TRUDE TEIGE - Büyükanne Yağmurda Dans Etti

Arka kapakta kurgu kısmının konusunu görüyorsunuz, tarihi kısmında ise Demmin kasabasındaki vahşeti(*) ve savaş sonunda Alman askerlerle evlenip Almanya'ya giden ve böylece Norveç vatandaşlığını kaybeden (toplum/aileleri tarafından dışlanan) Norveçli kadınların yaşadıklarını anlatıyor... yazar başlangıçta bu kadınların hikayesini araştırmaya başlamış ve onunla ilgili bir kitap yazmak istemiş ''Araştırma çalışmaları sırasında Mayıs 1945'de Rusların batıya taşınmasıyla Demmin'de ortaya çıkan trajedinin hikayesine rastladım. Tüm acımasızlığıyla sansasyonel olan ama aynı zamanda çoğu Alman için bile şaşırtıcı derecede bilinmeyen bir hikaye (yazarın teşekkür notu syf:292)'' sonunda Almanların trajedisiyle bitirmiş...

Savaşın bütün taraflar için ne kadar yıkıcı sonuçları olduğunu gösteren bir romandı, sürükleyiciydi, kitabı beğendim ve herkese öneririm...

(*)1 Mayıs 1945'te, Almanya'nın Pomeranya eyaletindeki Demmin kasabasında yüzlerce insan kendini öldürdü. İntiharlar, bir gün önce şehri teslim alan Sovyet Kızıl Ordusu askerleri tarafından yapılan vahşetin (tecavüz, yağma ve idamlar) kışkırttığı kitlesel bir panik sırasında meydana geldi. (Vikipedi)


Yazar: Trude Teige

Çevirmen: Ayşe Erbulak

Özgün Adı: Mormor danset i regnet

Sayfa Sayısı: 296

Basım Yılı: 2022

Yayınevi: Ketebe


Geçmişten gelen karanlık bir sırla birbirine bağlanan üç kuşak kadının hikâyesi…

Juni, büyükanne ve büyükbabasının ölümünden sonra çocukluğunu da geçirdiği adadaki evlerine geri döner. Evi boşaltırken büyükannesinin bir Alman askeriyle çekilmiş fotoğrafına ve 1947’de yazdığı mektuba rastlar. Juni, büyükannesinin II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Almanya’da olduğunu yeni öğrenir ve onun bilinmeyen hikâyesini çözmeye karar verir.

Gerçeği arayışı Juni’yi Berlin’e ve Almanya teslim olduktan sonra Rus bölgesi haline gelen Demmin’e sürükler. Burada Norveç’in tüyler ürpertici tarihiyle Demmin’de yaşanan toplu intiharların karanlık günleri birleşir. Böylelikle kitlesel histerinin patlak verdiği, savaş tarihinin oldukça sansasyonel bir parçası gün yüzüne çıkar. Ruslar, Nazilerin korkunç eylemlerinin intikamını almak istemektedir. Peki, yazılmaya layık olan sadece kazananların hikâyesi midir?

Büyükanne Yağmurda Dans Etti, bir kadının geçmişini gizlemesi ve bunun kızıyla torunu üzerindeki sonuçları hakkındadır. Fakat hepsinden önemlisi bu roman, okuyucuyu hayatın trajedilerine karşı sevginin iyileştirici gücüne ikna eden bir dönem belgesidir. Norveçli yazar Trude Teige utanç, yıkım ve acıyı; anlayış, empati ve umuda dönüştürmenin bir yolunu bulur.

Trude Johanne Teige: 1960 yılında Norveç'in Fosnavåg şehrinde doğdu. Toplam on roman ve iki kurgudışı kitap yayımladı. Eğitimli bir çevirmen ve başarılı bir gazeteci olan Teige, Norveç’te çeşitli yerel radyolarda ve TV2 kanalında siyasi muhabir, haber spikeri ve belgesel yapımcısı olarak çalıştı.

İlk romanı Havet sing ile 2002 yılında edebiyata adım atan yazar, tarihi kurgu türündeki devam kitabı Lene sig mot vinden’ı 2004’te yayımladı. İlk suç romanı Noen vet 2009’da çıktı. Teige suç türünde eserler vermeyi sürdürdü. Orijinal adı Mormor danset i regnet olan Büyükanne Yağmurda Dans Etti ise ilk olarak 2015’te okurla buluştu.



Yorumlar

  1. çok ilginçmiş konu. şeye benziyor, yunanistandan, ukraynadan, izmirden yunanlı ve rus kızları yirminci yüzyıl başlarında amerikaya gitmişler gemilerle, yunanlı olup da daha önce oraya giden erkeklerle evlenmeye, hiç tanımadan yani, savaştan , yoksulluktan kaçmak için, filmde izlemiştim (brides, sipariş gelinler, 2004 yunan filmisi) bu kitap da okunurmuş peki :) (bir de son yazıma bir bakıver uygun zamanın olursaa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brides'ı izlemiştim çok güzel filmdi ama orada kadınlar tanımadıkları adamlarla ekonomik sebepten evleniyorlardı. Burada ise Norveç'i işgal eden Alman askerlere aşık oluyorlar tam gönül bu hikayesi. Tabii hain ilan ediliyorlar, aileleri tepki gösteriyor vatandaşlıktan çıkarılıyorlar ve savaşın bitiminde yanıp yıkılmış Almanya'ya gidiyorlar. hadi Batıya gidenler neyse de Doğuya gidenler birde Ruslarla uğraşmak zorunda kalıyorlar. Yazar gerçek kişilerin öykülerinden de yararlanmış ama Büyükanne bütünüyle kurguymuş, işte böyle:) Yazınıza buradaki notu görmeden bakmıştım:) elinize sağlık güzel kitaplar.

      Sil
  2. Kitabı not aldım, teşekkürler. Çok çarpıcı bir konusu var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle:) ne Norveç'teki kadınların durumundan ne de Demmin'den haberim vardı epeyce şey öğrendim mutluyum:) teşekkürler, sevgiler

      Sil
  3. Ben teşekkür ederim, keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. İlk kez görüyorum kitabı ve not aldım, çok ilginç duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz:) teşekkürler, sevgiler

      Sil
  5. Kitabı bilmiyordum. Maalesef ki sosyal medyada popüleşmemiş kitaplara ulaşmak ve bulmak biraz zor anca sahaflarda denk gelinir ilgi çekerse. Tanıtım için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski basımlar için haklısınız ancak bu kitap çok yeni, bu yıl yayımlanmış halihazırda bulunuyor olmalı. Ben teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Vurucu bir kitaba benziyor Gül Hanım, şu an bu kadar vurucu bir konuya hazır değilim ama:)) elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bir gün zamanı gelir Eren Hanım, şimdilik başka kitaplara:) sevgiler.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH