GERALD MESSADIE - Gül ve Zambak

YILDIZLARIN JEANNE’I I. KİTAP

İthaki bu seriyi kitap fuarında çok düşük bir fiyata satıyordu ilk dikkatimi çeken o oldu, arka kapak açıklamasını çok beğendim hadi alayım dedim ama ne yazarı tanıdığım ne de seriyi bildiğim için üç kitabı birden almaya cesaret edemedim (parasal olarak yekün tutmasa bile eğer kötü çıkarsa kitaplığımı dolduruyor), diğer kitaplar ‘’Kurtların Yargısı’’ ve ‘’Amerikan Çiçeği’’ni bıraktım... ve büyük bir hata olmuş çünkü ilk kitabı çok beğendim şimdi diğerlerini bulup almam gerek, komik oldu biraz...

1931 Kahire doğumlu olan yazarın konusunu tarihten alan çok sayıda eseri var, bu romanda 1450 yılında Kral VII. Charles döneminde geçiyor... konunun detayına girmeyeceğim tanıtımda çok iyi anlatılıyor... 15 yaşındaki köylü kızı Jeanne’in her şeyini kaybettikten sonra Paris’e gelip aklı, çalışkanlığı, becerikliliği sayesinde biraz da şansının yaver gitmesiyle başarılı bir genç kadın haline gelmesini anlatıyor... tabii o dönem Fransa’sındaki kraliyet, kilise, üniversite ve servet sahiplerinin ilişkilerinin yanı sıra halkın durumuna da yer veriyor...

Tarihi romanları seviyorum bu kitap ta çok başarılı bir örnekti çok beğendim, kaçırmayın okuyun derim...

Yazar: Gerald Messadié
Çevirmen : Hakan Tansel
Sayfa Sayısı : 424
Basım Yılı : 2004
Yayınevi : İthaki

1450 Mayıs ayının o günü, Jeanne ormanda sepetini mantarlarla doldururken, talih ona sırt çevirmişti. Birkaç fersah uzaktaki evleri yağmalanmış, anne ve babası katledilmişti. Küçük kardeşi Denis ise ortada yoktu. Sadece eşekleri hayattaydı.

Bu katliamı gerçekleştirenler, bölgeye aç kurtlar gibi saldırıp, haraca kesen, intikama susamış İngiliz asker kaçaklarıydı. Saldırganlar, La Coudraye kilisesini de yağmalamış, kutsal eşyaların saklandığı dolabı talan etmişti. Papaz da öldürüldüğünden, ölmüş anne babasının cenaze duasını okumak, yüreği acı içindeki Jeanne'a düşmüştü.

Jeanne kederli yüreğini nasıl avutacaktı? Darağaçlarına asılmış insanlarla dolu meydanları ve çamura batmış sokaklarıyla, dilenci ve serserilerin yuvası olan Paris, ona acılarını unutturabilecek miydi?


Tüm varı yoğu eşeği, bir torba un, tereyağ ve biraz da tuzdan ibaret olan on beş yaşında bir kızdı o sadece. Çörek yapmaktan başka bir şey bilmeyen bu kız, hırsız ve soyguncuların arasında nasıl ayakta kalacaktı?

Vebanın kırıp geçirdiği, maceracılara teslim olmuş Fransa'da, hiç kimse Jeanne'ın hayatına yüksek değer biçmezdi. Ama gül iyilikseverdi, zambak ise yüce gönüllü. Bir kral -VII. Charles- ve bir şair -François Villon- onun güzelliğine uzun süre kayıtsız kalamazlardı.

Yorumlar

  1. Canım öncelikle yeni yılını kutlamak istiyorum. Her şeyin ülkemiz için, bizler için, geleceğimiz için iyi olacağı 2017 yılı yaşayalım. Yeni yılın kutlu olsun.
    Bu kitaba gelince, hiç varlığını bilmediğim bir kitap. Notumu alayım. Bu yıl yeni kitap mümkün olduğunca almayacağım. Evdeki kitapları eritmem lazım. Böyle bir karar aldım canım. İnşallah kararımda durabilirim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eralcim sana da mutlu yıllar ve umarım dediğin şekilde gerçekleşir, iyi bir yıla çok ihtiyacımız var... Evdekiieri eritmek çok iyi fikir, ben de denedim ama çok başarılı olamadım:( sadece sürekli yeni aldıklarımı okuma işinden kurtulmak için bir tane yeni okursam bir tanede de eskilerden okuyorum şimdilik onu başarabildim:) neyse tek derdimiz bu olsun:) bol okumalı güzel günler diliyorum sevgiler:)

      Sil
  2. Tarihi romanları bende çok seviyorum ve yorumunu okuduktan sonra sıkılmadan severek okuyabileceğim bir kitap gibi geliyor :) Seri olması da güzel :) En kısa zaman da okumaya çalışayım :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneş im iyi okumalar olsun, umarım seversiniz sevgiler:)

      Sil
  3. Yine ilk defa duyduğum bir yazar, harika bir keşif olmuş demek ki Gül Hanım, ben de okumak isterim, şu sıra yine sizin tavsiyeniz olan Venüs'ü okuyorum:) bu arada İmprimatur romanını duymuş muydunuz, eski bir kitap ama tesadüfen tanıtımı elime geçti, oldukça beğenilmiş, sanırım bu romanla aynı dönemde Fransa'da geçiyor, oradan çağrışım yaptı.. keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle oldu Eren Hanım, Imprimatur romanını hiç duymamışım ona da bakayım:) umarım Venüs'ü seversiniz, size de keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  4. hımm okunabilir ivit. tarihi romanları nadiren okusam daaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet siz tarih sevmiyordunuz biliyorum ama Jeanne çok sevimli bir karakter:) aklınızda bulunsun...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH