ISAAC ASIMOV - İŞTE TANRILAR

Bilim kurguyu seviyorum ama Asimov'dan daha önce hiç okumadım, bu kitabı görünce arka kapak açıklaması çok cazip geldi ve aldım... vee iyi ki de öyle yapmışım mükemmeldi çok sevdim...

Her ne kadar roman gibi gözüküyorsa da biriyle bağlantılı üç hikayeden oluşuyor, ben hikaye hikaye giden romanları sevmiyorum ama bu eserde buna hiç takılmadım ve bir solukta okuyup bitirdim...

Bilimsel açıklamaları biraz fazlaydı herkese uyar mı bilemiyorum ama Asimov sevenler ve bilim kurgu tutkunlarına öneririm... Kitap bittiğinde keşke her üç hikayeyi de ayrı ayrı romanlar olarak uzun uzun anlatsaydı diye istedim, tadı biraz damağımda kaldı, ayrıca uzaylılara da bayıldım:))

Yazar: Isaac Asimov

Çevirmen: Cihan Karamancı

Özgün Adı: The Gods Themselves

Sayfa Sayısı: 360

Basım Yılı: 2021

Yayınevi: İthaki


“Paralel evrenden enerji transferi ve sıra dışı uzaylılar içeren çok katmanlı bir hikâye. Asimov’un yazdığı en iyi tekil eser.” The Encyclopedia of Science Fiction

Hugo En İyi Roman Ödülü  Nebula En İyi Roman Ödülü  Locus En İyi Roman Ödülü

“TARİHTE Mutlu Sonlar Değil, aşılacak Kriz Anları Vardır.”

Isaac Asimov, bilimin içinden gelip bilim kurguda devrim yapan, bilim kurgunun üç büyük ustasından biri. İşte Tanrılar ise Asimov’un bağımsız bilim kurgu romanlarının zirvesi, yazarın kendi tabiriyle “bilim kurgudaki en iyi uzaylı tasvirini barındıran, ayrıca yazıp yazabileceğim en iyi metin.”

Yirmi ikinci yüzyıl. Dünya, Elektron Pompası’nın icadıyla sınırsız ve bedava enerjiye ulaşmış durumda. İnsanlığın hayallerini gerçekleştirmesi ve gelişmesinin önünde neredeyse hiç engel yok. Bu başarının arkasında ise Dünya ile kendi paralel evrenleri arasında madde değişimi yapabilen uzaylılar var.

Her ne kadar bedava olsa da bu enerji bedelden yoksun değil. Ne insanların ne de uzaylıların öngörebildiği bir felaket yakında: Güneş’in ve Dünya’nın tümüyle yıkımı.

Bu felaketin farkında olan sadece birkaç kişi var: Dünyalı bir sürgün bilim insanı, ölen bir gezegende yaşayan asi bir uzaylı, Ay’da doğmuş ve geleceğe dair tutarlı tahminleri olan bir Sezgici. Onların söylediklerine inanan kimse olmasa da evrenlerin kurtuluşu bu üçlünün ellerinde.

İşte Tanrılar, çabaları nafile olmayanların kitabı.

ISAAC ASIMOV: 1920 yılında Petrovichi/Rusya'da doğmuş, Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacıdır. Bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra fantezi dalında da eserler kaleme almıştır. Bilim kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde 'Üç Büyük' bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Isaac Asimov, Vakıf serisine yirmi bir yaşında, bu kitapların bilim kurgunun dönüm noktalarından biri olacağının farkına varmadan başladı. Efsanevi kariyeri boyunca, bilim kitaplarından Shakespeare’e ve tarih kitaplarına kadar çeşitli konularda 470’in üzerinde kitap yazdı. Yine de okurların favorileri Robot, İmparatorluk ve Vakıf adındaki bilim kurgu serileri oldu. The Science Fiction Writers of America tarafından Bilim kurgu Üstadı onuru bahşedilen Asimov, yaklaşık 50 yıl boyunca her yaştan okuru eğlendirip eğitti. Nisan 1992’de yetmiş iki yaşında vefat etti.

Yorumlar

  1. Yazarın kitaplarını çok merak etsem de hiç okumadım henüz. Bilim kurgu pek ilgimi çekmiyor ama önemli olan tabi ki yazarın üslubu ve neler hissettirdiği. O yüzden fırsat olursa okumak isterim kitaplarını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar, bilim kurgunun 3 büyük babasından biri sayılıyor ben geç kaldığıma üzüldüm açıkçası (diğer yazar Heinlein'de öyle hissetmemiştim). Bilim kurgu sevmiyorsanız ama illa Asimov okuyayım diyorsanız yazarın başak bir kitabına bakmak daha iyi olabilir. Teşekkürler, sevgiler

      Sil
  2. İyi pazarlar :)
    eşimden dolayı Asimov'u biliyorum. Hatta Zaman Çarkı serisine başlamak istiyorum. O seri bir harika diyor. Sanırım Asimov yıllar yıllar evvel çözmüş bazı olayları. Bilim kurgu iyi yazılmışsa, okumayı çok severim.
    Bu kitabı görmemiştim, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gülşah Hanım, blogunuzun ismi değişmiş galiba:) Asimov biyokimyacıymış onu da bu kitap sayesinde öğrendim işin bilim ayağını da bilmesi fayda sağlıyor gibi. Ayrıca anlatımını da çok sevdim. Zaman Çarkı Robert Jordan'ın ki değil mi ? o da listemde ama bakalım ne zaman sıra gelecek? Keyifli okumalar, sevgiler

      Sil
    2. Merhaba. Evet :) kızımın yoğun isteği üzerine değiştirdim. :))
      Yaaaa evet serileri karıştırmışım.... Vakıf serisi İle.....

      Sil
    3. Kızınızın blogunuzla ilgilenmesi ne güzel, birlikte ne kadar keyifli oluyordur. O kadar çok yazar ve seri var ki karıştırmak çok normal. Keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  3. Yazarın bir çok kitabını biliyorum ama çoğu uzun seriler olduğu ve üzerinde de çok konuşulduğu için bugüne kadar uzak durmuştum, bu romanda tek kitap olduğu için cazip gelmişti. Şimdi yazarı çok keyifli bulunca Vakıf'ın ilk kitabını okuyayım diye düşünüyorum seversem devam ederim. Teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. asimov, büssürü okudum, vakıf pek meşhurlu, bir de I robot, heinlein de bir dolu okudum, clarke de, bunların arasında clarke daha entelektüel yazıyor, heinlein ve asimov biraz daha basit yazıyor, bir de o dönemden frank herbert var ki o da entelektüel, dune serisi yani çok çok iyi, filmi de iyi, iki versiyonu var, şimdi dizisi de çıkmış. asimov sağcı bilimkurgucu olarak kabul edilenlerden, yani demokrat olmayanlardan, clarke de heinlein de öyle, cumhuriyetçilerden :) bir ton bilimkurgucu var tabii, stanislas lem var müthiş müthiş, bu üsttekilere benzeyen philipp k dick var, lem demokratlardan, örneğin clarke ın 2001 en sevdiğim romanlardan biri amaa o da sömürgeci romanlardan. yani bilimkurgu çok ilginç bir tür, genelde abd kaynaklı olduğundan dolayı hep sömürgeci romanlar ama çok da keyifli tabii o başka :) asimov çok üretken bir yazar, yazmaktan başka bişey yapmamış, dünyada en çok kitap yazan yazarlardan, yüzlerce yazmış, rekor galiba georges simenon da (polisiye) :) asimov kolay bilimkurgu yazıyor, karmaşık değil :) zaman çarkı, jordan ivet, ilk cildini aldım, onu okumak da kolay değil yani, koca kütüphane gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle detaylı yorum için teşekkür ediyorum. Heinlein'den bir tane okudum ve bana yetti, Clarke'dan daha hiç okumadım onu da bir ara deneyeceğim. Herbert'ten Dune'un ilk kitabını okudum ama sevmedim o hiç bana göre değil. Asimov ise şimdilik sevdim, dilinden de hoşlandım Vakıf'dan devam edeceğim:) Karmaşık bilim kurgu Iain Banks'a bakın.

      Sil
    2. deeptone ' a katılmıyorum. Asimov'un örneğin "sonsuzluğun sonu" kitabı gayet insanı yoran ve bilimkurgu da vizyon ötesi boyutta. Vakıf politika ve entrika içerikleri bol . Kıyaslamak pek olmaz klasikler okuranız örneğin Üç Silahsör . Yani bilimkurgusuz entrika.
      Ne alaka demeyin Tiger Tiger adlı bilimkurgu romanını okuyun, resmen monte cristo kontu okuyorsunuz.

      clarke daha çok felsefi ağdalı roman yazarı. Asimov ise kimyager olmasının da yaratıcığında etkisi olmakla güzel harmanlanmış viski tadında içerikler üretebilmiş. clarke seviyorsanız , arkadi boris strugatski kardeşleri de seversiniz.
      Dune serisi ise benim listemin 1 numarasında.

      Sil
    3. Size de detaylı yorumunuz için teşekkür ediyorum. Yukarıda da yazdığım gibi bahsettiğiniz yazarlardan çok az okudum dolayısıyla pek görüş belirtemiyorum. Ama net olduğum bir konu var Dune kesinlikle bana uymadı. Siz, deeptone ve başka bir çok kişi o kitabın çok iyi olduğu konusunda hem fikir, o yüzden benim alanım değil demek ki deyip bırakıyorum:)

      Sil
  5. Konu çok ilginçmiş Gül Hanım merak ettim, denemeye değer, elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle:) Çok teşekkür ederim Eren Hanım sevgiler:)

      Sil
  6. Selam, blogumu taşıdım eski blogumda vardınız o yüzden tekrar yazmak istedim. Tekrar takip ederseniz çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
  7. Yazarın kitaplarını çok merak etsem de hiç okumadım henüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizde benim gibi bir tanesini seçip başlayın pişman olmazsınız diye umuyorum. Teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH