KURT VONNEGUT - MEZBAHA 5

Bu kitap 1969 yılında yazılmış, dilimize de 1975 yılında çevrilmiş, bende çok uzun zamandır okumak istiyorum ama önceki baskıların tamamı tükenmişti... kitapçıda April Yayınevinin geçen ay yayımladığı yeni baskıyı görünce nasıl sevindim anlatamam... kitabın ilk sayfasından devam edersem;
MEZBAHA 5
VEYA
ÇOCUKLARIN HAÇLI SEFERİ
ÖLÜME ÖDENEN BİR DANS BORCU

KURT VONNEGUT,
Savaş Dışı Kalmış Bir Piyade
Keşif Eri ve Bir Savaş Esiri
Sıfatlarıyla Çok Uzun Zaman
Önce, Elbe Nehri’ndeki Floransa da Denen Dresden’in
Yangın Bombalarıyla
Bombalanmasına Şahit
Olmuş ve Belki Günün Birinde
Anlatabilmek İçin Bombardımandan Sağ
Kurtulmuştur.

13 Şubat 1945’de -Avrupa’da savaşın bitimine birkaç ay kala- önem taşıyan bir savaş sanayine yahut askeri varlığa sahip olmayan Dresden şehri müttefiklerce yerle yeksan edilmiş, Hiroşima’dan bile çok sivil ölmüştür... büyük bir kötülüğü ortadan kaldırmak için daha büyük bir kötülük yapılmıştır... Almanların ses çıkaracak yüzü olmadığı, Amerikalıların da yaptıkları hiçbir vakit yeterince sorgulanmadığı için tarihin tozlu sayfalarında kaybolup gitmiştir... Bu katliamı birebir yaşamış olan yazarın anılarıyla yazdığı bu roman, bugünlere de ışık tutabilecek bir belge mahiyetinde...

Yazar kitabın ilk sayfalarında bu romanı yazma serüvenini (aslında nasıl uzun süre yazamadığını) anlatıyor... hikayeye başladığında da arada ortaya çıkıp ben de oradaydım diye bir kaç laf ediyor... savaş anıları denilince sanmayın ki çok ciddi ve ağır bir kitap, okuduğunuzda çok şaşıracaksınız, benim için aynen öyle oldu... komik bir bilim kurgu hikayesi okuyorsunuz aslında... başta ana karakter Billy Pilgrim olmak üzere tüm karakterler ve uzaylılar (tralfamadorlular) da dahil herkes çok trajikomik... ama garip bir biçimde onların bu hali, katliamın vahşetini çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor...  bir olay, dolambaçlı yoldan bu kadar mı güzel anlatılır inanamadım...

‘’Oğullarıma hiçbir şart altında katliamlara katılmamaları ve düşmanlarının katledildiğine dair haberlerin içlerini asla tatmin veya neşeyle doldurmaması gerektiğini söyledim’’ diyor Vonnegut... mutlaka okuyun...

Yazar:  Kurt Vonnegut
Çevirmen : Algan Sezgintüredi
Sayfa Sayısı : 184
Basım Yılı : 2015 (1975 İlk Basım)
Yayınevi : April

Kurt Vonnegut, Batman'deki Joker'in iyi kalpli ikizi gibi. Beyne şerbet dökerken, kalbe kezzap saçıyor! Tüm zamanların en büyük savaş karşıtı romanlarından Mezbaha 5'te, Dresden bombardımanı merkezinde bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz.

Billy Pilgrim beceriksiz bir zaman gezgini; nereye gideceğini kontrol edemiyor ve seyahatleri eğlenceli falan geçmiyor. Hayatının hangi kısmında kendini oynayacağını önceden bilemediğinden, sürekli sahne korkusu çektiğini söylüyor. Billy Pilgrim bir savaş esiri. Güzel ve yaşanabilir bir kentin mahvına tanık oldu. Tanıdığı biri, başkasına ait bir demliği aldığı için vuruldu Dresden'de. Bir diğeri, şahsi düşmanlarını savaştan sonra kiralık katillere öldürteceği tehdidini sahiden savurdu.

Unutmayın: Hepsi yaşandı bunların. Aşağı yukarı. En azından savaş kısımları gerçek.İnsanlığın merkezine yapılan bu zaman yolculuğu, hayatın anlamını arayan fakat bulmaya korkan herkes için benzersiz bir rehber. 

Yorumlar

  1. ellerinize sağlık gül hanım, hiç duymadığımız yazarlardan eserlerden haberimiz oluyor sayenizde!:) listem gittikçe kabarıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağolun... işe yarıyorsa ne mutlu bana:) sevgiler:)

      Sil
  2. bu kitabı ingilizce okudum yaa bi arkadaş rica etmişti ödevi için, özetini çıkartmıştım. iyi kitap yazar da iyi okudum sonra da. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok beğendim, teşekkürler sevgiler :)

      Sil
  3. Yine farkında olmadığım bir kitap:( Gül sayende alınacak kitaplar listem sürekli kabarıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz aynı durumdayız Eralcim sürekli yeni kitaplar öğreniyoruz sonu ne olacak hiç bilemiyorum :) sevgiler :)

      Sil
  4. çok merak ettiğim ama konusunu okuyunca vazgeçtiğim bir kitaptı ama sizin yazınız fikrimi dğeiştirdi, tarzının böyle olduğunu bilmiyordum, teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de daha farklı bekliyordum tam anlamıyla ters köşe oldu:) umarım siz de seversiniz... teşekkürler, sevgiler :)

      Sil
  5. Merhaba
    Çevremdeki çoğu kişinin basılmadan önce tırım tırım aradığı bir kitaptı. Bende fazla merak etmedim. Şimdi sizin yazınızı okuyunca gerçek bir öyküyü, bilimkurgu olarak başka bir yerde yaşatması fikri ilginç geldi. Bende okunacak kitaplar listesine attım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben de o çok arayanlardanım işte :)
      Aslında bütünüyle başka yerde geçiyor değil, uzaylıların olduğu bir gezegende de geçiyor, savaş zamanı Dresden'e de gidiyor, yazarın bu romanı yazdığı zamanda bulunduğu yeri de kapsıyor... sürekli bir zaman zıplaması halinde... ama değişik ve güzel... iyi okumalar, teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH