JEAN ECHENOZ - ŞİMŞEKLER

Nikola Tesla (1856-1943) alternatif akımın mucidi büyük dahi, bu kitap onu anlatıyor... Ben Tesla’yı hep çok inanılmaz bulmuşumdur, hem keşfettiği onca şey, hem zekası, hem sıradışı karakteri, hem dünyanın hakim sınıfları ve bilim çevresi tarafından unutturulmaya çalışılması, hem de ölümünden sonra çalışmalarına el konulup hala üzerinde çalışıldığı iddiası çok ilginçtir... Tabii en önemli çalışması Kablosuz Enerji İletişimi (20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçmiştir) de mucizevi bir projedir... ’bütün dünyaya istenildiği kadar, herkesin erişebileceği ve hiç kimsenin para vermeden kullanabileceği sınırsız enerjiyi üretmek. Bir tek onun bildiği öyle kalması gereken işlemlerle Gregor’un gelecekteki jeneratörü dışarıdan kaynak kullanmadan, fosil yakıtları çıkarmak için dünyanın karnını deşeceğiz diye yırtınmamıza gerek kalmadan, kendiliğinden işleyecek. Bütün zahmetler bitti: yeni sistemi sayesinde enerjinin geleceği özgür olacak.’’  Tabii bu durum ekonomik olarak dünyanın hakim sınıflarını rahatsız ettiği/edeceği için engellenilmiştir... hali hazırda bu konuda çalışan bilim adamları olsa da aynı nedenle bir sonuç alınıp alınılmayacağı belirsizliğini koruyor...

Tesla hakkında yazılmış kitapları okumadan duramıyorum bundan önce ‘’Samantha Hunt’un Tesla’nın Kutusu’’nu okudum, çok iyiydi... ‘’Şimşekler’’de inanılmaz... Tesla o kadar değişik bir karakter ki onun hakkında yazanlar biyografi şeklinde değil de roman olarak yazıyor... Bu sefer ki kitapta bir roman, hatta Tesla’yı ‘’Gregor’’ ismi ile yazmış diğer tarihi karakterler gerçek isimleriyle yer alıyor... Çok muzip bir anlatımla yazılmış (bu arada çevirmeni de kutlamak lazım), keyifle okuyorsunuz...

Gelelim kitabın yazarına; daha öncesinde adını hiç duymamıştım, Tesla’ya yoğunlaştığım için yazarı da hiç araştırmadım hatta kitabı okuyup bitirene kadar bir kadın yazar sanıyordum(!)... oysa ki Fransız edebiyatının ustalarından biriymiş ve Türkçede yayımlanan başka kitapları da var...  tarzı çok hoşuma gitti diğer kitaplarına da bakacağım...

Sonuç olarak benim gibi Tesla merakınız varsa okursunuz zaten yoksa bile eğlenceli, bilgi edineceğiniz bir roman bu kaçırmayın mutlaka okuyun.


Yazar:  Jean Echenoz  
Çevirmen: Mehmet Emin Özcan
Sayfa Sayısı :112
Basım Yılı : 2014
Yayınevi :Helikopter

Şimşekler'de Echenoz, ampulden radyoya, röntgenden helikoptere, füzeden internete kadar bin bir türlü fikri öne sürmüş, alternatif akımı yaygınlaştırmış, bunlardan çoğunu başkalarına kaptırmış, takıntılarla dolu yaşamında bir türlü sosyal bir varlık olamamış ünlü mucit Nikola Tesla'yı anlatıyor. Sonraki yüzyılda teknoloji olarak kullanılacak ne var ne yoksa o bulur, ama bu icatları paraya çevirme konusunda yeteneksizdir. Şimşeklerle başlayan hayatı güvercinlerin arasında son bulur. Çaktırdığı şimşeklere karşın olukça düz bir yaşamı olan Tesla'yı ancak Flaubert ayarında bir yazar bu denli ironiyle anlatabilir, bir okuru ancak Flaubert bu denli kızdırabilir ve güldürebilir; edebiyat ehli bir okurun ağzı ancak böyle bir metin önünde açık kalabilir. MEÖ









Jean Echenoz



1999 Goncourt Ödülü (Ben Gidiyorum)
1989 Avrupa Edebiyat Ödülü (Lac)
1983 Médicis Ödülü (Cherokee)

Fransız yazar Jean Echenoz, 1947’de doğdu. Sosyoloji eğitimi gördü. Echenoz’un duru bir dil ve üslup haline getirdiği süssüz anlatımı, Fransız edebiyat çevreleri tarafından büyük ilgi ve takdir topladı. Fransa’da "Fransız edebiyatının son yıllarda yetiştirdiği en büyük ustalardan" sayılan Echenoz, 1983 yılında yazdığı "Cherokee" adlı romanıyla Médicis Ödülü’nü aldı. 1989’da yayımlanan "Lac" adlı eseriyle de Avrupa Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Yazarın Doğan Kitapçılık tarafından yayımlanan Türkçe’deki ilk romanı "Ben Gidiyorum", 1999 yılında Fransa’nın en saygın edebiyat ödülü olan Goncourt’u kazandı.

Yorumlar

  1. Çok ilgimi çekti, mutlaka okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet okuyun mutlaka, ayrıca çok kolay okunuyor ve keyifli :)

      Sil
  2. Echenoz'un I'm Gone (Türkçeye gidiyorum diye çevrilmiş olabilir) adlı romanını okuyup baya sevmiştim. Tesla'nın biyografisini de okudum ama hayatı çok ilginç olsa da anlatım vasattı. Belki de bu romanı da okumalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz kitabın baskısı yok ama belki yeniden basarlar... Bu roman çok güzel, komik bir şekilde yazmış, ben çok sevdim... daha karmaşık bir anlatım istiyorsanız Tesla'nın Kutusu daha cazip... bakın bakalım :)

      Sil
  3. Öyle özenle seçilmiş, yeni yeni kitaplar okuyorsun ki her birisini not alıyorum. Bir dünya kitap zaten okunmayı bekliyor. Birde sen sürekli bana not aldırıyorsun. Ne yapacağız Gül? Valla beni baştan çıkarıyorsun.

    YanıtlaSil
  4. Süper sağolasın:) ben de sizlerden sürekli not alıyorum, hatta sen önermiştin Füruzan'ın Kırkyedililer'ini aldım da ama ne zaman okuyacağım bilemiyorum o kadar çok bekleyen kitabım var ki :) yani ne diyelim tek derdimiz bu olsun:))

    YanıtlaSil
  5. Mikemmel bir özet. Eline sağlık Gül Akça,

    YanıtlaSil
  6. hmmm ilginçmiş, tesla merakım yoktu ama aklıma düşürdünüz şimdi:) okumalı o zaman:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEFAN ZWEIG - İNSANLIĞIN YILDIZININ PARLADIĞI ANLAR

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH