GONÇALO M. TAVARES - TEKNİK ÇAĞINDA DUA ETMEYİ ÖĞRENMEK


Gonçalo M. Tavares'in dilimize çevrilmiş 4 tane kitabı var ben üçünü okumuş bulunuyorum... bu romana kadar yazarla aramda garip bir ilişki vardı hem pek sevemiyorum (ilk kitap Kudüs'ü sonunda sevmiştim, ikinci kitap Beyefendiler'i ise sevmemiştim) hem de kendimi okumaktan alıkoyamıyorum, yazarda beni çeken bir yan var ama tam olarak saptayamıyorum... bu kitap olayı netleştirmeme yardımcı oldu... 

Önce yayınevinden başlayayım; Kırmızı Kedi önce Krallık dörtlemesinin (1-Bir Adam: Klaus Klump, 2-Joseph Walser'in Makinesi, 3-Kudüs, 4-Teknik Çağında Dua Etmeyi Öğrenmek) üçüncü kitabı Kudüs'ü yayımladı, sonra bağımsız bir kitap olan Beyefendiler'i bastı, sonra dörtlemenin ilk iki kitabını tek kitap olarak yayımladı, sonrasında da bu dördüncü kitabı çıkardı, üstelik de bu kitapların dörtleme olduğunu hiçbir yerde belirtmedi... ben bu detayları SabitFikir'de Ömer Türkeş'in yazısından öğrendim... gerçi klasik bir seri değil, anafikir bağlamında bir dörtleme bu, Ö. Türkeş'in dediği gibi''Hikayeleri arasında doğrudan ilişkili olmamakla birlikte bazı karakterler, daha önemlisi işlenen temalar açısından birbirini tamamlar nitelikli dört kitapta şiddete teslim olan, iradesini yitiren, kaderini başkalarına teslim eden toplumlarda bireyin çürümesini anlatıyor Tavares''

Dolayısıyla çok özgün bir stili olan Tavares'in tam olarak anlaşılamamasında yayınevinin bu karmakarışık baskıları da etkili oldu, en azından benim için öyle... bundan sonra ilk iki kitabı okuyacağım ama bir kere de baştan sırasıyla okusam iyi olacak...

Gelelim bu romana; iki dünya savaşının arasında bir zaman, ülke belirtilmiyor, Lenz Buchmann çok başarılı bir cerrahtır, babası asker olup, Lenz ve ağabeyi Albert'i çok katı bir disiplinle yetiştirmiştir... Albert bu baskıyı kaldıramamış, Lenz ise bu eğitimi fazlasıyla özümsemiş ve babasını rol model olarak hayatının baş köşesine yerleştirmiştir... Lenz oldukça acayip bir karakterde ve empatiden yoksun biridir... ve günün birinde bireysel olarak güçlü olmaktansa toplumda söz sahibi biri olmaya karar verir, doktorluğu bırakıp Partiye girer ondan sonra kendi çıkarı için toplumu nasıl manipüle ettiğini görürüz...

Kudüs'ü bitirdiğimde ancak sevmiştim ve bundan sonra 200-300 sayfa daha olsa okuyabilirdim diye yazmıştım, doğru düşünmüşüm onun devamı olan bu kitabı çok severek okudum, bir sürü çarpıcı nokta vardı hepsine işaret koydum, bugün yaşadığımız toplumla bir çok benzerlikler buldum... fakat şunu da belirtmeliyim ki yazar öyle herkese hitap eden kitaplar yazmıyor, romanın duygu/düşüncelere ağırlık verdiği bölümleri zor okunuyordu, yine de ''Portekizli Kafka''yı deneyin derim... 

Yazar: Gonçalo M. Tavares
Çevirmen: İpek Gürsoy Manavbaşı
Sayfa Sayısı: 258
Basım Yılı: 2016
Yayınevi: Kırmızı Kedi

Saramago’nun övgüyle söz ettiği, Portekiz edebiyatının genç dâhisi Tavares, son romanında kötülük kavramının anatomisini sunuyor. Güç hırsı, sıradan insanın içindeki faşizm, doğa ve insanın ihtirasları arasındaki zıtlık üzerine baş döndürücü bir roman.
Teknik Çağında Dua Etmeyi Öğrenmek - 2010 En İyi Yabancı Kitap Ödülü – Fransa
Teknik Çağında Dua Etmeyi Öğrenmek, Portekiz edebiyatının genç dâhisi Gonçalo M. Tavares’in insan ruhundaki kötülüğü tüm boyutlarıyla ele aldığı romanı. Orta Avrupa’nın iki savaş arasındaki siyasi iklimini çağrıştıran bir ortamda gelişen roman, hastalarına karşı en ufak bir empati göstermeyen ama usta bir cerrah olan Lenz Buchmann’ın öyküsünü anlatıyor. Kendisini daha büyük işlere aday gören Buchmann’ın siyasete atılıp yükselirken gösterdiği faşist tavır, güç ilişkileri, hastalık ve ölüm üzerine kurulu roman, 20. ve 21. yüzyılda, gelişen toplumlarla birlikte insan ilişkilerindeki ve kişiliklerindeki olumsuz değişmelere de şok edici bir ışık tutuyor. 
“Genç Portekizli yazar Gonçalo M. Tavares’in en büyük mahareti, bir yazar olarak, dünyayı parçalarına ayırması ve sonra onu sanki kendi yarattığı bir şeymiş gibi yeniden inşa etmesi.”

Yorumlar

  1. Gül, sayende hiç uğramayacağım edebiyat topraklarına adım atıyorum. Duymamıştım Tavares'i, merak ettim. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif çok teşekkür ederim, gerçekten çok farklı bir yazar. Sevgiler:)

      Sil
  2. yazarı duydum ama okumadım ama senin söylediklerine göre okunur ivit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone bence denemelisiniz:) teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  3. İlginç bir kitaba benziyor, çok güzel bir keşif yapmışsınız yine Gül Hanım, okuma listeme ekliyorum, sevgiler:) (oy vermeye bekliyoruz bu arada:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy verdim de birden fazla resim beğendim acaba diğerlerine de verebilir miyim? sevgiler:)

      Sil
    2. maalesef sadece 1 oy hakkı var, bu yüzden çok zor oy vermek:)) çok teşekkürler Gül Hanım, sevgiler tekrar:)

      Sil
  4. Bloğunuzu sadece takibe almışım meğer ne çok şey kaçırmışım.
    Hazine gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nil Hanım çok naziksiniz:) Sevgiler:)

      Sil
  5. yaa hem de kırmızıkedi bunu yapıyorsa , diğerleri neler yapmaz . Neyse siz iyi ki yazdınız , bir kenara not alıyorum , gerçi en sonunda bu notlarla ne yapacağım ben de bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem Hanım bu listeler, notlar ne olacak hepimizin derdi:)) yorum için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  6. aaa keşke yayınevi bilgilendirici bir şeyler yazsaymış arka kapağa falan:/ teşekkürler verdiğiniz detaylar için, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kötüsü arada Beyefendiler kitabını yayımlamasıydı o işleri iyice karıştırdı. Sevgi benden:)

      Sil
  7. Kudüs, tüm dünyada en öne çıkan kitabı yayınevi o yüzden onu ilk olarak bastı, devamını yayımlayacaklarını başlangıçta bilemiyorlardı belki. Sonrasında da dörtleme olduğunu belirtmek anlamsız olacaktı. Tabii Beyefendiler'i ne akla hizmet bastılar bende onu çok merak ediyorum:) Bir kitabını deneyin bence, sevgiler:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEFAN ZWEIG - İNSANLIĞIN YILDIZININ PARLADIĞI ANLAR

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH