ANTHONY BURGESS - DOKTOR HASTALANDI

Bu kitabı yılbaşında arkadaşım hediye etti, yazardan daha önce hiç okumamıştım biraz tereddütlü başladıysam da beklediğimden çok sevdim... yazarın eğlenceli bir tarzı var çok hoşuma gitti... kendisine konulan beyin tümörü teşhisinden hareketle bu kitabın kahramanı da beyin tümörü şüphesi ile hastahanede yatıyor, karısıyla çok garip bir ilişkisi var, insanlar dilbilim olan uzmanlık alanını bir türlü anlamıyorlar, kendisi de durmadan sözcükleri ve kökenini izah etmekten kendini alamıyor... bir sürü tetkikten sonra (bunları mizahi bir dille anlatıyor) ameliyat olması gerektiği söyleniyor, önce kabul etse de sonrasında korkup hastahaneden kaçıyor, bu esnada karısı da bir süredir onu görmeye gelmediği için onu ararken Londra sokaklarında maceradan maceraya koşuyor... ara ara yazılan dilbilim ile ilgili yerler pek ilgimi çekmese de çok eğlenceli bir kitaptı, hoşuma gitti okuyun derim...

Yazar: Anthony Burgess
Çevirmen: Can Moralı
Özgün Adı: The Doctor Is Sick
Sayfa Sayısı: 264
Basım Yılı: 2017 (2. Baskı)
Yayınevi: T. İş Bankası

Burma'da dilbilim dersleri veren Dr. Edwin Spindrift aniden rahatsızlanınca İngiltere'ye geri gönderilir. Londra'da yattığı hastanede acı veren ve aşağılayıcı bir dizi tetkikten sonra beyninde tümör olduğu anlaşılır. Geçireceği operasyonu beklerken, karısı da hastane civarındaki barlarda vakit geçirmektedir. Edwin, operasyondan bir gece önce onu bulmak için üzerinde pijamalarıyla hastaneden kaçar. O güne dek sözcüklerin dünyasında yaşamış olsa da onların gerçek hayattaki "göndergelerini" pek umursamamış bir dilbilimci olarak, varlığından bile haberdar olmadığı bir âleme; Soho'nun hayatın kıyısında kalmış bin bir karanlık tiple dolu tekinsiz ve bohem yeraltı dünyasına dalar. Ancak akademik hayattaki steril varoluştan katı gerçekliğin hüküm sürdüğü yeraltına iniş macerası içinde gizem dolu bir müphemlik de barındırır.


ANTHONY BURGESS: Dünyaca ünlü İngiliz romancı Anthony Burgess 25 Şubat 1917 yılında İngiltere’de doğmuştur. Tam adı John Anthony Burgess Wilson olan yazarın annesini bir yaşındayken kaybettiği için teyzesinin yanında büyümüştür.
Manchester Üniversitesinde İngiliz edebiyatı ve sesbilim öğrenimini gören Anthony Burgess 1940 ile 1946 yıları arasında İngiliz ordusunda görev yapmıştır. 
1959'da İngiltere’de iken beyninde bir tümör olduğunu öğrenmiştir. Doktorlar bir yıl yaşayabileceğini söylemişlerdir ancak bir müddet sonra teşhisin yanlış olduğunu anlamışlardır. 
Bundan uzun yıllar sonra yani 22 Kasım 1993 yılında akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirmiştir.
Bir senfoni dahil olmak üzere birçok müzik eseri besteleyen Anthony Burgess en büyük hayalini gerçekleştirmiştir. Bir müddet sonra Malaya’da görevdeyken üç tane roman yazmıştır. 
Beyin tümörü olduğunu öğrendikten sonra ilk karısının geçimini sağlamak amacıyla 12 ay içinde altı tane roman yazmıştır. 
Tümör teşhisinin yanlış olduğunu öğrendikten sonra da kitap yazmayı sürdürmüştür. Bu sayede dünyaca tanınan bir yazar haline gelen Anthony Burgess 50’den fazla roman ve kitap yazmıştır. 
Özellikle 1962 yılında yazdığı Otomatik Portakal adlı romanı sayesinde oldukça büyük bir üne kavuşmuştur. Bu eseri dünyada milyonlarca kişi tarafından okunmuş ve sevilmiştir. 
Günümüzde bile çok satanlar listesinde yer alan Otomatik Portakal 1971 yılında Amerikalı yönetmen Stanley Kubrick tarafından sinemaya uyarlanmıştır. 
Ayrıca Anthony Burgess romanlarının yanında gazete, eleştiri ve dil bilim alanlarında çalışmalar yapmıştır. Bu sayede İngiliz edebiyatının en verimli yazan yazarları arasına girmeyi başarmıştır.

Yorumlar

  1. Oyomatik Portakal'ı okumuştum. Doktor Hastalandı da listemde var ama bir türlü sıra gelmedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bu kitabı da seversiniz. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  2. İş Kültür Modern Klasikler serisini tamamlamaya çalışıyorum. İnşallah okuyacağım canım:)

    YanıtlaSil
  3. yazarın hayatı da çok etkileyiciymiş, özellikle 1 yıl ömrü olduğunu düşünürken eşinin kendisinden sonra geçimini düşünüp 6 roman yazması... aşk nelere kadir:)) paylaştığınız için teşekkürler Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet karısını çok seviyormuş, bu hikayeden bile belli oluyor. Ben teşekkür ederim Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil
  4. okumadıms tümör şeysi vardı onda ivit ölceğini sanıyormuştu bundan kitap yapmış hıms :) otomatik portakal kitabını da filmini de pek gözüm tutmuyo ama önemli tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otomatik portakal hiç ilgimi çekmemişti, merak edip konusuna bile bakmadım. Hediye gelmese yazarı ıskalayacakmışım yazık olacaktı. Başka bir kitabını daha okumak isterim ama umarım onca okunacak arasından sıra gelir:)

      Sil
  5. the durrells demiştin yaa çok teşekkür ederim. büyük mutlulukla izliyorum. çok sevdim. çok da kahkaha atıyorum. larry tabii sevdiğim bir yazar olduğu için o çok ilgimi çekiyor. hiç de yazar gibi değilmiş ergenliği, gençliği :) ama doğabilimci gerry ne hoş. anneleri ise bi tane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper bir dizi değil mi? Tam ''mutluluğun dizisini yapabilir misin?'' tarzında:) ben de tüm karakterleri ayrı ayrı sevdim ama anne bir tane, zaten o öyle bir karakter olmasa çocuklar bu kadar başarılı, ilginç olmazlardı:) Doğabilimci Gerry'nin ailesini anlattığı kitaptan uyarlanmış bu dizi ve tavsiye ettiğim herkes çok beğendi:)

      Sil
  6. otomatik portakal, mozart ve deyyuslar kitaplarını okumuştum. yazarı çok yönlü ve zeki buluyorum, bu kitabını da umarım okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım denk gelir:) Ben bir tek otomatik portakal'ı biliyordum diğerlerine de bakayım o zaman. Teşekkürler.

      Sil
  7. Tanıtım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. listeye yeni kitap ekledik böylece

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH