HERMANN HESSE - Rosshalde
Hermann
Hesse’den okumak istiyordum ama bir türlü olmadı, bu kitabı yine Sevgili Eren Hanımın ‘’Okuma Günlüğüm’’ blogunda görünce zamanı geldi diye düşündüm ve fevkalade
güzel bir roman buldum...
Hesse’nin
1914 yılında yazdığı, otobiyografik bir yanı ve psikolojik yönü olan Rosshalde, evlilik romanı olarak anılıyormuş... ‘’Kitaba konu olan mutsuz evliliğin tek nedeni yanlış seçim değil; sorun
çok daha derinlerde, bir sanatçının ya da düşünürün evliliğe yatkın olup
olmadığında. Bunun cevabını bilmiyorum, ama benim durumum kitaba alabildiğine
yansıdı; burada sona eren bir şey var, umarım gerçek hayatta onunla başka türlü
başa çıkabilirim.’’(Hesse’nin babasına yazdığı mektuptan) Hesse’nin de
ressam olması (kitap kapağındaki resim yazara ait) ve savaş zamanı yaşadığı
ağır bunalım da romana yansımış gözüküyor...
Arka
kapak açıklaması konuyu ayrıntılı olarak anlatıyor, hatta bu kadar çok detay verip tüm
hikayeyi açık etmesine inanamadım, okuma zevkinin sihrini ortadan kaldırıyor,
yayınevi sonraki baskılarda bunu düzeltse çok iyi olur...
Roman birçok açıdan muhteşemdi nasıl anlatacağımı bilemiyorum... ailenin tüm
üyelerinin psikolojilerini, sanatçı yalnızlığını/farklı ruh hallerini,
karı kocanın işin içinden çıkılmaz ilişkilerini, ebeveynlerin çocuk sevgisini,
birbirlerine koz olarak kullanmalarını ve romanın sonunda en onulmaz durumla imtihan edilmelerini inanılmaz güzellikte anlatıyordu...
Yazarın
diğer kitaplarını da okuyacağım ama bence bu bir başyapıt ve bunu geçebilir mi
bilemiyorum... ‘’Okuma Günlüğüm’’e bu kitabı bana tanıttığı için çok teşekkür
ediyorum, size de okumanız için şiddetle öneriyorum...
Yazar: Hermann Hesse
Çevirmen : Kâmuran
Şipal
Sayfa Sayısı : 176
Basım Yılı : 2011(5. Baskı) 2003(1. Baskı)
Yayınevi : YKY
Parçalanmanın eşiğindeki bir aileyi barındıran hüzünlü bir malikane Rosshalde. Ressam baba, mutsuz evililiğinin yarattığı düş kırıklığı içinde "kale"sine çekilmiş, bahçedeki atölyesinde kalırken, piyanist karısı ve onları bir arada tutan son bağ olan küçük oğulları malikanede yaşamaktadır. Küçüğün amansız bir hastalıktan ölmesiyle, aile bir daha birleşmemek üzere dağılır: Baba kendini sanatına adayıp Hindistan'a gitmeye karar verirken, anne büyük oğluyla birlikte belirsiz bir geleceğe adım atar. Rosshalde'nin kapıları, belki de bir daha açılmamak üzere kapanır.
Hermann Hesse'nin 1914'de kaleme aldığı Rosshalde, yazarın kendi yaşamından izler taşıyor: Ressamlık, Hesse'nin sanatçı kişiliğinin bir parçasıydı. Doğu kültürüne yakınlığıyla tanınan Hesse 1911'de uzun bir Hindistan yolculuğuna çıkmış, 1919'da ise ilk karısından ayrılmıştı.
Benim de çok beğendiğim bir kitap olmuştu Gül Hanım, yazarın kendi hayatıyla paralellik kurması da enteresan, bu arada beni de andığınız için çok teşekkür ederim, sevgiler:)
YanıtlaSilEren Hanım, yazar hissettikleri yüzünden bu kadar iyi bir roman yazabildi belki de:) çok hoşuma gitti. Teşekkürler, sevgiler:)
SilGül bu kitap benim de çok beğenmiş olduğum bir eser. Senin sevmene çok memnun oldum. Aynı duygular içinde eseri okumuşuz:)
YanıtlaSilEral çok sevindim:) güzel bir kitap kardeşliği oldu:)
SilYazarın hiç bir kitabını okumadığımı fark ettim su anda. :) Ama okumam gereken kitaplardan biri sanırım teşekkürler :)
YanıtlaSilGüneş im bende epey geciktim Hesse için ama zamanı gelince başlanıyor. Sevgiler:)
SilArka kapak tanıtımlarına ihtiyatla yaklaşıyorum, spoiler a girdiğini sezdiğim vakit okumuyorum. Yazardan Demian'ı okumuştum lisede ama zamanlamam iyi değildi sanırım, ağır gelmişti. Bu kitap için notumu alıyorum o zaman:)
YanıtlaSilSevinç Hanım, konuyu bu kadar açık eden arka kapağa çok az rastladım, genelde hikayeyi çarpıtarak yazıyorlar o da başka bir sorun gereksiz beklenti oluşturuyor. Yalnız bu kitap sonunu bilmenize rağmen mükemmel okunuyor o da yazarın başarısı. Sevgiler:)
SilYazarın adını görüyordum ama bakıp geçiyordum. Bir daha karşılaştığımızda alacağımı umut ediyorum :)) Kapak resmini de çok beğendim, yazarın / ressamın diğer resimlerine bakacağım :))
YanıtlaSilOkumanızı öneririm gerçekten:) teşekkürler, sevgiler:)
Silboncuk oyunu var elimde , önce o , sonrasında bunu dşünürüm siz başyapıt dedikten sonra :D
YanıtlaSilTamam ben de bundan sonrası için Boncuk Oyununa bakayım:)
Sil