HARUKİ MURAKAMİ - Dans Dans Dans

Dans Dans Dans Murakami'den okuduğum 16. kitap, 1988'de yazılmış, birçok yerde Yaban Koyununun İzinde romanının devamı olduğu belirtiliyor... 'YK İzinde'yi 2010'da okudum, hatırladıklarım giderek azalıyor ama en az sevdiğim Murakami romanı olduğu çok net... bu seferki romanı 'YK İzinde'den daha fazla sevdiysem de yazarın tüm külliyatı içinde en alta yakın sıralarda kalmaktan kurtulamadı...

Yazarın her zamanki yalnız erkek karakterinin hayatını okuyoruz, bir yandan da kapitalizm eleştirisi yapılıyor, düzenin nasıl bozulduğuna dem vuruluyor... Murakami'nin tüm kitaplarında ana karakter; müzik, kitaplar, filmlerden çokça bahseder ama bu romanda kendini aşmıştı, neredeyse her paragrafta bir müzik parçasını yazıp, 80'li yılların tüm şarkılarını kitapta geçirdi ve bana da fenalık geldi... ayrıca ilk defa bu kitapta cinsellik konusu da fazla geldi ki, öncekilerde pek fark etmediğim bir durumdu... gerçi üç tane telekızın hayatından bahsediyor belki de normaldi bilemiyorum...

Sonuç olarak; romanın sevmediğim yönleri olsa da Murakami iyidir:)) sıkılmadan okudum... yazarı seviyorsanız okuyun ama ilk kez deneyecekseniz diğer kitaplarına bakın derim... 

Yazar: Haruki Murakami

Çevirmen: Ali Volkan Erdemir

Özgün Adı: Dansu Dansu Dansu

Sayfa Sayısı: 528

Basım Yılı: 2020

Yayınevi: Doğan Kitap

Bu dünya sandığımızdan daha kırılgan ve tekinsiz bir yer...

Adını bilmiyordum. Onunla aylarca birlikte yaşadığım halde. Aslında onunla ilgili gerçekte tek bir şey bile bilmiyordum. Pahalı bir telekız servisinde çalıştığı dışında. Servis, üyelik sistemiyle hizmet veriyordu; kimliği belli düzgün müşteriler dışında kimseyi kabul etmiyordu. Bunun dışında başka işler de yapıyordu. Normal iş saatlerinde küçük bir yayıncıda yarı zamanlı düzeltmenlik, ayrıca yarı zamanlı kulak modelliği. 

Özetle çok meşgul bir iş yaşamı vardı. Bir adı vardı elbette. Aslında birkaç ad kullanıyordu. Ama yine de bir adı yok gibiydi. Yağmur gibiydi, bir yerlerden çıkıp gelmiş ve sonra ortadan kaybolmuştu. Geride sadece hatırası kalmıştı.

Haruki Murakami’nin en sevilen romanlarından biri olan Dans Dans Dans’la gizemli bir dünyanın kapılarını açıyoruz. Ortadan kaybolan çekici bir kadın... Yalnızlığını anlamlandırma çabası içindeki bir adam... Sezgileri gelişmiş sıra dışı küçük bir kız...  Müzik... Ve kült Murakami romanlarından artık “tanışımız” olan Koyun Adam da bu romandaki yol arkadaşlarımız.

Yorumlar

  1. Ben hala Murakamiye başlayamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok konuşulan yazarlara/kitaplara başlamak zor hakikaten, bende erteleyip dururum. Sizin için uygun bir zamanı vardır mutlaka. Sevgiler:)

      Sil
  2. murakami bikaç tane okudum henüz atmosferine giremedim ama, müzik koymasını seviyom kitaplarında ama bunda abartmış demekki. baksan ya, murakami romanlarını iyiden kötüye doğru bir sıralayabilir misiiin? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben en çok Zemberek Kuşunun Güncesi'ni severim, ama başlangıç için zor bir kitap olabilir 2) Sahilde Kafka 3) Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında (ilk okuduğum kitaptı ve Murakami'ye bununla başlansa iyi olur diye düşünürüm hep) 4) Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu 5) İmkansızın Şarkısı 6) Kadınsız Erkekler (Öykü) 7) Kumandanı Öldürmek 8) Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları 9) 1Q84 10) Sputnik Sevgilim ve diğerleri diye gidiyor. Aslında ilk dördünden sonrakilerde bir iki sıra yer değiştirmeler olabilir. Başlangıç kitabı için Kumandanı Öldürmek'de olabilir. İşte böyle:)

      Sil
  3. Sanırım bu kitap bana da pek hitap etmiyor ama üstteki yorumunuza katılıyorum Gül Hanım elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirde olmamız ne güzel:) çok teşekkürler Eren Hanım sevgiler:)

      Sil
  4. Özel bir sebebi yok ama çok seviyorum yazarın kalemini. İlk Yaban Koyununun İzinde ile tanıdım. Zor bir okuma olmuştu fakat sonraki okumalar daha kolaydı. Son bir kaç kitabını okumadım. Ruhum isteyince okumayı seviyorum Murakami'yi 🙈
    Selamlar, sevgiler 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Yaban Koyunun İzinde'yi 3. veya 4. kitap olarak okumuştum diğerlerinden daha az sevmiştim ama o zamanlar yazarın büyük tutkunu olduğum için bana iyi gelmişti. Son senelere kadar her kitabını yayımlanır yayımlanmaz okudum ama artık bende seçerek okuyorum 16 kitaptan sonra bir doygunluk oluyor:)) Ruhum isteyince ifadesini çok sevdim Gülşah Hanım, tam Murakami'ye göre:) teşekkürler, sevgiler.

      Sil
    2. :)) Bazı yazarları ruhumun istemesi gerekiyor, okumam için. Kendim de bunun farkına farmıştım Gül Hn.
      Selamlar sevgiler, iyi okumalar :)

      Sil
    3. Aslında doğru olan da o. Size de keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. haşlanmış harikalar diyarını okumuştum sevmiştim ama okunması zor bir yazar kendisi yine de başka kitaplarını da okumak istiyorum ama bunu en sona bırakayım en iyisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu okuması zor bir kitap değil ama Murakami'nin çok iyi kitapları var onlardan devam etmeniz daha iyi olur. Teşekkürler:)

      Sil
  6. Ah, çok sayfalı kitabın yorumunu okurken alıntılarını da görmek isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben alıntı paylaşmayı pek sevmiyorum, o yüzden kitabı tanıtmak için çok elzem değilse alıntı eklemiyorum (alıntı okumayı da pek sevmiyorum biraz da ondan sanırım). Ayrıca bu romanda o anlamda paylaşılacak fazla bir şey de yoktu. Belki kapitalizm eleştirisi yaptığı bölümler olabilirdi ama onlarda hepimizin bildiği şeyler. Teşekkür ediyorum yorumunuza.

      Sil
  7. Yazarı tanımıyorum ama anladığım kadarıyla yazarın farklı bir tazı var, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Murakami'nin tarzı oldukça farklı, o yüzden insanlar ya çok seviyor ya da hiç sevmiyorlar ortası pek olmuyor. Teşekkürler:)

      Sil
  8. sürekli raflarda gördüğüm ama hiç okumadığım bir yazar. öne çıkan isimlere karşı biraz uzak duruyorum sanırım. dilini de merak etmiyor değilim hangisini önerirdiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız çok konuşulan yazarlara başlamak zor oluyor. Hangi kitabı önerdiğimi yukarıda deeptone'nun yorumuna verdiğim cevapta yazmıştım oradan bakabilirsiniz. teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  9. Her yönüyle gizemli bir kitaptı. Gizemli otel, gizemli koridor ve kaybolan gizemli kadınlar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet otel kısmı çok ilginçti, Murakami'de sıkça rastlanan gizemleri bende seviyorum. Teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH