MİHAİL BULGAKOV - GENÇ BİR DOKTORUN ANILARI

Bu kitabı aldıktan kısa süre sonra bir dizisi olduğunu ve benim bir bölümünü izleyip hiç sevmediğimi (Harry Potter'i de canlandıran oyuncu bu dizide hiç olmamıştı) fark ettim... hal böyle olunca kitap öylece kaldı okumaya da hiç niyetim yoktu... bu sefer yeni aldığım kitapları yerleştirirken gördüm ve acaba nasıldır ki diye düşünüp bir kaç sayfa okuyayım bari dedim... VEEE nasıl güzel bir kitapmış anlatamam, bayıldım bayıldım... üstelik birbirini takip eden 9 öyküden oluşuyor, elimden bırakamadan okudum iki gece de bitti...

Mihail Bulgakov'da bir hekim ve bu kitap, muhtemelen kendi anılarından yola çıkarak yazdığı öykülerin (1925-1927 yılları arasında çeşitli dergilerde tefrika edilmiş) bir araya getirilmiş halinden oluşuyor... tıp fakültesini dereceyle bitirmiş bir doktorun ücra bir yerdeki hastahaneye atanıp, tüm tecrübesizliğiyle her türlü hastalık, cerrahi operasyonlar ve doğum gibi akla gelebilecek vak'a ile uğraşmasını anlatıyor... ben çok sevdim size de şiddetle öneririm... 

Not: Çeviri de çok iyiydi onu da yazmadan geçemeyeceğim...

Yazar: Mihail Bulgakov
Çevirmen: Tuğba Bolat
Sayfa Sayısı: 157
Basım Yılı: 2016 (3. Baskı)
Yayınevi: T. İş Bankası

Devrim zamanı Rusya… Karakışı aratmayacak kadar soğuk, kasvetli bir eylül günü, tıp fakültesinden yeni mezun olmuş bir doktor, şehirde çoktan unutulmuş geleneklerin ve boş inançların hüküm sürdüğü uzak bir kasabaya gelir. Devrim, büyük şehirlerin merkezlerinde hayatı ve zihniyetleri altüst ederken, bu genç doktor ülkenin ücra bir bölgesinde kadercilikle ve batıl inançlarla zorlu bir mücadeleye girişir. Zor bir doğum, hassas bir cerrahi müdahale, uzaktaki bir hastaya ulaşabilmek için şiddetli bir kar fırtınasına rağmen göze alınan bir yolculuk, ağrılarını dindirmeye çalışırken morfinman olan bir meslektaş… Genç doktorun gündelik hayatında karşılaştığı bütün zorlu sınavlar, Bulgakov'un elinde olağanüstü güçlü bir anlatımla, dram sınırlarında gezinen bir dokunaklılıkta öykülere dönüşür.


Mihail Afanasyeviç Bulgakov (1891-1940): Mizah yeteneği ve keskin yergileriyle tanınan Sovyet yazar Kiev’de dünyaya geldi. Kiev Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1915’te mezun oldu. İç savaş sırasında bir grup Beyaz Ordu subayının başından geçenleri anlatan ve 1925’te tefrika olarak yayımlanan Beyaz Muhafız adlı romanı, resmi çevrelerden büyük tepki gördü. Bulgakov bu romanını Turbin Günleri adıyla oyunlaştırdı. 1926’da sahnelenen oyun çok geçmeden yasaklandı. 1925’te ayrıca yergili fantezilerin yer aldığı Şeytanlıklar adlı yapıtıyla, Köpek Kalbi adlı yergiyi yayımladı. Sovyet yaşam tarzına yönelik sert eleştirilerin yetkililerin kabul edemeyeceği bir noktaya varmasıyla, 1930’a doğru yapıtlarının yayımlanması fiilen yasaklandı. Ölümüne dek edebiyat çevrelerince dışlanmasına karşın, başyapıt niteliğinde ürünler verdi. Moskova Sanat Tiyatrosu’nun perde arkasını acımasızca yeren Bir Ölünün Notları: Teatral Bir Roman (1969) ile Gogol tarzı bir fantezi olan Usta ile Margarita (1968-69) bu başyapıtlar arasındadır. Bulgakov’un yapıtları SSCB’de ancak 1962’den sonra yayımlanabilmiştir. 
 

Yorumlar

  1. Doktor dizileri her zaman ilgi çekiyor, hem Rusya, hem doktor bana Dr. Jivago'yu anımsattı. Filmini kitabından daha çok sevmiştim nedense belki çevirmenindendir bilemiyorum çok eskiden okumuştum. EMeğine sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanım, beğenilerimiz çok benzeşiyor, ben de doktorları konu eden eserleri seviyorum. ve yine sizin gibi Dr. Jivago'nun filmini kitabından çok sevmiştim. bence filmin çok iyi oluşundan kaynaklanıyor, nadiren de olsa filmler kitabı geçebiliyor. Çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. A ben o diziyi biliyordum, metin Çehov'un sanıyordum ama:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. N.Narda; kitabı da tavsiye ederim. Teşekkürler, Sevgiler:)

      Sil
  3. Çok ilginç, ben de dizinin ilk bölümünü izlemiş ve sevmemiştim, kitabını görsem ben de ilgilenmezdim ama tavsiye ediyordunuz ben de listeme ekliyorum:))) sevgiler;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım, ben çok sevdim, denk gelirseniz bir bakın:) teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  4. Bu kitap bende de var, önce okuyup sonra dizisine göz atmayı planlıyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Elif, bence de en iyisi o. Bakalım sen nasıl bulacaksın yorumunu bekleyeceğim:)

      Sil
  5. hımm tamam okuyum, diğer romanını çok sevmiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone, ben de bundan sonra Usta ve Margarita'yı okuyacağım:)

      Sil
    2. ay doğru, onu da okudumdu, bir de köpek kalbi var, o en önemli romanı :)

      Sil
    3. Tamam onu da not ettim sırayla okuyayım:) teşekkürler

      Sil
  6. Merhaba, beni hatırladınız mı? :) Farklı fikirler olduğu sürece gelişim olur. Bu yüzden bir konu hakkında farklı düşüncelere sahibiz diye asla arada kopukluk olmamalı. :) Ben bloğunuzu keşfettim, diye çok memnunum. ^_^
    Bu kitabı yakın bir zamanda aldım ve şimdi yorumunuzu okumak kitaba karşı kanımın ısınmasına neden oldu. :) Dizisi olduğunu bilmiyordum, izler miyim bilmiyorum.
    Emeğinize sağlık. ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki:) ve çok haklısınız farklı fikirler iyidir. Sizi gördüğüme çok memnun oldum, teşekkürler:)
      Bu kitaba gelirsek benim için şaşırtıcı oldu umarım siz de seversiniz. Keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH