YAŞAR KEMAL - TANYERİ HOROZLARI

Bir Ada Hikayesi 3

Yorumlamaya serinin üçüncü kitabından devam ediyorum... İlk iki kitap mükemmeldi, hem savaşın vahşetini hem de (ütopik) cennet gibi bir adada yeniden hayata tutunmayı anlatan inanılmaz romanlardı... üçüncü kitaba geldiğimizde ise uygun adım giderken birden bire yerinde saymaya başlamışız gibi bir durum oluştu... bu sefer ki roman öncekilerin tekrarı gibi, adaya gelen birkaç yeni insan, adanın nimetlerinin (meyve ağaçları, bağlar, bal kovanları vb.) ekonomik olarak değerlendirilmesi ve savaşın psikolojik etkilerinden kurtulmaya çabalayan insanların durumundan başka yeni pek bir şey yok... bunlar da 2. kitaba eklenebilecek uzunlukta, yeni bir cilde pek gerek yokmuş bana göre... bu kitapta asıl yer tutan ilk romanlardaki Sarıkamış Faciasının (ve diğer savaşların) dönüp dönüp anlatılması... evet bunlar çok önemli olaylar ama zaten diğer kitaplarda yeteri kadar anlatılmıştı tekrar etmek fazla bir fark yaratmıyor daha çok hikayeyi kesintiye uğratıyor...

Şimdi son kitap nasıl diye epeyce merak etmeye başladım çok gecikmeden onu da okuyacağım... Bu roman için de şunu söyleyebilirim ki yazarın muhteşem anlatımıyla yine rahat okunuyor, sıkılmıyorsunuz ama 2. kitaptan sonra seriye devam edemezseniz çok bir şey kaçırmayacaksınız... hatta direkt son kitaba bile geçilebilir diye düşünüyorum... 

Yazar:  Yaşar Kemal
Sayfa Sayısı : 450
Basım Yılı : 2011 (8. Baskı) / 2002 (1. Baskı)
Yayınevi : YKY

Bir Ada Hikayesi dörtlüsü, savaşlardan, kırımlardan, sürgünlerden arta kalan insanların, Yunanistan'a gönderilen Rumların boşalttığı bir adada yeni bir yaşam kurma çabalarını konu alır. Umut romanın baş kahramanıdır. 

Tanyeri Horozları, yeni bir yaşam kurma çabası, korku, özlem, umut, sabır ve geçmişin acıları arasında, aşktan ve insan olmaktan duyulan sevincin romanıdır. Denize, adaya, insanlara duydukları aşkın geçmişin acılarıyla gölgelenmesine izin vermeyen, sevdalarını yüreklerinde sır gibi taşıyan adam gibi adamlar, kadın gibi kadınlar yüzlerini yeni bir hayata dönerler. 

"Yaşar Kemal, yirminci ve yirmi birinci yüzyıl yazınının en büyük romancılarından biridir." 
- Barry Tharaud, (A.B.D.) 

"Yaşar Kemal'in romanlarını okumak coşkular dünyasında bir mola zamanı gibidir."

Yorumlar

  1. 2. si hala elimde ve okunmayı bekliyor, niyeyse hep erteliyorum belki 2015'te...

    YanıtlaSil
  2. İlk üç cildini yıllar önce okudum ve dördüncü cilt ne zaman çıkacak diye de uzun zaman bekledim sanırım ben üç cildi okuduktan yedi yıl sonra son cilt çıktı ( bu arada ben bu kitapları çıkar çıkmaz okumadım, dördüncü cildi on yıldır bekleyen arkadaşlarım da vardı). Dördüncü cildi okuduğumda hikayeden doğal olarak epey kopmuştum ama yine de beğenmiştim. Yaşar Kemal'in kalemini çok seviyorum. Yazında bahsettiğin o tekrarlar benimde dikkatimi çekmişti ama kitap ve konusu o kadar hoşuma gittiki o tekrarları okumaktan da büyük keyif aldığımı hatırlıyorum. Savaşın yarattığı travmayı muhteşem anlatmıştı. Kahramanın ismini net hatırlamıyorum ( savaştan kaçan) bir asker vardı ( Hasan olabilir ismi ). O asker üzerinden savaş ve etkileri çok iyi anatılıyordu ( savaşın bittiğine inanmayan bir asker kaçağı). Beni çok düşündürmüştü bu kaçak, yazar duyguları o kadar güzel vermişti ki aynı zamanda da çok üzülmüştüm asker kaçağı için.Kitapta bahsedilen adayı da hep Gökçeada olarak hayal ettim nedense ( ilk ciltte Bozcaada'ydı diğer ciltlerde Gökçeada oldu). O adada o insanlarla yaşamak isterdim :). İyi okumalar dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız savaşın ne kadar kötü bir şey olduğunu çok iyi anlatıyor ve o karakterin adı da Hasan (Kaçak Hasan) ve ben de Yaşar Kemal'in dilini çok seviyorum sadece ilk iki kitap o kadar mükemmeldi ki ben aynı hızla devam edecek sandım o beni şaşırttı yoksa bu kitapta çok güzel okunuyor... Aynı sizin gibi ben de Gökçeada diye düşündüm ama Gökçeada çok çorak bir yer bunların adasında ise her yerden bir ağaç, bitki, çiçek fışkırıyor o nedenle artık pek benzetmiyorum ama ben de gidip onlarla yaşamak isterdim:) inanılmaz olurdu:)

      Sil
  3. Çok güzel bir değerlendirme olmuş.
    Kış Okuma Etkinliğinde seri olan bir kategori için arkadaşlarımın hediye almış oldukları bu seriyi okusam mı diye bir an düşünmüştüm ama şimdiye kadar Kemal Tahir hiç okumadığım için onun bir serisini okumaya karar kıldım. Yaşar Kemal'siz de etkinlik olmaz ama değil mi? Onun bir eserine etkinlikte yer verdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim... evet Yaşar Kemal'siz şenlik olmaz :) iyi okumalar...

      Sil
  4. ben de öyle düşünüyorum. ilk ikisini çok keyifle okudum ya. sonası garip geldi :) ben bu sonuncuyu okumadım amaa yaa okumayım bari :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yakında okuyacağım hikayeyi nasıl bağlayacak veya bağlayacak mı? merak ediyorum :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEFAN ZWEIG - İNSANLIĞIN YILDIZININ PARLADIĞI ANLAR

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH