KAZUO ISHIGURO - DEĞİŞEN DÜNYADA BİR SANATÇI

Ishiguro’nun bu romanı çok uzun zamandır bekliyor, bir türlü elim gitmedi... bu arada yazarın başka iki kitabını okudum ama bu beklemeye devam etti, oysa ki çok incelikli yazılmış, mükemmel bir dönem romanıymış... Ishiguro bu romanı 1986’da yazmış ve aynı yıl Whitbread Yılın Kitabı Ödülünü almış...

Roman 1948’de başlıyor geri dönüşlerle savaş öncesini ve savaş sonrasını, değişen yaşam koşullarını irdeleyerek anlatıyor... zamanında etkili ve meşhur bir ressam olan Ono emekli olmuş ve büyük evinde geçmişin hesaplaşmasını yaparak yaşamaktadır. Otuzlu yıllarda sanatını Japonya’nın genişleme politikasının hizmetine sunan ve yurtseverlik karşıtı eylemlere karşı çalışan bir komitenin danışmanlığına getirilen Ono’nun savaş sonrasında itibarı tartışmalıdır. ‘’Kenji gibileri böyle cesurca ölsünler diye oralara gönderenler bugün nerede? Tıpkı eskisi gibi hayatlarına devam ediyorlar. Amerikalıların huzurunda terbiyelerini takınıp eskisinden de iyi durumda olanların birçokları bizi felakete sürükleyen adamların ta kendisi. Oysa yasını tuttuklarımız Kenji ve benzerleri. Cesur gençler aptalca davalar uğruna öldüler, asıl suçlularsa hala aramızda. Gerçek yüzlerini göstermeye, sorumluluklarını kabul etmeye korkuyorlar’’(syf:55)... geçmişi, küçük kızının evlenmesi sırasında aile için iyice yük olmaya başlar ve hayatını daha çok sorgulamasına neden olur.’’Bir kez daha karşılıklı güldük. Sonra Matsuda fincanından bir yudum çay alıp, ‘’Fakat kendimize o kadar da haksızlık etmeyelim’’ dedi. ‘’En azından inandığımız şey için elimizden geleni yaptık. Sıradan insanlar olduğumuz ancak sonunda ortaya çıktı. Olayların içyüzünü kavramak konusunda hiçbir özel yeteneği olmayan sıradan insanlar olduğumuz. Bizim de talihsizliğimiz buymuş –öyle bir zamanda sıradan insanlar olmak’’(syf:182)

Romanı çok beğendim, keşke bu kadar çok bekletmeseymişim... yazarın okuduğum kitapları arasında üst sıralara yükseldi, size de şiddetle öneririm...

Yazar: Kazuo Ishiguro
Çevirmen : Suat Ertüzün
Sayfa Sayısı : 187
Basım Yılı : 2008
Yayınevi : Turkuvaz Kitap

Dünyaya bir ressamın gözünden bakmak, ayrıntılarda gizlenenleri keşfetmemizi sağlar. Masuji Ono, İkinci Dünya Savaşı'nda harabeye dönmüş şehrini ve artık sonuna geldiği yaşamını betimlerken, her bir cümlesi öyküsüne yeni boyutlar katıyor.

Anıların değişken aynasında kâh büyüyüp kâh küçülen, sürekli biçim değiştiren imgesinde Japon toplumunun geçirdiği değişimi özetleyen Ono, bu süreçte üstlendiği rolü günahıyla sevabıyla paylaşırken, gelenekle yeniliğin sonsuz bir çevrim içinde birbirini doğurup yok edişini müthiş bir incelikle resmediyor. Geçmişten kopmak için verdiği savaşın hemen ardından bizzat aşılması gereken bir engele dönüşen insan, savaşın, ölümlerin, inançların ve değişimlerin akışına, hatta kendi öyküsüne ne denli hâkimdir? 

Değişen Dünyada Bir Sanatçı, zaman nehrine kapılıp giden ömürlerimizin muhasebesi, her insanın taşıdığı kaygılarla umutların buluştuğu o ıssız yerden hayatın karmaşasına bir bakış.

"Karakterlerin gerçek niyetleri daima incelikle ele verildiğinden, her biri ancak biz okurlar kadar 'esrarlıdır'. Gerilim daima had safhadadır. İşte bu yüzden, Kazuo Ishiguro yalnızca iyi bir yazar değil, aynı zamanda mükemmel bir romancıdır." -The New York Times-

Yorumlar

  1. Yazarin Beni Asla Birakma kitabini okumustum, guzeldi ama beni cok etkilememisti. Ama bu kitabini merak ettim, ressamlari konu alan kitaplarin yeri ayri..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım merhaba, Beni Asla Bırakma'yı çok sevmiştim, son kitabı hariç hepsini sevdim aslında. Bu roman tam olarak ressam ile ilgili değil, savaşa giden yollar, savaştan sonra bulunan ortam ve japon gelenekleri anlatılıyor. Çok incelikli yazılmış bayıldım, gerçi ben Japon aile hayatını, geleneklerini çok ilginç buluyorum o yüzden de çok sevdim herhalde. teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
    2. Aslında öyleyse daha da iyi, çünkü Japonların yaşayışı benim de çok ilgimi çekiyor, aslında bu tarafıyla yazar beni şaşırttı çünkü bildiğim kadarıyla Japon olup da Japonlukla çok ilişkisi olmadığı için eleştiriliyordu? Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim Gül Hanım, sevgiler:)

      Sil
    3. Evet haklısınız o konuda eleştiriliyor ama hem bu kitabında hem de Uzak Tepeler'de Japonya'yı diğer japon yazarlar gibi çok güzel anlatıyordu benim görebildiğim kadarıyla sorun yok. Sadece Japonya'yı anlatan kitapları çok az ben henüz 2 tanesine rastladım. Bu konu hoşunuza gidiyorsa Tanizaki'nin Nazlı Kar'ını da okuyun o da muhteşem:)

      Sil
    4. Evet Nazlı Kar da siz yazdığınızdan beri okuma listemde, ama oldukça cüsseli bir kitap olduğundan rahat bir zamanı bekliyorum okumak için:)

      Sil
    5. Keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  2. Ishıguro benim de okunacaklarım arasında , sadece 1 kitabını okudum , bir kitabı da elimde ama şimdi siz yazınca bunu da hemen ediniveresim geldi:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinizdekinden sonra buna da bir bakın hakikaten çok iyi. Sevgiler:)

      Sil
  3. ismi yüzünden ben okumayı düşünmezdim.. arkadaşımdan ödünç aldığım için gömülü dev'i okuyacağım yakın zamanda, ama bunu da çok merak ettim. sayenizde listeme alıyorum, teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ismi insanı yanıltıyor sanırım ben de o yüzden elimde çok tuttum ama beni şaşırttı:) eğer yazardan devam ederseniz bunu da okuyun. Sevgiler:)

      Sil
  4. ay yaaa bu amcayı bi başlayıp hepsini okumam lazım sanırım :) allam bi ton kitap okuyom ama olmuyor yetmiyor yine de, çok fazla çeşit okuyom belki de alan daraltmam lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız ne kadar çok okursanız o kadar çok bekleyen kitap olduğunu fark ediyorsunuz çok acayip bir durum:) bir yandan da çok zevkli:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH