CHRISTOPHER ISHERWOOD - Prater'in Menekşesi

Bu kitabın arka kapağını okuduğumda bir mücadele romanı bulacağımı düşünmüştüm, ama pek öyle değilmiş... Isherwood -kendisi olarak- romanın kahramanlarından biri, diğeri de film yönetmeni Herr Bergmann... birlikte fakir bir çiçekçi kız ile bir veliaht prensin aşkına dair bir çeşit cinderella filmi çekiyorlar, Isherwood başta, hikayenin çok kötü olduğunu kabul ediyor ama Bergmann’ın etkisiyle projeye devam ediyor... kitabın bir boyutu bu ama bana göre lüzumsuz bir kurgu olmuş, özellikle filmin çekim aşamalarını anlatan kısmı çok sıkıcıydı... kitabın asıl önemli kısmı ise Hitler’in iktidarı ve savaş ihtimaline İngilizlerin kayıtsızca yaklaşmaları ve kendilerine dokunmadan gideceğini düşünmeleri idi... ayrıca  Reichstag yangını ile Almanya’daki daha sonra da Avusturya'daki sosyalist ve diğer muhaliflerden kurtulması da iyi resmedilmişti...

Bu kadar kısa bir kitapta hem çok beğendiğim hem de sıkıldığım bölümler olması çok ilginçti, ayrıca Bergmann'ı ve romanın İngilizleri açık etmesini sevdim... buna rağmen okumasam çok bir şey kaybeder miydim? Hayır... 

Yazar: Christopher Isherwood
Çevirmen : Betül Kadıoğlu
Sayfa Sayısı : 92
Basım Yılı : 2016
Yayınevi : YKY

Londra, 1933. Genç yazar Christopher Isherwood'un yolu Avusturyalı yönetmen Friedrich Bergmann'ınkiyle kesişir. 19. yüzyıl Viyanası'nda geçen bir aşk filminin senaryosunu yazmayı kabul eden Isherwood, kendini yepyeni bir dünyada, film stüdyosunu dolduran birbirinden ilginç kişilerin arasında bulur. Stüdyonun dışındaysa gerilimli bir dünya vardır: Hitler artan gücünü hissettirmekte, büyük bir savaşın ayak sesleri duyulmaktadır. Bergmann, Viyana'da kalan ailesi için giderek daha çok endişelenip İngilizlerin kayıtsızlığına isyan etmeye başlayınca film projesi de yarım kalma tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır. 

Prater'in Menekşesi, Christopher Isherwood'un Hoşça Kal Berlin gibi daha çok tanınan Avrupa romanlarının tadını veren, eğlenceli, bir solukta okunacak bir roman. 

Yorumlar

  1. Biz de okumasak bir şey kaybetmeyiz anlaşılan :)
    Ben kitabı ilk defa sayende fark etmiş oldum açıkçası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle denilebilir, o dönem ile ilgili çok detaylı kitaplar var onlar okunabilir. Diğer yandan bu kitap Sabit Fikir'in seçtiği bu yılın en iyi 50 kitabı içerisinde yer alıyor:)

      Sil
  2. Bazen böyle de oluyor işte..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse ki kısa ve akıcı, okumak uzun sürmüyor en azından:) Sevgiler:)

      Sil
  3. Bazen oluyor öyle . Umdugumuzdan farklı çıkabiliyor kitaplar ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki:( belki de bana öyle geldi çünkü yukarıda da yazdığım gibi bu yılın en iyi 50 kitabı içinde yer alıyor. teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH