel, emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, bu kullanışlı aptallar yüzünden ülke ne hale geldi:( Keyifli okumalar diliyorum, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH