ANTHONY BURGESS - Mozart ve Deyyuslar

Yaklaşık iki yıl önce Anthony Burgess'den Doktor Hastalandı romanını okudum ve çok hoşuma gitti, diğer kitaplarından devam etmek istedim ve 1991 yılında yazılan bu kitaba ulaştım...

Kitabı açtığımda şok oldum çünkü tiyatro eserine benzer bir şekilde yazılmıştı bana uymayacağını, kolay kolay okuyamayacağımı düşünüyordum ama öyle olmadı, akıcı bir şekilde, kısa sürede okuyup bitirdim...

Konu; cennette Mozart'ın ölümünün ikiyüzüncü yılının kutlama hazırlıkları ile başlıyor, bir çok önemli besteci (Beethoven, Mendelssohn, Prokofiyev, Wagner,...) ve edebiyatçılar (Stendhal, Henry James,...) hem bu kutlama, hem Mozart, hem kendileri, hem de müzik hakkında konuşuyorlar... ikinci kısımda Mozart'ın hayatından kesitler yine tiyatro eseri olarak anlatılıyor... diğer bir bölümde Mozart'ın Sol minor 40. Senfonisi'nin edebi bir kurgu olarak anlatımını görüyoruz ki, bu kısım çok karmaşık olmasına rağmen tıpkı bir müzik eseri gibiydi ve iyi okunuyordu çok şaşırtıcı ve başarılı buldum... sonrasında yazar kendini Anthony ve Burgess olarak ikiye ayırarak Mozart konusunu kendi kendiyle tartışmaya devam ediyor... daha sonra yine ikiyüzüncü kutlamaya ve yazarın eserini özetlediği son sözüne geliyoruz... arada Naziler/Yahudiler, Yahudiler/Hristiyanlar/Müslümanlar, çokça Türkler Türkler şeklinde politik görüşlerini de okuyoruz...

Sonuca gelirsek herkese hitap eden bir kitap hiç değil, klasik müzikle ilgilenenlere daha çok uyabilir... bana gelirse; sevdim veya sevmedim şeklinde net bir ifadede bulunamıyorum ama beklediğimden iyi ve akıcı bir şekilde okudum, hem çok karmaşık hem çok ilginç buldum, klasik müziği severim ama müzik bilgim fazla değil keşke daha çok bilseydim diye düşündüm, velhasıl şaşırtıcı, değişik bir okuma oldu, memnunum...

Yazar: Anthony Burgess

Çevirmen: Aslı Biçen

Özgün Adı: Mozart & The Wolf Gang

Sayfa Sayısı: 180

Basım Yılı: 2020 (9. Baskı) 2003 (1. Baskı)

Yayınevi: T. İş Bankası 

Müziğin bir süsten, bir oyuncaktan, boş hayatlarınızı süsleyen sesli bir duvar kâğıdından daha fazla bir şey olduğu bilmem hiç aklınıza geldi mi krallar, kraliçeler, asilzadeler? (…)

Wolfgang Amadeus Mozart’ın iki yüzüncü ölüm yıldönümü olan 1991 yılında yayımlanan Mozart ve Deyyuslar, ünlü bestecinin kişiliğini ve eserlerini anlamak için yazılmış belki de en eğlenceli kitap; felsefi, teolojik, ironik göndermelerle dolu bir roman. Eleştirmenlere göre “40. Senfoni’yi edebiyata dönüştürmek için Stendhalvari bir çaba” olan kitapta Burgess’ın dehasına bir kez daha şapka çıkaracaksınız.

Anthony Burgess (1917-1993) İngiliz romancı, besteci, eleştirmen. 1959 yılında Burgess’a ameliyat edilemez bir beyin tümörü tanısı kondu ve bir yıldan az ömür biçildi. İlk karısı Lynne’in geçimini sağlamaya kararlı olan Burgess öfkeyle masaya oturup 12 ay içinde beş buçuk roman yazdıktan sonra teşhisin yanlış olduğu anlaşıldı. Artık tanınan bir yazar olmuştu. 50’den fazla roman ve kitap yazdı. Burgess’ın Otomatik Portakal ve Deptford’daki Ölü Adam isimli kitapları da yayınlarımız arasındadır.

Yorumlar

  1. Ben hala yazarı okuyamayanlardanim bazı yazarlar zor ve korkutucu geliyor bana Otomatik Portakal ile başlayacağım sanirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Burgess korkutucu bir yazar değil, ilk okuduğum Doktor Hastalandı çok rahat, keyifle okunan bir romandı. Mozart ve Deyyuslarda spesifik klasik müzik (müzik tarihi) bilgisi gerektirmesine rağmen çok iyi okunuyordu. Otomatik Portakal'ı okumadım ama herkes beğeniyor iyi seçim:) Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  2. Otomatik Portakalı okumuştum. Sarsıcı bir distopyaydı. Doktor Hastalandı başladım ama devam edemedim. Aslında yeniden başlasam olur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otomatik Portakalı okumadım (distopyadan bıkkınlık geldiği için) ama Doktor Hastalandı iyiydi, belki zamanı değildi bir kez daha denemek iyi fikir:) Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  3. Aslında distopyadan sonra benim okuduğum her iki kitapta biraz farklı gelebilir, direkt diğerlerinden başlayınca yazarın tarzı çok hoş geliyor. Rastlarsanız okuyun tabii. Teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Beni zorlayacağını düşünüyorum, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman başka kitaplara artık:) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. oyun tarzı okumayı sevmiyorum ama konusu ilgiinçmiş Gül Hanım elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için en şaşırtıcı kısmı çok iyi okunuyor olmasıydı, değişik bir kitaptı. Burgess şaşırtıcı bir yazar. Sevgiler Eren Hanım:)

      Sil
  6. oooo konu çok ilginç sevdim konuyuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu kitabı da sevebilirsiniz:) Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH