SALMAN RUSHDIE - SOYTARI ŞALİMAR

Salman Rushdie'den okuduğum 5. kitap bu... Yazar özünde Keşmir'i(*), gelenek göreneklerini, ayrılmadan sonra her iki tarafın (Hindistan ve Pakistan) yapıp ettiklerini, siyasal çekişmeleri, A.B.D'nin ortalığı nasıl karıştırdığını ve her zaman arada ezilen yöre halkının uğradığı zulümü (insanın her yerde ve her zamanda yaptığı vahşeti) en ince ayrıntısına varana kadar anlatıyor...

Roman karakterleri şöyle;

Max: Büyükelçi; onun üzerinden hem Keşmir konusunu hem de II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'da yaşananları anlatıyor... Kitap geneline baktığımda bu II. Dünya Savaşı hikayesine neden gerek duymuş pek anlayamadım, severek okuduysam da olmasa romanda bir şey kaybolmazdı...

Hindistan/Keşmire: Büyükelçinin kızı; geçmişini bilmeyen, kafası karışık bir genç kız, hem babasının ölümü sırasında yaşananlar hem de romanın finali onun bölümünde anlatılıyor...

Bunyi: Keşmir'in Paçigam köyünden çok güzel, hırslı, dansçı bir kız; bu bölümde 1947 ve takip eden yıllarda Keşmir'in durumu, halkı, gelenek ve görenekleri anlatılıyor...

Soytarı Şalimar: Bunyi'nin kocası; onun bölümünde 1960'dan 90'lı yıllara gelinceye kadar Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Keşmir'deki siyasal olaylar, direniş hareketleri, terörist faaliyetler ve halka yapılan zulüm anlatılıyor da anlatılıyor...

Tüm Rushdie romanları gibi bunu da sevdim, yine ufak tefek gerçek üstü öğelerle bezeli bir hikayeydi... sadece diğer romanlarına göre daha kasvetli ve karanlık bir kitaptı o yönü beni biraz yordu... siyasi olayların anlatıldığı kısımlarda dikkatimi koruyamadım, bu bölümler bana biraz fazla geldi (zamanlamam kötüydü)... sonuçta çok etkileyici bir kitaptı konu ilginizi çekiyorsa iyi bir gününüzde okuyun derim...

(*) Hindistan, Pakistan ve Çin'in sınırlarının kesiştiği noktada yer alan bir dağlık bölgedir. Himalayalar'ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.

Büyük Britanya'nın sömürgesiyken 1947 yılında bağımsızlığını kazandığında nüfusunun çoğunluğunun Müslümanlardan oluşması nedeniyle Pakistan, o dönemde Keşmir Emirliği'ne ait bu bölgeyi talep etmiştir. Ancak Keşmir Emirliği'nin kendisinin Hindistan'a bağlanmasını istediği için Hindistan da bölgede hak iddia etmiştir.

Srinagar başta olmak üzere bölgenin güney kısmı Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir eyaleti olmuş kuzey kısmı ise Pakistan'ın kontrolü altına girmiştir. Pakistan'ın kontrolü altındaki bölgeye 'Azadi Keşmir' denilmektedir.1960'ta doğu kısmı Aksai Çin'i Çin Halk Cumhuriyeti işgal etmiş ve halen kontrol altında tutmaktadır.(Vikipedi)


Yazar: Salman Rushdie

Çevirmen: Begüm Kovulmaz

Özgün Adı: Shalimar the Clown

Sayfa Sayısı: 476

Basım Yılı: 2007

Yayınevi: Can

Yıl 1991. Los Angeles, ABD'nin eski Hindistan büyükelçisi ve karşı-terör uzmanı Maxilimilian Ophuls, gayrimeşru kızının kapısının önünde, kendine "Soytarı Şalimar" diyen Keşmirli şoförü tarafından güpegündüz öldürülür. Salman Rushdie'nin yeni romanı Soytarı Şalimar, Max Ophuls, katili ve kızının öyküsü. Ama bu üçlü arasındaki gizemli bağlantının anahtarı dördüncü bir karakterde, Keşmirli bir kadında... Soytarı Şalimar, bildik bir aşk ve intikam öyküsünden günümüzün politik ve etnik sorunlarına, eski bir Hint destanından çağdaş büyülü gerçekçiliğe uzanan uluslararası bir masal. Doğu'nun masal gelenekleriyle Batı'nın anlatım tekniklerini ustaca bütünleştiren Rushdie, eski çağların çatışmalarından beslenen yeni çatışmaların toplumsal ve bireysel derinliklerinde geziniyor. Çağımızın kargaşasında bir arada yaşamaya çalışan farklı inançlar ve kültürlerden doğan kargaşanın keşfine çıkarken, terörizmin köklerine iniyor.

Salman Rushdie

Salman Rushdie 19 Haziran 1947 yılında Hindistan Bombay'da doğmuştur.Hint asıllı Britanyalı yazar ve romancıdır. Romanlarının çoğunda Hindistan'ı konu alır. Anlatım dili fantezi ve gerçekliği iç içe geçirmiş şekildedir. 

Güntar Grass, Mikhail Bulgakov'dan etkilenmiştir. Booker ödülü ve daha bir çok ödülün sahibidir. Salman Rushdie Urduca ve İngilizce konuşmaktadır. Müslüman bir ailede dünyaya gelmiştir. 1964 yılında diğer Müslümanlar ile birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç ederek Karaçi'ye yerleştiler. 

Salman Rushdie  Cambridge'de tarih eğitimi aldı. Fantastik bilim kurgu denemesi olan ilk romanı Grimus eleştirmenlerin dikkatini çekti. Geceyarısı Çocukları romanı ile bir çok ödülün sahibi oldu ve dünya çapında ün kazandı. 

Hindistan tarihini ve politikasını eleştiren bu romanı Hindistan'da yasaklandı ardından Pakistan'da yasaklanarak aynı akibete uğradı. Şeytan Ayetleri isimli kitabı ödül almış olsa da Müslümanlığa Hakaret ettiği gerekçesi ile Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklandı. Bu yasaktan sonra Humeyni tarafından yazar için ölüm fetvası verildi. 

Yorumlar

  1. Salman Rushdie henüz kitaplarını okumadığım ama çok da merak ettiğim bir yazar. Kitabın önce Hindistan, ardından da Pakistan'da yasaklanması herhangi bir tarafın borazanlığını yapmadığını ve tarafsız gözle gerçekleri yazdığını çağrıştırıyor. Adını okumayı çok arzu ettiğim Şeytan Ayetleri ile duyurmuştu. Ele aldığı konular ilgimi çeker. Keşmir bulunduğu konum ve dini, kültürel farklılıklar nedeniyle cehennem gibi bir yer olmalı. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Keşmir için ''cennet'' ifadesini kullanıyor, öyle deniliyormuş doğasıda bunu destekliyor anladığım kadarıyla. 1947'den önce Hindular, Müslümanlar vs. barış içinde yaşıyorlarmış romanda da anlatılıyor. Birileri her tarafı kaşımaya başlayınca kabus başlıyor her yerde yaşandığı üzere. Yazarı objektif buluyorum, durum tam; doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar hali:) Bir kitabını okuduktan sonra en sevdiğim yazarlar arasına girdi deneyin bence:) teşekkürler.

      Sil
  2. salman bir iki tane okudum, sevdim, çok da alışamadım diline ama bu kitabının konusu hint-pakistan konusu pek sevdiğim bir konu, okuyabilirim bunu :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel tanıtmışsınız Gül Hanım ama ben yazarın diline alışamadım:) elinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEFAN ZWEIG - İNSANLIĞIN YILDIZININ PARLADIĞI ANLAR

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH