YASUNARI KAWABATA - Karlar Ülkesi

 

Kawabata'dan 2011'de Dağın Sesi romanını okuyup çok sevmiştim, diğer romanlarından devam edecektim ama kaldı bir şekilde ve Can Yayınları kitapları yeniden basınca zamanı geldi diye düşündüm... Karlar Ülkesi Japonya'da 1937'de yayımlanmış, bizde ilk kez ne zaman basılmış bilmiyorum ama aşağıya hem Can Yayınlarının hem de bir önceki yayınevinin (Doğan Kitap) arka kapak açıklamalarını okura bir fikir vermesi için peş peşe ekledim...

Bana gelirsek; arka kapakla okuduklarımı eşleştiremedim, aşk hikayesi deniliyor ama daha çok gelenek ve görenekler anlatılıyor (ki Japonların geleneklerini çok seviyorum ama buradakiler bir türlü ilgimi çekmedi), durağan bir hikayesi var, sürekli aynı konu yineleniyor gibi... dolayısıyla bu roman beklentimi hiç karşılamadı, yazarın önceki kitabındaki tadın yanından bile geçmedi, sonuç olarak sevemedim, gereksiz bir okuma oldu... 


Yazar: Yasunari Kawabata

Çevirmen: Hüseyin Can Erkin

Özgün Adı: Yukiguni

Sayfa Sayısı: 144

Basım Yılı: 2022

Yayınevi: Can 

Japonya’nın batısında, karlarla kaplı bir kaplıca kasabasına yolculuk eden Shimamura, burada Komako adlı masum bir geyşayla bir ilişkiye başlar. İkisi de gayet iyi bilmektedir ki bu ilişkinin buruk sonu onlar için çoktan yazılmıştır. Haiku’nun narin, anlık diliyle Kawabata çetrefilli bir ilişkinin derinliklerine iniyor.”The Times Literary Supplement


Japon edebiyatının en önemli yazarlarından Kavabata’nın ( 1968 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi) Karlar Ülkesi adlı kitabı dünya edebiyatının başyapıtları arasında gösterilir. Eserde Kavabata, insan ruhuna bir su damlasının gerisinden bakıyor. Kısa ve basit cümlelere sığdırılan olaylar, büyüyor ve berrak bir görüntüye kavuşuyor. Karlar Ülkesi, geleneksel Japon estamplarının ve kaligrafi sanatının edebiyattaki karşılığı.

Yasunari Kawabata: 1899’da Osaka’lı varlıklı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babasını iki, annesini üç yaşındayken kaybetti. İlk öykülerini lise öğrencisiyken yayımladı ve 1924’te Tokyo İmparatorluk Üniversitesi’nden mezun oldu. Aynı kuşaktan yazarlarla birlikte Bungei Jidai (Sanat Çağı) dergisini çıkarmaya başladı. Kawabata’nın kendisi de Birinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da filizlenen avangard akımlardan etkilenmiştir. Senbazuru (Bin Turna, 1952), Yama no Oto (Dağın Sesi, 1954) ve Karlar Ülkesi (1956) romanlarıyla uluslararası ün kazanan Kawabata, 1968’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Japon yazar oldu. 1972’de Zushi’deki evinde hayatına son verdi. Ölümünün ardındanYükselen Güneş Nişanı’na layık görüldü.

Yorumlar

  1. Bu yazarı merak ediyordum, okuma fırsatım olmadı hiç. Demek Bu kitabı ilgi çekici değil, bunu eleyim o zaman. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok seveceğimi düşünmüştüm, hem yazarı seviyorum, hem karlar içindeki bir kasabada geçiyor, hem de geyşaları merak ediyorum ama umduğum gibi çıkmadı. Bununla birlikte bir de Kiraz Çiçekleri yeni basıldı keşke onu seçseymişim. Yine de Japon yazarları seviyorsanız bir kitabını deneyin derim. Ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
    2. Dağın Sesi okunmayı bekliyor, diğer kitabıda çok gördüm ama okumadım daha.

      Sil
    3. Umarım sizde Dağın Sesi'ni seversiniz yorumunuzu bekleyeceğim. Sevgiler:)

      Sil
  2. İsmi çok tanıdık gelmekle beraber hiç okumadım. Bu aralar Can Yayınları coştu öyle güzel kapaklar yapıyorlar ki içine bakmadan alıyorum. Bu yazı güzel oldu ilk hangi kitabı almam gerektiğini biliyorum şimdi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hala Can yayınlarının beyaz kapaklarını özlüyorum ama bu kapak güzel çok haklısınız. Sevgiler:)

      Sil
  3. bu kitabını okudum ama unuttum ama iyi yazar olarak aklımda yer etti, diğer kitabısını da okurum :) zamanın olursa son yazıma bi bakıver :) senin söylediğin iki 2 dizi var :)

    YanıtlaSil
  4. Okumuştum ama uzun zaman oldu, tam hatırlayamadım sevip sevmediğimi:) elinize sağlık Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de siz sevmişsinizdir:) bana niye hitap etmedi bilemiyorum. Başka kitaplara artık, keyifli okumalar Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH