ABBÉ PRÉVOST - MANON LESCAUT

Hiç bilmediğim bir klasik esere rastladığım için mutluyum, bu roman 1731'de Hollanda'da, 1733'de Fransa'da yayımlanmış, 2022'de ben Türkiye'de okuyorum muhteşem bir şey... aşağıda Ülkemizdeki basım macerasını görüyorsunuz...


Roman o dönemin ileri gelenleri arasında konusu açık saçık, ahlak bozucu bulunduğu için tepkiyle karşılanmış ve toplatılmış... böyle bir aşk yaşamış mı bilemiyoruz ama konusu yazarın hayatına çok benziyor, otobiyografik öğeler çok fazla... sürükleyici bir kitaptı, fakat hikayesi -aşk uğruna yapılan aptallıklar- bana biraz fazla geldi ama sonuçta klasik bir eser okuyun derim...


Yazar: Abbé Prévost

Çevirmen: Ali Faruk Ersöz

Özgün Adı: L'Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut

Sayfa Sayısı: 164

Basım Yılı: 2021

Yayınevi: Helikopter


Manon Lescaut'nun yazarı Antoine-François Prévost (1697-1763) kısaca Abbé Prévost adıyla tanınır. Hayatı, dalavereci ve kurnaz alt tabaka insanlarını konu edinen romanlarda anlatılan hayatlara benzer. Asker olmuş, keşişlik yapmış, çoğu zaman da gönül ya da para işlerinden ötürü hep bir kaçış içinde olmuştur. Zamanının en bilgili kişilerinden biridir. Çok sayıda çevirisi ve yapıtı vardır. Fransız edebiyatında modern romanın kurucusudur dense yeridir. Histoire du chevalier des Grieux et Manon Lescaut (Şövalye des Grieux ile Manon Lescaut'nun Hikâyesi), yoldan çıkmış bir kızla, aşk uğruna kendi sınıfını yadsıyan bir şövalye arasındaki yıkıcı, kaygı verici ilişkiyi anlatır. 

Çıkar çıkmaz büyük başarı kazanan roman, giderek dünya edebiyatının klasik yapıtları arasında yerini almıştır. Manon Lescaut'da ilk defa klasik roman yazımına özgü ilkelerin tersine bir yol izlenir. Kahramanlar görev bilinci ve duygusuyla hareket etmezler, onları asıl güdüleyen hazdır, isyancılıkları ahlaksal ve toplumsal normlardan önce gelir. Manon Lescaut trajik denilebilecek kadar tutkuyla dolu bir sevdanın, işlenen suçu bağışlatan bir aşkın romanıdır. Yayınlanışından bu yana üç yüz yıla yakın bir zaman geçmesine karşın okurların ilgisini çekmeyi sürdüren Manon Lescaut'nun çarpıcı öyküsü operaya, baleye, sinemaya ve televizyona birçok kez uyarlanmıştır.

Yorumlar

  1. arada okuyorum aşk romanları, merak ettim, emeklerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz. Çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. çok ünlü bir operası var, izlemiştim, kitabı da okudum, severiiim, ismi de çok hoş ayrıca, manon lesko, ne hoş sölemesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Operası veya balesi çok güzel olur hakikaten:) İlk gördüğümde bende Manon ismi ne güzel diye düşünmüştüm tam isabet:)

      Sil
    2. eveet, manon des sources (pınarların manon u) adlı nefis bir fransız filmisi var :) bu arada, son dizi yazıma baksan ya, ikisini sen demiştindi :) ayrıca, top of the lake, oldukça iyi dizi, yönetmeni de bu yıl oskar alan teyze :)

      Sil
  3. bi de blogunu son yazıma koymuştum dün :)

    YanıtlaSil
  4. Evet öyle, 300 yıl dile kolay:) teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Şövalyelerin aşk hikayeleri çok romantik olabilir diye düşünüyorum:)) bakayım Gül Hanım elinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH