ISABEL ALLENDE - Ruhlar Evi

Isabel Allende'nin 1982 yılında yazdığı ilk romanını nihayet okudum ve bu kadar geç kaldığıma çok hayıflandım... ülkesinin siyasi geçmişini, amcasını, askeri diktatörlüğü, muhteşem bir kurgu içerisine alarak anlatıyor... önce çılgın kadınlardan oluşan bir ailenin öyküsü olarak başlıyor, sonuna doğru Şili'nin 70'li yıllarında yaşananlara odaklanıyor... özellikle sonlara doğru -Pinochet'in diktatörlüğüne- gelindiğinde nasıl bizim geçmişimize benzediğini, kapitalizmin dünyanın hemen her yerinde aynı senaryoyu tezgahladığını görüyorsunuz... çok güzel bir romandı, siz benim kadar geç kalmayın, mutlaka okuyun... 

Yazar: Isabel Allende

Çevirmen: Nihal Yeğinobalı

Özgün Adı: La casa de los espíritus

Sayfa Sayısı: 544

Basım Yılı: 2020 (12. Baskı) 1991 (1. Baskı)

Yayınevi: Can

Şili’nin seçimle işbaşına gelen, askerî bir darbeyle devrilip öldürülen Marksist başkanı Salvador Allende’nin son saatleri nasıl geçti? 

No­bel ödüllü büyük şair Pablo Neruda’nın cenaze töreni, faşist diktatör Pinochet’nin onca baskısına karşın, nasıl bir gösteriye dönüştü? 

Clara del Valle neden dokuz yıl konuşmadı ve öldüğü zaman nasıl oldu da annesinin kesik başıyla birlikte gömüldü? Bunlar, Isabel Allende’nin bu romanında yer verdiği ilginç olaylardan bazıları. Allende, Ruhlar Evi adlı bu ilk romanında, bir ailenin üç kuşağını, yetmiş yıllık bir süreç içinde, Márquez’e yaklaşan bir ustalıkla dile getiriyor. Romanda, yaşayan kişilerle geçmişin ruhları iç içe. Latin Amerika edebiyatının büyülü gerçekçilik geleneği, bu romanda da bütün görkemiyle hüküm sürüyor. Sınırsız bir hayal gücü ve anlatım ustalığı, Isabel Allende’yi çağımızın en başarılı romancılarından biri yapıyor.

ISABEL ALLENDE, 1942 yılında Peru’nun başkenti Lima’da doğdu. Ancak birkaç yıl sonra ailesi Şili’ye göç etti. Isabel Allende, amcası Salvador Allende’nin 1973’te öldürülmesinden sonra ailesiyle birlikte Venezuela’ya sığınmak zorunda kaldı. 17 yaşında gazeteciliğe başlayan Allende, bir süre sonra San Francisco’ya yerleşti. 1982’de yayımlanan ilk romanı Ruhlar Evi’ni, 1984’te Aşktan ve Gölgeden, 1985’te Eva Luna adlı romanları, 1989’da Eva Luna Anlatıyor adlı öykü kitabı izledi. Sonsuz Düzen adlı romanı 1991’de, Paula 1994’te, Kaderin Kızı 1999’da, Sararmış Bir Fotoğraf  2000’de, Yüreğimdeki Ülkem 2003’te yayımlandı. Allende 2002-2004 yılları arasında Canavarlar Kenti, Altın Ejder Krallığı ve Pigmeler Ormanı adlı romanlardan oluşan gençlik üçlemesini kaleme aldı. Allende, gerçekçi bir anlatım ve siyasal bir yaklaşım ile büyülü gerçekçiliğin gerçeküstücü geleneğini ustaca kaynaştırdı.

Yorumlar

  1. Ben de hala okumadım ama sırada. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. benim de çok beğendiğim bir roman olmuştu Gül Hanım, keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allende'nin tüm romanları çok güzelde bunda konunun gerçek olan kısmı beni çok etkiledi. Üretken bir yazar olmasına çok seviniyorum, bol bol okuyabiliriz:) Teşekkürler Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil
  3. O geç kalanlardan biride benim 🙈
    Kaderin Kızı ve Yüreğimde ki Ülkem kitaplarını çok beğenerek okudum. Oysaki listemde bu kitabı vardı.
    İyi geceler, sevgiler 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın:)
      Bir yerde okudum ne kadar doğru bilmiyorum Ruhlar Evi, Kaderin Kızı ve Sararmış Bir Fotoğraf üçlemeymiş o yüzden ben sırasıyla okuyayım dedim. Belki klasik bir seri gibi değil de karakterler ortak olabilir. Kaderin Kızı'nı da aldım devam edeceğim bakalım. Size de keyifli okumalar Gülşah Hanım, sevgiler:)

      Sil
    2. Onu bilmiyordum. Lakin Kaderin Kızı'da çok güzeldi.
      Sevgiler 🌸

      Sil
    3. Sıra onda güzel olmasına çok sevindim:) geçen seneden başlayarak Allende'nin külliyatına yoğunlaştım ve çok mutluyum:) sevgiler.

      Sil
  4. Hakikaten öyle:) Teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. kitap çok iyiii, filmi de çok iyi, izlemediysen kaçırmaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa evet daha öncede filmini söylemiştiniz bir ara onu da seyredeyim:)

      Sil
  6. Bir kitaba geç kalmak ve hayıflanmak... ben de listeye ekliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sizde seversiniz. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  7. Ya ben böyle kitap bloglarını pek seviyorum :))
    (son yazıma bakınız:))

    YanıtlaSil
  8. Çok severim ben de bu kitabı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğum tüm Allende kitapları güzeldi:) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  9. ilk defa gördüm, keyifli okumalar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allende çok iyidir, size de keyifli okumalar, teşekkürler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH