YUVAL NOAH HARARI - HAYVANLARDAN TANRILARA SAPIENS

Yuval Noah Harari, 1976 yılında İsrail'de doğdu. Üniversite mezuniyetinden sonra 2002 yılında Oxford'da tarih doktorasını tamamlayan Harari, şu anda Kudüs Hebrew Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Harari Dünya Tarihi, Ortaçağ Tarihi ve Askeri Tarih konularında uzmanlaşmıştır. Güncel araştırması makro-tarihsel sorular üzerinde yoğunlaşmaktadır: Tarih ve biyoloji arasındaki ilişki nedir? Homo sapiens ve diğer hayvanlar arasındaki temel fark nedir? Tarihte adalet var mı? Tarihin bir yönü var mı? Tarih ilerledikçe insanlar mutlu oldu mu? Bazı çalışmaları kitap olarak yayımlanan Harari'nin ülkemizde de gündeme gelmesini sağlayan Homo Deus: Yarının Kısa Tarihi ve Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara isimli kitaplarıdır. Yukarıda özgeçmişini gördüğünüz yazarın bu iki kitabı hem dünyada hem de ülkemizde çok fazla okunuyor... bu tip konuları sevmeme karşın kitabın popülerliği uzak durmama sebep olmuştu ta ki oğlum, çok iyi mutlaka oku diyene kadar...

''Yaklaşık 13,5 milyar yıl önce Big Bang olarak adlandırdığımız bir şeyle madde, enerji, zaman ve uzay ortaya çıktı. Evrenimizin bu temel özelliklerinin hikayesine fizik diyoruz.

Bunların ortaya çıkışından 300 bin yıl sonra madde ve enerji, atom adı verdiğimiz daha karmaşık yapılar ortaya çıkardılar, bunlarda zamanla birleşerek molekülleri oluşturdu. Atomların, moleküllerin ve aralarındaki etkileşimin hikayesine kimya diyoruz.

Yaklaşık 3,8 milyar yıl önce, Dünya adı verilen gezegende, bazı moleküller organizma adı verilen oldukça geniş ve karmaşık yapılar oluşturdu. Organizmaların hikayesine biyoloji diyoruz.

Yaklaşık 70 bin yıl önce Homo Sapiens'e ait organizmalar, kültür adını verdiğimiz daha karmaşık yapılar oluşturdular. Bunu takip eden insan kültürlerinin gelişimine tarih diyoruz.

Tarihin akışını üç önemli devrim şekillendirdi: Yaklaşık 70 bin yıl önce başlayan Bilişsel Devrim, 12 bin yıl önce bunu hızlandıran Tarım Devrimi ve tarihi sona erdirip bambaşka bir şeyi başlatabilecek yalnızca 500 yıl önce başlayan Bilimsel Devrim. Bu kitap bu üç devrimin insanları ve diğer organizmaları nasıl etkilediğinin hikayesini anlatıyor. (syf:17)''

Kitabı beğendim, akıcı, kolay anlaşılır bir şekilde yazılmış, rahat okunuyor, merak duygunuzu koruyor... ayrıca bir çok şey öğreniyor, bazı yanlış bildiklerinizi de düzeltiyorsunuz, ben ikinci kitaptan (Homo Deus) devam edeceğim size de Homo Sapiens'i okuyun derim...


Yazar: Yuval Noah Harari
Çevirmen: Ertuğrul Genç
Sayfa Sayısı: 411
Basım Yılı: 2018 (43. Baskı) 2015 (1. Baskı)
Yayınevi: Kolektif Kitap

- Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?

- Para neden herkesin güvendiği tek şey?

- Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?

- Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?
- Geleceğin dini bilim mi?
- İnsanların miadı çoktan doldu mu?
100 bin yıl önce Yeryüzü'nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak? 


Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim'le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.


Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?

Yorumlar

  1. Uzun zamandır okunacaklar listemde ama bir türlü sıra gelmiyor. Bu yorumu okuduktan sonra merak ettim ilk fırsatta okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriye Hanım, bende aniden karar verip okudum:) umarım sizde seversiniz, sevgiler:)

      Sil
  2. uzun zamandır okumak istediğim bir kitap ama bir türlü sıra gelmedi, teşekkürler paylaşımınıza Gül Hanım, keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım, sırası gelecektir elbet:) size de keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  3. Ben de beğenmiştim, hatta Deus'dan daha çok sevmiştim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak; genel olarak bu kitap daha çok seviliyor, ikinciyi okuyunca bende anlayacağım bakalım:) Sevgiler:)

      Sil
  4. Okunmaya değer, okumamanın bir kayıp olacağı nadide kitap...
    Anlatım gayet akıcı ve net olmuş. Kaleminize sağlık.
    Selamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melissa Akpınar; evet bir sürü şey öğreniyorsunuz. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  5. geçen yaz aldım da okumadım daha. kurgulardan fırsat kalmıyooo :)

    YanıtlaSil
  6. Katma değeri yüksek, farkındalık yaratıcı eseri uzun süredir biliyor fakat fırsar vermiyordum. Kısa yorumunuzdan sonra fırsat verebilirim.

    www.forestofnoreturn.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH