ASİYA CEBBAR - GÖLGE SULTAN

1936'da Cezayir'de doğan ve asıl adı Fatima Zühre İmalayene olan yazar, 2009 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi. 2005 yılında Fransız Edebiyat Akademisi'ne (Académie Française) seçilen ilk Arap kadın yazar idi. Kadın haklarının önde gelen savunucularından biri olan Cebbar, "kadınların avukatı" sıfatını da taşıyordu. 1957'de yayınlanan ilk romanı "La Soif" (Susuzluk) ile edebiyat dünyasına adım atan Cebbar, bu romanıyla L'algerienne edebiyat dergisinden ilk ödülünü aldı. Cezayir Üniversitesi'nde Fransızca bölüm başkanlığı yapan Cebbar, aynı üniversitede tarih dersleri de verdi. "Baba Evinde Bana Yer Yok" isimli romanı Türkçe'de de yayınlanan Cebbar'ın, Fransızca yazdığı eserleri çok sayıda dile çevrildi. Asiya Cebbar 2015 yılında hayatını kaybetti.

Bu romanı yukarıda özgeçmişini gördüğünüz yazarı için seçtim ve kadın hakları savunucusu bir kadın yazardan okuduğum için çok memnunum... roman sırayla Esma'nın ve Hacile'nin hikayesini anlatıyor, Esma'nın bölümleri 1. tekil şahısla, Hacile'nin bölümleri 2. tekil şahısla yazılmış... kitabın yarısından itibaren de Esma'nın hatırladığı başka kadınlar, daha doğrusu toplumun kadına bakışı da konu ediliyor ''Burada, bu topraklarda, sizi duvarların ve görünmez pencerelerin arkasına kapatarak öldürüyorlar. Daha adımını dışarı atmanla kendini çıplakmış gibi hissediyorsun! Orada kimse kimseye bakmıyor, gerçekten kimsenin gözleri yok!'' (syf:99)

Konu bilindik ama romandan ziyade o toplumda kadının yerine dair denemelere benziyor... yazarın anlatımı zorlayıcı, duygu ve düşüncelere ağırlık veren karmaşık/dolandıran bir yapısı var, bu kadar kısa bir kitap için beklediğimden daha uzun bir zamana okudum... ayrıca ülkemiz kadınlarının son sürat orta çağa sürüklendiği bu zamanda romanda anlatılanlar beni ekstra rahatsız etti... sonuç olarak kitabı sevdiğimi söyleyemeyeceğim ama siz de benim gibi yazarı merak ediyorsanız deneyebilirsiniz...

Yazar: Asiya Cebbar
Çevirmen: Aysel Bora
Sayfa Sayısı: 192
Basım Yılı: 2016
Yayınevi: Kırmızı Kedi

Esma ve Hacile. Aynı adamın iki karısı. Birbirlerinin rakibi olmayan, ama zıt iki karakter. Daha yaşlı olan Esma, dışa dönük, feleğin çemberinden geçmiş bir kadın; genç Hacile ise içe dönük ve edilgen ama bağlı olduğu zincirlerden kurtulmayı arzulayacak kadar tutkulu. Kıstırıldığı dünyadan çıkıp kendini bulmasını sağlayacak anahtarı hiç ummadığı biri, yanı başındaki Esma verecektir.

Arap edebiyatının en önemli kadın yazarları arasında gösterilen Asiya Cebbar, bu yarı otobiyografik romanında, Şehrazat mitini bir kadın dayanışmasına dönüştürerek, Cezayir'in bağımsızlık savaşını kadınların özgürleşme mücadelesiyle iç içe örüyor.

Birçok kez Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen yazar, 2015'te son bulan hayatını kadınların özgürleşmesine adadı. Yazarın üslubunu ve karakterini en güçlü biçimde gösteren eserlerinin başında gelen Gölge Sultan, kadınların bugün de süren evrensel mücadelesinden etkileyici bir kesit sunuyor bizlere. 


"Asiya Cebbar, ezilen Müslüman kadınların en güçlü sesi olmaya devam ediyor." -The Guardian- 

Yorumlar

  1. Yazarı merak etmedim değil. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı çok teşekkür ederim. Sevgiler:)

      Sil
  2. Aslında o ülkelerde kadın haklarıyla uğraşan çok daha fazla kadın çıkması gerekir diye düşünüyorum çünkü o kadar eziliyorlar ki....:( etki=tepki olayı yani, emeğine sağlık. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanım, artık bizde onların arasına girdik sıralamaya bakmadım ama Cezayir'in altına düşmüş olabiliriz:(

      Sil
  3. yazarı merak ettim de zor diyorsunuz , beklesin bir müddet diyorum , sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani:) Sevgi benden:)

      Sil
    2. Bu arada yeni tema harika olmuş , güle güle kullanın :D

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim Eylem Hanım, beğenmenize sevindim:)

      Sil
  4. ilginç bir kitaba benziyor, doğrusu dediğiniz gibi kadınlarımızın hiç de parlak günler yaşamadığı şu dönemde bu kitap da içimi karartabilir biraz sanırım... sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım insanın asabı bozuluyor o kadınlar özgürlüklerini kazanmak için çabalıyorlar bizimkiler Atatürk tarafından verilmiş özgürlüğü kendi elleriyle teslim ediyorlar aklım almıyor. Sevgiler:)

      Sil
  5. Yazarı merak ettim ama böyle konular beni de rahatsız ediyor, günümüzdeki olaylar da ediyor gerçi. Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kağıt Salıncak; ülkemizdeki durum çok daha kötü çünkü biz geri gidiyoruz terslik burada:( Ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  6. tımım o zaman bu kadar bilgi yeterliiii :)

    YanıtlaSil
  7. İsmini hiç duymamıştım yazarın teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Okuyorum ama çok dağınık anlatım var, ceviriden mi yazarın üslubun dan mı bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor okunuyor haklısınız, yazarın üslubundan bence, kurgu içinde denemeler şeklinde anlatıyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

TOSHIKAZU KAWAGUCHI - Kahve soğumadan önce