VOLKER WEIDERMANN - Karanlıktan Önceki Yaz

Bu kitabı kütüphaneden aldım, ilk önce aklımdan geçen ben bunu niye hiç görmemişim oldu, okumaya başladığımda ise biliyor olmalıyım, en azından okunacaklar arasında not etmişimdir diye düşündüm ve defterlerimi çıkarıp taramaya başladım (diğer her şeyi telefonuma not alıyorum ama kitaplar el yazısıyla deftere yazılmalı:)) ve sonuncuda buldum:)...

1936'da Oostende’de (Belçika) buluşan yazarlar (Zweig, Roth, Keun, Koestler ve birkaç kişi daha), gazeteciler, editörler, film yapımcıları vs. sürgünde bulunan birçok kişinin hem birbirleriyle hem sanatlarıyla, hem ülkeleriyle, hem de yaklaşan savaşla olan görüşlerini/ilişkilerini anlatıyor... ağırlıkla Stefan Zweig, Joseph Roth ve Irmgard Keun'dan bahsediyor, Yahudilik ve yazarların bazı eserlerini konu ediyor ve o dönemdeki iklimi ortaya seriyor... kitap iyiydi ama beklentimin biraz altında kaldı, daha çarpıcı bir eser ummuştum, yine de okuduğuma memnunum... bu yazarlar ve o dönem ilginizi çekiyorsa öneririm...

Yazar: Volker Weidermann

Çevirmen: Zehra Kurttekin

Özgün Adı: Ostende. 1936, Sommer der Freundschaft

Sayfa Sayısı: 120

Basım Yılı: 2018

Yayınevi: Can 

Önce Stefan Zweig, ardından daktilosuyla beraber sevgilisi Lotte gelir. Onu başka bir ünlü Avusturyalı yazar izler: Joseph Roth. Sonra başkaları da sökün eder: başka yazarlar, muhalifler, aydınlar… Sene 1936’dır. Faşizmin yersiz yurtsuzlaştırdığı bu insanlar, Belçika’nın küçük sayfiye kenti Oostende’de son kez bir araya gelirler. Kitapları yasaklanmış, kendileri kovuşturulmuştur. Avrupa topyekûn savaşın ve yıkımın eşiğindeyken, zorunlu ya da gönüllü sürgündürler. Faşizm ve çok geçmeden de savaş, Avrupa’yı büsbütün yutmadan önce Oostende’de kısacık bir an birbirlerine yaslanırlar. Karanlıktan Önceki Yaz işte bu kısa âna, dayanışma ruhuna ayna tutuyor: dostluğa, aşka, umuda ve çaresizliğe. Çünkü bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

VOLKER WEIDERMANN, 1969’da Almanya’nın Darmstadt kentinde doğdu. Heidelberg ve Berlin’de siyaset bilimi ile Alman dili ve edebiyatı öğrenimi gördü. 1998-2001 yılları arasında Berlin’de yayımlanan Tageszeitung’un editörlüğünü üstlendi ve burada edebiyat eleştirileri yazdı. 2003’te Claus Seidl’la beraber Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’un kültür-sanat sayfasının yönetimini devraldı. 2012’de Saint Louis’deki Washington Üniversitesi’nde konuk profesör olarak ders verdi. 2015’te haber dergisi Der Spiegel’e geçti. Ekim 2015’ten bu yana Weidermann, Alman ZDF kanalında yayınlanan Edebiyat Dörtlüsü prog­ramını yönetiyor. Berlin’de yaşıyor.

Yorumlar

  1. sevdiğim okuma türlerinden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de:) üstelik Zweig ve diğer yazarlar var nasıl kaçırmışım diye hayret ettim ama meğerse not almışım, mutlu oldum:))

      Sil
    2. insanlığın yıldızının parladığı anlar vardı, zweig, okuduydun herhalde :)

      Sil
    3. Okudum tabii. Buradaki kitapta da onun bazı bölümlerini nasıl yazdığını anlatıyordu. Sabırsız Yürek isimli tek romanından (onu da okudum) ve birkaç başka kitabından da bahsediyordu.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Aslında gördüm ama araya bir şeyler karıştı bakamadım, şimdi hallediyorum:)

      Sil
  3. Ben de kitaplarla ilgili notları el yazısıyla deftere kaydedenlerdenim. :)
    Bazen kitaplığımızda o ana dek görmediğimiz ya da fark etmediğimiz bir kitap bulabiliyoruz sahiden de. Keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplığımda bulmadım okunacaklar (alınacaklar) arasına not almışım:) Size de keyifli okumalar:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

STEFAN ZWEIG - İNSANLIĞIN YILDIZININ PARLADIĞI ANLAR

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

STEPHENIE MEYER - KİMYAGER