İLBER ORTAYLI - Eski Dünya Seyahatnamesi

‘’Üçüncü Dünya’nın tarifi ne fakirlik ne endüstrinin gelişmemişliğidir. Üçüncü Dünya yarını düşünmeyen toplumlardan oluşur. (syf:67)’’

İlber Ortaylı’nın bu eseri; 45 yıldır gezen bir seyyah olarak gittiği bir çok ülkeye ve şehre dair anlatmak istediklerini kapsıyor... bu ülkelerin kiminde tarih, kiminde kültür, kiminde uluslararası ilişkiler, kiminde ekonomi öne çıkıyor ama en çok da bizimle olan eski/yeni ilişkilerini anlatıyor...

Bu kitabın ilk baskısının yapıldığı yayınevinden bahsediliyor ama yıl yazılmamış (ben içinden cımbızlayarak 2007 gibi bir tarih buldum) 10. Baskı içinde yeni bir önsöz yazılmış ama içindekiler olduğu gibi bırakılmış diye düşünüyorum çünkü ülkemiz için neredeyse Avrupa Birliği'ne girecek, birçok ülkeyle iyi ilişkileri olan bir profil çiziyor o nedenle ben 2007’de kalmış diye düşündüm (gerçi ben o tarihte bile İlber Hocam kadar olumlu bir tablo çizmezdim o ayrı)... ve geçen bu on yılda hem bizde hemde ortadoğuda köprünün altından çok sular aktı ve manzara artık çok kötü o yüzden keşke bir güncelleme yapılıp basılsaydı iyi olurdu...  

Sonuçta okumaktan hoşnut kaldım, kısa kısa da olsa ülkelerin üzerinden geçmiş oldum ve yeni şeyler öğrendim, size de bu eseri öneririm...

Yazar:  İlber Ortaylı
Sayfa Sayısı : 288
Basım Yılı : 2014 (10. Baskı)
Yayınevi : Timaş

"Eski Dünya Seyahatnamesi rastgele bir isim değil. Henüz Balkanlar ve Ortadoğu'nun eski havasını muhafaza ettiği günlerdeki gezilerimi içeriyor. Tarih, gezginin vazgeçemeyeceği bir değerlendirme alanı… Benim eski dünyam, bugün artık değişiyor."

İlber Ortaylı


Atalarımızın Anadolu'ya gelmeden önce kaç asır oturduğu ve hâlâ da nüfusunun önemli bir kısmını kuzenlerimizin teşkil ettiği, edebiyatımızın ve dilimizin istesek de istemesek de, sevsek de sevmesek de atamayacağımız yüzde 40'ını oluşturan Ortadoğu'dan köşe bucak buram buram tarihimiz kokan Balkanlara; havasını yakaladığınız zaman kocaman bir coğrafyanın ve uzun bir tarihin küçülüp sizinle kucaklaştığı bir tiyatro olan Akdeniz'den okumakla, filmle, resimle anlaşılamayan Asya dünyasına; tezatlar içinde gelişen kapalı kutu Uzakdoğu'dan pek çok ünlü sanatçıyı bağrında yetiştiren sanatın ve tarihin merkezi Avrupa'ya kadar bir uçtan bir uca Eski Dünya üzerinde seyahate çıkmaya hazır mısınız?

Isfahan, Venedik, Kudüs, Kırım, Tokyo, Yemen, Barcelona, Bosna, Girit, Hindistan, Berlin, Japonya, Kafkasya, Türkiye… Günümüzün Evliya Çelebi'si İlber Ortaylı'nın dünya üzerindeki adımlarına eşlik ederken Eski Dünya düzeninin ülke ve şehirlerinin büyülü zamanlarına gidecek ve geçmişinizle yeniden usulca buluşacaksınız.


İlber Ortaylı'dan okurlarına keskin gözlemleri ve nesnel tespitleriyle zamanın derinliklerinden, tarihin katmanlarından bugünün dünyasını daha doğru anlama imkânı: Eski Dünya Seyahatnamesi.

Yorumlar

  1. Keyifli bir kitaba benziyor Gül Hanım, ama dediğiniz gibi keşke bir güncelleme yapılsaydı, her gün yeni gelişmelerin olduğu bir dünyada 10 yıl çok uzun bir zaman gerçekten.. sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım, benim bu tarih konusuna takılmam şundan: sürekli Türkiye'de bugün durum böyle, bugün durum şöyle diye yazılıyor ama hangi bugün? her şey çok farklı? bugün yerine tarih yazılsa belki o kadar dikkatimi çekmeyecekti. Anlatabildim mi bilemiyorum:) Sevgiler:)

      Sil
    2. Evet evet çok haklısınız, yani en azından kitabın ilk basım tarihini yazsalarmış, böyle şeylere ben de takılıyorum çok...:)

      Sil
  2. Timaş'ın 1. basımı bende mevcut , daha önce başka yayın evinden çıkmışlığını bilmiyorum ama mayıs 2013 elimdeki :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem hanım bu tarih kısmı biraz karışık ben işin içinden çıkamadım. Bendeki kitap; gözden geçirilmiş 10. baskı, 1-9. Baskılar Aşina Kitaplar tarafından yapılmıştır deniliyor, tarih de Haziran 2014. dolayısıyla Aşina Kitaplar ilk ne zaman bastı o yazılmamış. neyse belki de ben fazla takıldım bu konuya:) Sevgiler:)

      Sil
    2. yo yoo , takılmak değil ben de merak ederdim açıkçası , ben de kalktım baktım, hatta yorumu bendekinin baskısını bilmiyorum diye yazacaktım ama ben olsam bir baksa ne güzel olurdu diye düşüneceğimden baktım inanın 2013 mayıs ve ilk basım timaştan , daha önceki basımı için bir şey yazıyor muydu kısmına cevap veremeyeceğim çünkü hatırlamıyorum :(

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH