URSULA K. LE GUIN - Karanlığın Sol Eli


Geçen hafta Pera Palas'ta Algan Sezgintüredi'nin söyleşisine katıldım Sezgintüredi bu kitaptan övgüyle bahsetti, benimde kitaplığımda epeydir bekliyor, okuma sırası geldi diye düşündüm... Le Guin'in ölümüne denk gelmesi ise garip bir tesadüf oldu (çok sevdiğim bir yazardır bu okuduğum 12. kitabı, ruhu şad olsun)...

Bu kitaba gelirsek; yazar bir çok konuyu bir arada anlatmaya çalışmış, her bir bölümü üzerinde düşünerek, irdeleyerek okuyacağınız bir roman olmuş ama ben fazla sorgulamadan hızlıca okudum, çünkü romanı pek sevemedim... bazı bölümlerini beğendim, bir kısmında sıkıldım, androjen insanları hiç anlatıldığı gibi göremedim hepsi bana erkek gibi geldi velhasıl diğer kitaplarında yaşadığım memnuniyet duygusunu bu romanda bulamadım... kış mevsimini sevdiğim için gezegen hoşuma gitti, Elçi ile Karhideli Estraven'in yaptığı uzun ve zorlu buzul yolculuğu en sevdiğim kısım oldu...

Değişik bir kitaptı, yazardan hiç okumadıysanız bununla başlamanızı önermem ama yazarı tanıyorsanız Karanlığın Sol Eli'ni de okumadan geçmemek gerek... 

Yazar: Ursula K. Le Guin
Çevirmen: Ümit Altuğ
Sayfa Sayısı: 253
Basım Yılı: 2013 (7. Baskı) 1993 (1. Baskı)
Yayınevi: Ayrıntı

"Bilimkurgu"nun en önemli iki ödülü olan Hugo ve Nebula'yı kazanarak kısa zamanda türünün klasikleri arasına giren Karanlığın Sol Eli, dünyamıza çok benzeyen Kış adlı bir gezegende geçer. Bu gezegende yılın en sıcak zamanlarında bile yarı-kutup iklimi yaşanır ve tüm sakinleri çift cinsiyetlidir (androjen). Cinsel kimliğin bir statü ya da güç aracı olarak kullanılmadığı bu gezegende kişiler yılın belli bir döneminde o anki hormonal durumlarına göre erkek ya da kadın olmaktadırlar. Öyle ki, birkaç çocuk doğurmuş bir ana daha sonra başka çocukların babası olabilmektedir. "Arkadaşlık" ve "sevgililik" arasındaki "boşluk" anlamsızlaşmış; insan düşüncesini belirleyen düalizm eğilimi azalmış; insanlığın güçlü/zayıf, koruyucu/korunan, hükmeden/hükmedilen, sahip olan/sahip olunan... ve benzeri ikiliklerini oluşturan temeller zayıflamış gibidir. Cehaletin, şimdinin, mevcudiyetin ilerlemeden daha gözde olduğu bir gezegendir Kış.

Bir gün Kış'a uzaydan bir erkek elçi gelir ve onların da katılmasını istediği bir gezegenler birliğinden söz eder... Elçinin gelişiyle birlikte yerli ile yabancı, erkek ile dişi, benzerlik ve benzemezlik, parça ile bütün arasındaki ilişki ve çelişkiler insanlardaki karşılıklarını bulup yaşamaya başlar...


Zihni kapasitesini zorlayan hayaller kurmayı hâlâ sevenler için...

Yorumlar

  1. Konu gerçekten çok ilginçmiş, böyle bir gezegen nasıl olurdu kimbilir?:))aynı anda birçok konuyu anlatmak bence çok zor ve tehlikeli o yüzden de kitabı çok sevmediğini söylemene şaşırmadım. Her zaman az konuyu hatta mümkünse tek bir konuyu anlatmak iyi bence.
    Eline sağlık Gül'cüğüm. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanım, gezegeni ben sevdim dedim ama sürekli kış mevsimi çekilmez olur herhalde. Değişik bir dünyayı anlatıyor, siyasi sistem eleştirisi var, kadın erkek eşitsizliğini sorguluyor, cinsel durumlar anlatılıyor, üstüne bir de yol hikayesi var biraz fazla olmuştu hakikaten. Çok teşekkür ediyorum, sevgiler:)

      Sil
  2. Sizinle ya aynı kitaplari ya da aynı yazarları oluyor olmamız ne hoş bir tesadüf. Ben de Mülksüzleri az önce sipariş verdim internetten. Karanlığın Sol Eli 'ni ise henüz okumadım.
    Ursula K. Leguin de geçti gitti bu dünyadan . Kaybına üzüldüğüm yazarlardan oldu. Sevgiyle kalın .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat İzlerim; benzer zevkler benim de çok hoşuma gidiyor:) Mülksüzleri okumadım ben herkes ondan bahsediyor belki bir gün denk gelir:) Keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  3. okudum sanki ama hatırlayamadım :) mülksüzler ve yerdenizden başlamalı sanırııım :) okudum ben de ama oniki tane değil daha az galbağ :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mülksüzleri okumadım ama Yerdeniz'den başlanılabilir evet. Sevgiler:)

      Sil
    2. heey mülksüzler en iyi kitabı yaaa. belki de politik olduğu için veya dünyamızı başka türlü anlattığı için yanii. hayvan çiftliği filan gibi yani :)

      Sil
    3. Deeptone; evet genel kanı o yönde:) okurum herhalde ama ne zaman bilmiyorum çok kitap var ya malum:) Sevgiler:)

      Sil
  4. ilginç bir tesadüf olmuş Gül Hanım, çok methini duyduğum bir eser ama yazarın sadece bir çocuk kitabını ve Rüyanın öte yakasını okumuştum, sanırım bu kitap şimdilik bana hitap etmiyor:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım; yazarın başka kitaplarına artık:) İyi okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. Her kitabından sonra aynı şeyi mi söylüyorum ben , Mülksüzler'i mutlaka okuyun :D ve ben de okumuşum , buyrun :D
    https://kitapeylemi.blogspot.com.tr/2016/02/8-karanligin-sol-eli-ursula-le-guin.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem Hanım; bu kitabı yazdığınızı hatırladım ve blogunuzda arattım ama bulamadım maalesef hatta yanıldım diye düşündüm. Linkten hemen bakacağım. Bu kitap Mülksüzleri yazmak için yaptığı denemelerden oluşuyormuş bir bakıma. Mülksüzleri okumak kısmet olursa anlayacağım bakalım:) Sevgiler:)

      Sil
  6. Benimde sevdiğim yazarlardan. Mülksüzler en beğendiğim kitabı olsa da Karanlığın Sol Eli' de konusuyla beni sarmıştı. Yine de Mülksüzler tüm kitaplarından en beğendiğim. Tabi ki zevkler göreceli. Paylaşım adına teşekkürler, selamlarımla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mukaddes Hanım, çok haklısınız hepimiz her kitaptan farklı tatlar alıyoruz, bu şekilde görüş alışverişi yapmak da çok iyi oluyor:) Ben teşekkür ederim, Sevgiler:)

      Sil
  7. Yıllar önce, “Omelası Bırakıp Gidenler” diye bir şey duymuş ve Ursula’yı sevmiştim. Sonra “Her Yerden Çok Uzakta” kitabını okudum. Güzel kitaptı. Ancak, “Dünyaya Orman Denir” adlı kitabı zor bitirdim. Bloğunuzdan ve farklı bloglardaki yorumlarınızdan Ursula hayranı olduğunuzu ve Mülksüzleri okumadığınız tahmin ediyorum. “Mülksüzler” okuma listemde, ancak okumak için, öncelikle okumanızı ve yorumunuzu bekliyor. Blog alemine yeni katıldım. Kitaplara Kaçanlar’ a beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogunuz hayırlı olsun bakacağım hemen:) Le Guin'i çok severim ve epeyce de kitabını okudum ama Mülksüzlere sıra gelmedi evet:) yazarı sevdiğim için belki bir gün okurum diye düşünüyorum ama yakın zamanda değil. Çünkü yazardan çok fazla okudum başka kitaplara yönelmek istiyorum malum okuyacak kitap sayımız sınırlı. Bu durumda ben sizden Mülksüzlerin yorumunu alacağım gibi duruyor:) teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH