FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ - BUDALA
Dostoyevski'yi
çok severim en son geçen sene Yeraltından Notlar'ı okumuştum... ''Budala'' ise epeydir bekliyordu (sanırım kalınlığı biraz gözümü
korkutuyordu), zamanı gelmiş olacak ki elime alıp okumaya
başladım ve bir dahada bırakamadım... çok çok sevdim bu romanı
da... Dostoyevski'nin kendi hayatından epeyce iz taşıyor (sara
hastalığı başta olmak üzere idama mahkum olan birinin o son anda
ne hissettiğine ilişkin anlatılanlar gibi), çok sayıda ilginç
karakterleri ile insan doğasını/davranışlarını inceliyor, bu
arada Rus toplumuna dair görüşlerini de belirtiyordu...
''Birileri
sizin bir budala olduğunuzu söylediğinde kabul etmiyorum bunu,
hatta nefretle karşılıyorum... Böyle bir nitelendirme için
fazlasıyla akıllısınız; ama kabul edersiniz ki, öteki insanlara
benzemeyecek kadar da tuhaf birisiniz. Sizi anlıyorum, durumunuzun
temel nedeni, Tanrı vergisi deneyimsizliğiniz (bu ''Tanrı
vergisi'' sözcüğüne dikkatinizi çekerim prens), sonra olağanüstü
saflığınız, daha sonra (birkaç kez sizinde itiraf ettiğiniz
gibi) şaşılası derecede ölçü kavramından yoksun olmanızdır...
ve nihayet inanılmaz dürüstlüğünüzle kafanızdaki inançları
hâlâ gerçek, doğal, dolaysız inançlar olarak görmeniz!
(syf:734)'' şeklinde tarif edilen Prens Mişkin ve diğer tüm karakterler olağanüstüydü... klasikler her zaman okunmalıdır şüphesiz, bu muhteşem
eseri de mutlaka okuyun...
Çevirmen:
Ergin Altay
Özgün
Adı:
Идиот
Sayfa
Sayısı: 779
Basım
Yılı: 2012
Yayınevi:
T. İş Bankası
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (1821-1881): İlk romanı İnsancıklar 1846'da yayımlandı. Ünlü eleştirmen V. Belinski bu eser üzerine Dostoyevski'den geleceğin büyük yazarı olarak söz etti. Ancak daha sonra yayımlanan öykü ve romanları, çağımızda edebiyat klasikleri arasında yer alsa da, o dönemde fazla ilgi görmedi. Yazar 1849'da I. Nikola'nın baskıcı rejimine muhalif Petraşevski grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzereyken cezası sürgün ve zorunlu askerliğe çevrildi. Cezasını tamamlayıp Sibirya'dan döndükten sonra Petersburg'da Vremya dergisini çıkarmaya başladı, yazdığı romanlarla tekrar eski ününe kavuştu. En önemli eserlerinden Budala 1868-1869 yıllarında Russki Vestnik dergisinde tefrika edildi. Dostoyevski bu romanında insan ruhunun labirentini çılgınlık, tutku ve hastalık prizmasında kırılan görüntüsüyle sergilemiştir.
Çok sevdiğim bir yazar Budala'nın kitabını okumuş, bir ara televizyonda filmini de izlemiştim, ah Dostoyevski muhteşem....hayat hikayesini okumuştum da hiiii Allah'ım neler çekmiş neler o esaret yıllarında ve senin de anlattığın o idamdan son anda kurtuluşunu dehşet içinde okumuştum...eline sağlık canım. Herkesin okuması gerekli bir kitap bence...
YanıtlaSilFilmi olduğunu bilmiyordum, izlemeliyim bir ara:) o idamdan kurtulma nasıl bir travmadır hayal bile edemiyorum (belki de bu muhteşem kitaplar öyle ortaya çıktı) . Sara nöbetlerini anlatışı da çok iyiydi inanamadım. Bence de okunmalı. Yorum için teşekkür ediyorum Müjde Hanım sevgiler:)
SilBu kitabı sanırım ortaokul sıralarında okumuştum ama hatırlamıyorum. Bu nedenle İş Kültür yayınlarından yeniden okumayı düşünüyorum. Çok teşekkürler :)
YanıtlaSilBeyda'nın Kitaplığı; Keyifli okumalar, Sevgiler:)
SilOkuduğum çeviri cok iyi değildi ama eser o kadar güzel ki, yine de çok beğenmiştim. İyi bir çeviriden tekrar okuyacaklarım arasında.
YanıtlaSilKitaplara Kaçanlar; iyi bir çeviriden okumak gibisi yok. Zaten klasikler birden fazla okunmalıdır ya hem de o yerine gelmiş olur. keyifli okumalar size de :)
Silyeraltından notlar'ı okumuştum, ama Karamazov Kardeşler ile Suç ve Ceza'yı da mutlaka okumak istiyorum:) paylaşımınız için teşekkür ederiz, elinize sağlık Gül Hanım :)
YanıtlaSilEren Hanım, Karamazov'lar ile Suç ve Ceza'yı fakültedeyken okumuştum, Suç ve Ceza'yı çok net hatırlıyorum beni çok etkilemişti, Karamazov Kardeşler ise biraz bulanık:) sanırım ben de onu yeniden okumalıyım. Size de keyifli okumalar, sevgiler:)
SilBirden fazla defa okuduğum bir kitaptır. Her okuduğumda farklı bir tat aldım. Paylaşım için çok teşekkürler, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilGünün birinde bende bir kez daha okuyabilirim umarım:) Teşekkürler.
Silbunu okudum ama unuttum. yeraltından notların hastasıyım. bir de "öteki" adlı romanını merak ediyorum :) dostonun hayatı romanlarından bile daha ilginç yaa :)
YanıtlaSilEvet hayatında olmayan kalmamış, kitaplarına da yansıyor tabii ki. Ben de devam edeceğim diğer kitaplarından, keyifli okumalar, sevgiler:)
Sil