FRANZ KAFKA - Aforizmalar

Yalnızlık, Sahip Olduğum Tek Şey

Bence sadece bizi bıçaklayan veya yaralayan türden kitapları okumalıyız. Eğer okuduğumuz kitap kafamıza şöyle sağlam bir darbe indirip bizi kendimize getirmiyorsa, onu okumanın ne anlamı var? Böyle bir kitap bizi daha mutlu etmeye mi yarar? Emin olun, eğer kitap diye bir şey olmasaydı, gerçek mutluluk işte o zaman mümkün olurdu. Okuduğumuz zaman bizi mutlu eden kitaplar, yazmak isteseydik kendimizin de yazabileceği türden kitaplardır. Ancak bizim ihtiyacımız olan kitaplar; okuyunca bizleri bir felakete uğramış gibi sarsan, derin bir hüzne boğan, kendimizden daha çok sevdiğimiz bir kişinin zamansız ölümü gibi kahreden ve herkesten uzak, karanlık ormanlara sürülmüş gibi hissettiren kitaplardır. Bir kitap, insanın içindeki donmuş denizlere vurulan bir balta gibi olmalıdır. Ben buna inanıyorum.

Anlatamam. İçimde neler olup bittiğini hiç kimseye anlatamam. Kendime bile anlatamıyorum.

Benliğimin gerçek hissiyatına sadece dayanılmaz derecede mutsuz olduğum zamanlarda ulaşabiliyorum.

Yazmak, mutlak bir yalnızlıktır; kişinin kendi benliğinin soğuk boşluğuna düşmesidir.

Bu aforizmalar çok ilginç, okuyun derim...

Yazar:  Franz Kafka
Çevirmen: Mustafa Fırat
Sayfa Sayısı : 80
Basım Yılı : 2015
Yayınevi : Zeplin

Kafka'nın tüm metinlerinden derlenen Yalnızlık, Sahip Olduğum Tek Şey, bizleri büyük yazarın dünyasının derinliklerine doğru bir seyahate çıkarıyor. 

Burada yazdıklarımı hiç kimse okumayacak. Hiç kimse bana yardım etmeye gelmeyecek. Tüm insanlara bana yardım etmeleri emredilse bile, herkes tüm kapı-pencerelerini kapatıp yatağına girer ve yorganının altına saklanıverir. Tüm dünya o geceliğine bir otel olur âdeta. 


Huzur mu istiyorsun? Az insan, az eşya 


Böylesine anlaşılmaz ve sorumluluk duygusunu tüm acılarıyla hisseden bir insan olacağıma, keşke odandaki o mutlu dolap olsaydım da her daim seni görebilseydim. Böylece doya doya seyredebilirdim seni. Koltukta oturuşunu, mektup yazışını, yatışını, kalkışını... 


Her devrim yavaş yavaş buharlaşır ve geride sadece yeni bir bürokrasinin artıklarını bırakır.

İnsanların tüm kusurları; sabırsızlıklarından, yaptıkları bir işte izledikleri yöntemi daha vakti gelmeden önce terk etmelerinden ve üzerinde tartıştıkları sözde bir meseleyi sözde bir çözüme kavuşturmalarından ileri gelir.

Yorumlar

  1. "vaaay" dedirtecek cinsten anladığım kadarıyla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle... ayrıca bana ''Milena'ya Mektuplar''ı merak ettirdi :) onu da okuyacağım...

      Sil
  2. Yakın zamanda bende Kafka okumlarına başlayacağım. Şimdiden çok heyecanlıyım :) Aforizmaları da ekledim. Teşekkürler öneri için.

    YanıtlaSil
  3. bu kitabı yeni not aldım , hangi kitapta geçiyordu hatırlamıyorum ama , aforizmalarını okumadıysanız Kafka okudum demeyin diye bir şey yazıyordu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu bilmiyordum o zaman iyi ki okumuşum:) bilgi için teşekkürler...

      Sil
  4. Milena'ya Mektuplar güzeldi. Kafka çok değişik gelmiştir bana. Tanıttığınız kitap ve Aforizmalar'ı da ben ekleyeyim listeme .
    Sevgiyle kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ... ben de ''Amerika''yı okumuştum ve çok değişik ve karmaşık gelmişti... İyi okumalar olsun...

      Sil
  5. Önerilerin her zaman not alınır efendim:)) Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  6. Kafka hayranı olarak bütün eserlerini okudum. "Milena'ya Mektuplar" da okunası, okumadıysanız kesinlikle öneririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milena'ya Mektuplar'ı okumayı bir ara çok istemiştim ama olmadı, hatırlattınız iyi oldu. Çok teşekkür ederim Mehmet Bey:)

      Sil
  7. Çok güzel alıntılar elinize sağlık (blogunuza baktım mail adresi zorunluluğu nedeniyle yorum bırakamadım) Keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEFAN ZWEIG - İNSANLIĞIN YILDIZININ PARLADIĞI ANLAR

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH