IRMGARD KEUN - Yalancı İpek Kız
Bu kitabı da yazarı için aldım, konusu da cazip geldi ve iyi çıkmasını umdum... bu sefer tutturdum muhteşem bir romanmış, çok sevdim... sanki 18 yaşındaki genç bir kadının büyük şehre gidip meşhur/zengin olmak istemesini anlatıyor gibi başlıyor ama aslında 1932 yılının Berlin'inde sanattan, politikaya, kadın-erkek ilişkilerinden, arkadaşlığa, çalışma hayatına dair her şeyi, daha doğrusu hayatı anlatıyor... çok gerçekçiydi, otobiyografik yanları ve hoş bir üslubu vardı... 1932'de geçiyordu ama Doris'in kendi hayatına dair anlattıkları her hangi bir zamanda her hangi bir yerde de yaşanıyor olabilir o kadar zamansız yazılmıştı... çok sevdim, benim için bu senenin en iyi kitaplarından biri oldu, kaçırmayın okuyun derim...
Yazar: Irmgard Keun
Çevirmen: Nilay Kaya
Özgün Adı: Das Kunstseidene Mädchen
Sayfa Sayısı: 164
Basım Yılı: 2018
Yayınevi: İletişim
Beyazperdede anlatılan şaşaalı hayatlara bir cevap olarak yazılan Yalancı İpek Kız, Weimar döneminin altın yıllarında Berlin’de bir genç kadın olmayı hem eğlenceli hem de hüzünlü yönleriyle anlatıyor.
On sekiz yaşındaki Doris, taşradan kaçıp zengin ve başarılı olma hayaliyle Berlin’e gider. Şehrin umduğu gibi görkemli ve pırıltılı değil, karanlık ve kasvetli yüzüyle karşılaşan Doris’in başarıya ulaşmak için güvendiği tek şey yalancı ipekten elbisesidir. Irmgard Keun, bu karanlık dünyayı Isherwood’un Hoşça Kal Berlin’ini ya da Brecth’in Üç Kuruşluk Opera’sını aratmayan bir gerçeklik ve empatiyle resmeder. Yayımlandığında büyük beğeni toplayan eser, Nazi rejimi tarafından yasaklanarak ortadan kaybolur ve ancak yıllar sonra tekrar keşfedilir. Keun’un, modern kadının hayatını dürüstlükle anlatan şehir edebiyatının ilk ve en iyi örneklerinden bir tanesi olan romanı Yalancı İpek Kız’la ilk defa Türkçede.
Kitabı sayenizde tanımış oldum. Emeğinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, sevgiler:)
Silne kadar hoş yıllar, kitabı gerçekten merak ettim, elinize sağlık Gül Hanım, sevgiler:)
YanıtlaSilBende o zamanları çok severim:) çok teşekkür ederim Eren Hanım, sevgiler:)
Silooooo o yıllar berlin he weimar, sanat politika, not aldım, duymadıydıım :)
YanıtlaSilHem genç hem de cahil bir kız ve kendini de biliyor, politika, özellikle de nazilerin söylediklerini sorgulaması ve öğrenmeye çalışması çok iyiydi, sanırım kitap bu nedenlerle toplatıldı. Güzeldi. Teşekkürler, sevgiler:)
SilUmarım sizde seversiniz:) Teşekkürler, sevgiler:)
YanıtlaSilAy kesinlikle okumak isterdim ama şu zamanlar hem kitabı heder ederim hem kendim bir şey anlamam...:( çok teşekkür ederim, tavsiyeniz dikkate değer gerçekten. SEvgiyle, sağlıkla ...
YanıtlaSilTabii ki size uygun bir zamanda okumakta fayda var ama keyifli bir üslubu var ve rahat okunuyor onu da belirteyim. Siz de sağlıcakla kalın:)
Sil