ROBERT SEETHALER - Tütüncü Çırağı
Robert Seethaler; 1966’da Viyana’da doğdu. Gözündeki bir rahatsızlıktan dolayı ilkokulu görme engellilere eğitim veren özel bir okulda okudu. Uzun yıllar dizi, sinema ve tiyatro oyunculuğu yaptı. Senarist olarak birçok defa ödül alan yazar, Ein ganzes Leben (Bütün Bir Ömür) adlı romanıyla 2016 Man Booker ödülüne aday gösterildi. Romanları Almanya’da bir milyonun üzerinde satan Robert Seethaler, yaşamını Viyana ve Berlin’de sürdürüyor.
Yukarıda özgeçmişini gördüğünüz R. Seethaler'in bu romanından başka dilimize çevrilmiş 3 adet daha kitabı bulunuyor... Timaş Yayınevinden çıkan diğer kitaplar: Bütün Bir Ömür, Toprak ve Son Senfoni şeklinde... yakın zamana kadar yazardan hiç haberim yoktu, hangi kitapları alayım şeklinde yayınevlerinin sitelerini dolaşırken Tütüncü Çırağı ve Son Senfoni'yi not almışım, aynı yazara ait olduğunu sonradan fark ettim ve sırayla okumaya karar verdim...
Konu; aşağıda detayını gördüğünüz ve benzerlerini çokça okuduğunuz II. Dünya Savaşı hikayelerinden biri... fakat o kadar sade ve samimi yazılmış ki çok etkileyici olmuş, çok beğendim... yazarın dili güzel, karakterleri başarılıydı, özellikle Franz muhteşemdi, Freud ile konuşmaları çok iyiydi, çok sevdim... ben Son Senfoni'den devam edeceğim size de bu romanı öneririm...
Yazar: Robert Seethaler
Çevirmen: Oktay Değirmenci
Özgün Adı: Der Trafikant
Sayfa Sayısı: 218
Basım Yılı: 2020 (5. Baskı) 2017 (1. Baskı)
Yayınevi: Jaguar
1937 yazının son günleri... Göl kıyısındaki küçük bir kasabada yaşayan on yedi yaşındaki Franz, annesinin isteğiyle “eski bir tanıdık” olan tütün mamulleri satıcısı Otto Trsnjek’in yanına, Viyana’ya gider. Böylece hem bir meslek edinecek hem de Viyana gibi bir yerde daha iyi bir gelecek kurabilecektir.
Genç Franz bir yandan mesleğin inceliklerini öğrenirken bir yandan da dükkâna uğrayan ünlü tiryakilerle tanışır. Bu müşterilerden biri olan Profesör Sigmund Freud ile dostluk kuran Franz, Anezka adlı gizemli bir kıza âşık olduktan sonra profesörle görüşmeyi daha da sıklaştırır.
Ancak o günlerde Viyana’ya gelen bir tek Franz değildir; gamalı haçlar, Führer posterleri, Gestapo da gelip yerleşmiştir Viyana’nın kalbine. Sersemletici bir aşkın pençesindeki Franz, içinde yaşadığı toplumun, siyasetin kısacası etrafındaki her şeyin dönüşümünü geç de olsa fark etmeye başladığında artık dönülmez bir yola girmiştir hayat.
Dünya edebiyatının son yıllardaki en dikkat çeken isimlerinden Robert Seethaler’in bu incelikle örülmüş, yürek burkan romanını Oktay Değirmenci Almanca aslından çevirdi.
Yazarın adını ben de ilk defa duyuyorum. Savaş ve savaş sonrası hikayeleri çok severim not alıyorum
YanıtlaSilKeyifli okumalar Sevim Hanım, sevgiler:)
SilDevamlı önüme çıkan bir kitap bu. merak ediyorum, listeme ekledim..
YanıtlaSilUmarım siz de beğenirsiniz:) Yukarı yazmayı unutmuşum yorumunuz vesilesiyle buraya ekleyeyim; Freud olunca çok önemli konuşmalar beklememek gerek 17 yaşındaki bir delikanlının aşk üzerine (biraz da hayata dair) sorduklarına cevap veriyor. Bana çok samimi geldi, arka kapakta denildiği gibi yürek burkan bir roman , size keyifli okumalar, sevgiler:)
Silseveceğim bir kitaba benziyor Gül Hanım, bakacağım, elinize sağlık:)
YanıtlaSilUmarım hoşunuza gider Eren Hanım, sevgiler:)
Silne hoş konu yaaaa okunur tabiii zaten alman edebiyatını sefiyom :)
YanıtlaSilBende Alman edebiyatını seviyorum:)) sevgiler:)
SilÇevirmeni biliyorum Kısa Mektup Uzun Veda çevirisini okumuştum. Çevirmenler yazar kadar önemli bu kitaba da göz atacağım. Teşekkürler.
YanıtlaSilKesinlikle çevirmen çok önemli, bazen yalnızca çevirmenine bakıp kitap alabiliyorum. Umarım beğenirsiniz, teşekkürler.
Silgül hanım, kitap konusunda burada önerilerini dikkate aldığım ender isimlerdesiniz. tarihi roman sevdiğim türlerde başı çekiyor, mutlaka edineceğim. teşekkür ederim.
YanıtlaSilGüzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum Burcu Hanım, umarım romanı seversiniz, sevgiler:)
SilHenüz diğer kitaplarını okumadım ama bu kitabını çok sevmiştim. Özellikle Freud ile olan sohbetleri.
YanıtlaSilSelamlar, sevgiler Gül Hn.
Yine ortak bir beğeni çok sevindim:) bende diğer kitaplarından devam edeceğim. Sevgiler:)
Sil