ALDOUS HUXLEY - Cesur Yeni Dünya

 Nasıl kadersiz bir Ülkeyiz, nasıl bir felakettir bu, sözün bittiği yerdeyiz maalesef...


Kitap tanıtımlarını çok uzun anlatmıyorum ama şu an hiç bir şey yazacak halim yok... zaten kitabı da hemen herkes biliyordur... ben distopyanın bir çok önemli eserini okuyup bu faslı bitirmiştim, geriye bir tek bu kitap kalmıştı eksik olmasın diye okudum ama sevdim denilemez... nihayetinde önemli bir eser, distopyaya meraklı iseniz deneyebilirsiniz...


Yazar: Aldous Huxley

Çevirmen: Ümit Tosun

Özgün Adı: Brave New World

Sayfa Sayısı: 333

Basım Yılı: 2013 (9. Baskı)

Yayınevi: İthaki

Cesur yeni Dünya bizi 'Ford'dan sonra 632 yılına' götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, 'annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür. Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya uykuda eğitim ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."

"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopa geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.

Yazar Aldous Huxley'in ilk ütopik romanı olan Cesur Yeni Dünya kitabı, insanlığa yapılan ağır bir eleştiri niteliği taşımaktadır. Cesur Yeni Dünya kitabının konusu, pek çok okuru meraklandırmıştır. İnsani duyguların yok edildiği ve her şeyin kontrol altında tutulduğu bir dünyada geçen Cesur Yeni Dünya kitabı, bilim kurgu türünde yazılmış en iyi eserlerden biri.

Aldous Leonard Huxley (26 Temmuz 1894, Surrey – 22 Kasım 1963, Los Angeles), İngiliz yazar ve filozoftur. İngiltere'nin Surrey bölgesindeki Godalming'de doğdu. Birçok ünlü bilim insanı ve sanatçı yetiştirmiş olan Huxley ailesinden geliyordu. Eton College'da okuduğu sıralar gözlerindeki bir rahatsızlık yüzünden kör olma tehlikesiyle karşılaşınca, öğrenimine ara vermek zorunda kaldı. Sonradan Oxford Üniversitesindeki Balliol College'da okudu. Romanları ve denemeleriyle tanınmış olmasına karşın kısa hikâyeler, şiir, gezi yazıları, film hikâyeleri ve senaryolar ile de uğraşmıştır. Roman ve denemelerinde sosyal norm ve idealleri, bilimin insan yaşamında yanlış kullanımını eleştirmiştir. Parapsikoloji ve mistik temelli felsefelerle ilgilenmiş ve bu konularda yazılar kaleme almıştır. Cesur Yeni Dünya adlı yapıtı distopya türünün önemli bir örneğidir.

Yorumlar

  1. Güzel kitap. 1984 'e göre daha ılımlı bir gelecek çiziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1984'ü çok sevmiştim o çok iyiydi. Uyuşturulmaya, bebekken beyin yıkamaya ılımlı diyebilir miyiz bilemedim. teşekkürler:)

      Sil
  2. Distopyaları hiç sevmiyorum, konu da benlik değilmiş.
    Büyük bir felaketti, ülkece çabuk toparlanırız İnşallah. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaklaşık on yıl önce distopya okumaya başladım, o zamanlar çok seviyordum ama okudum ve bitti.
      Toparlanma öyle pek kolay olacak gibi gözükmüyor bakalım:(

      Sil
  3. Hep aklımda olup hiç elim gitmeyenlerden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende on yıl kadar beklettim ama pek sevemedim. En azından aradan çıktı:) sevgiler

      Sil
  4. bilim kurgunun en gerçekçilerinden gibi bir düşünce belirdi zihnimde, okuyalım

    YanıtlaSil
  5. Yanıtlar
    1. Keşke diğer distopyalarla birlikte okusaymisim:)

      Sil
  6. Çok zor günlerden geçiyoruz gerçekten. Böyle dönemlerde benim elim distopik kitaplara çok gitmiyor ama bu eseri severim. Siz de güzel bir inceleme yazmışsınız, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Neredeyse distopyanin içindeyiz gibi duruyor:( haklısınız bu günlere uygun değil. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir kitap ama şu zor zamanlarda tarz olarak tercih etmeyeceğim bir kitap sanırım. Çok özlüyorum bu tarz kitapları okuduğum zamanları.. Boş boş sadece eleştirirdim dünya düzenini şimdi ise sanki o düzenin içindeyim. bazen cesur dünyada bazen 1984 de hatta bazen de fahrenheit 541 in içindeyim... Hepimiz çok yorulduk Allah sonumuzu hayır etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız hepimiz çok yorulduk:( Umarım güzel günler yakındadır. Sevgiler:)

      Sil
  9. Bu kitap benim çok hoşuma gitmişti, bilim kurgunun temel kitaplarından birisi, elinize sağlık Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tip kitaplara ilk başladığım zamanda okusaydım bende belki sevebilirdim bilmiyorum. Çok teşekkürler Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH