KETIL BJORNSTAD - MÜZİK UĞRUNA


Metis Yayınevinin yaklaşık on yıl önce yayımladığı kitapların bir kısmı bu ay ki D&R indirimlerinde yer alıyor, bu kez tanıtacağım roman da onlardan biri ve en güzel yanı da yazarın hem Norveçli hem de ünlü bir konser piyanisti olması... 

Önce yazarın özgeçmişini yazmak istiyorum; Ketil Bjornstad, 1952'de Oslo'da doğdu. Konser piyanisti olarak ilk performansını on altı yaşında Oslo Filarmoni Orkestrası'yla gerçekleştirdi. 1973'ten bu yana otuzun üzerinde albümü yayınlandı, bunlardan beşi solo piyano albümleri, bir kısmı ise caz ve rock müzisyenleriyle yaptığı ortak çalışmalar. (.....) Müzik kariyerinin yanı sıra üretken bir yazar olan Bjørnstad'ın 1972'den bu yana yirminin üzerinde romanı, iki şiir kitabı, bir oyunu ve denemelerinin derlendiği kitapları yayımlanmıştır. Bjørnstad halen Norveç'teki çeşitli gazete ve dergiler için edebiyat ve müzik eleştirileri yazmayı sürdürüyor (kitaptaki tanıtımdan).

Ben hem Norveçli yazarları hem de klasik müziği çok severim bu kitap benim için hazine bulmak gibi oldu... yazar inanılmaz başarılı, müziğin dışında da hikayesi muhteşem, üstüne Deniz Canefe'nin olağanüstü çevirisini de ekleyince fevkalade güzel bir roman olmuş... sadece kitap kapağı hem dikkat çekici hem de biraz itici, bu nedenle son dakika elime almaya karar verdim ama bırakamadım...

Konu; 1968 yılında geçiyor, 16-17 yaşında konser piyanisti olmak isteyen bir grup yetenekli gencin bu uğurda yaşadıkları ile müzik dışındaki yaşamlarını anlatıyor... yazar da tam bu senede piyanist olarak ilk performansını gerçekleştirdiği için müziğe dair anlatılanlar (hissedilenler) muhtemelen çok gerçekçi... ben kitabın ilk kelimesinden son satırına kadar bayıldım... okurken kitapta geçen müziklerin CD'lerini çıkarıp çaldım muhteşemdi...

Sonuç olarak klasik müziği seviyorsanız hiç beklemeyin okuyun, bununla hiç ilginiz yoksa bile çok güzel, zaman zaman hüzünlü bir hikayesi var şiddetle tavsiye ediyorum...

Yazar: Ketil Bjornstad
Çevirmen: Deniz Canefe
Sayfa Sayısı: 368
Basım Yılı: 2006
Yayınevi: Metis

Bir müzisyenin hayatını, onu en iyi şekilde anlatabilecek olan gerçek bir müzisyenin kaleminden okuma şansımız her zaman olmaz.

Avrupa'da çok tanınmış bir piyanist olan Ketil Bjornstad'ın Til Musikken-Müzik Uğruna adlı romanı, böyle bir yapıt. Bjornstad, bir piyanistin camiada ismini duyurma mücadelesini kuşkusuz kendi deneyimleriden de yola çıkarak yazmış. Yazar olayları anlatırken piyano yarışması öncesinde istifra eden yarışmacılar gibi son derece insani ve gerçekçi ayrıntıları ustalıkla kullanıyor. 

Kitabın kahramanı 60'lı yıllarda yaşayan Aksel Vinding. Norveçli bir genç olan Aksel, mutsuz annesi, annesinin gözünde bir kaybeden olan babası ve tuhaf ablasıyla yaşayıp giderken annesi, ailece çıktıkları bir piknikte ırmağa düşüp çağlayana sürüklenerek ölüyor..Bu durum Aksel'in de kendi hayatı üzerine ciddi karar almasına neden oluyor. Annesinden miras aldığı müzik sevgisi, piyanist olma isteğini körükleyince, okulunu bırakıyor..

Yorumlar

  1. Kitap hakkında hiç bir fikrim yok :) Daha önce gördüğümü bile hatırlamıyorum ancak konusu dikkatimi çekti :) Yorumun bende merak uyandırdı. Bu tarz kitapları sevebilirim diye düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de daha önce niye görmemişim diye şaşırdım, güzel okunuyor, akıcı, aklınızda bulunsun:)

      Sil
  2. kitap yorumunuzu okuyamadım , D&R ile yaşadığım 1 aylık sorunun travmasını atmaya çalışıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüh sorun ne? Blogda yazmış mıydınız hatırlayamadım. umarım kısa süre de atlatırsınız. Ben de D&R'ı pek sevmiyorum da ben mağazadan aldığım için pek problem çıkmıyor.

      Sil
    2. yok yazmadım , 1.5 ay önce netten sipariş verdim , gelmediler acayip sinir bir durum , cevap almak için canlarını da almam gerekti neredeyse , sonunda siparişi iptal edebildiler de başka yerden temin ettik kitapları , D&R artık rüyasında görür beni :D

      Sil
    3. Geçmiş olsun Eylem Hanım ama inanılır gibi değil, her şey feci şekilde bozuldu ne olacak bilemiyorum:(

      Sil
  3. İlginç bir kitaba benziyor ama dediğiniz gibi ben de kapağı itici buldum, metis kapaklarını severim oysa:)) keyifli okumalar Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. bunu okuyum ben acil acılanacaklar listeme alayım. dr, netten mi alıyon ya yoksa kitapçılarda mı indirimde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapçıda indirimde, ben internetten hiç alamıyorum illa elime alıp bakmam lazım:) İyi okumalar, umarım seversiniz:)

      Sil
  5. Ben de D&R indiriminden aldım ve elimden bırakamıyorum. Kitapta bahsi geçen müziklerin eşliğinde okuyorum, hem güzel bir okuma tecrübesi hem de yeni müzikler keşfediyorum. Son zamanlarda kendim için yaptığın en iyi şey oldu sanırım bu kitap:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı duygulara sahip olmamıza sevindim, keyifli okumalar, teşekkürler:)

      Sil
  6. sizin yorumunuzu okuyup almıştım bunu indirimden ama yorum yazmamışım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversiniz, ben de mahçup olmam:) iyi okumalar, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

TOSHIKAZU KAWAGUCHI - Kahve soğumadan önce