SARA SEAGER - EVRENDEKİ EN KÜÇÜK IŞIKLAR

Sara Seager (21 Temmuz 1971 doğumlu) Kanadalı-Amerikalı bir astrofizikçi ve gezegen bilimcidir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 1941 Sınıfı Gezegen Bilimi Profesörü, Fizik Profesörü ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Profesörüdür.

1994'te Toronto Üniversitesi'nden Matematik ve Fizik alanında lisans derecesini, 1999'da da Harvard Üniversitesi'nden astronomi alanında doktora derecesini aldı. 2006 yılına kadar Washington Carnegie Enstitüsü'nde kıdemli araştırma personeli olarak görev yaptı. Ocak 2007'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne hem fizik hem de gezegen bilimi alanında katıldı. Temmuz 2010'da profesörlüğe yükseltildi.

Geçmiş araştırmaları, ötegezegen atmosferleri alanının temellerini atmasıyla tanınırken, şu anki araştırması, ötegezegen atmosferlerine ve gelecekteki yaşam belirtilerini atmosferik biyo-imza gazları yoluyla aramaya odaklanıyor. Seager'e, 2013 yılında MacArthur Vakfı ''deha'' ödülünü kazandıran araştırmaları, ötegezegen atmosferlerinde kimyasal imzaları tespit etme ve gezegen geçişlerini gözlemlemek için düşük maliyetli uzay gözlemevleri geliştirme konusundaki teorik çalışmasına atıfta bulunuyor. Seager, Starshade projesi için NASA'nın Sonda Çalışma ekibine başkanlık etmiştir.

Bu kitap yukarıda özgeçmişini gördüğünüz astrofizikçi Sara Seager'in otobiyografisidir... fizik, astrofizik, uzay bilimleri v.s alanlarda çalışan böyle başarılı kişileri (özellikle kadınları) oldum olası büyüleyici bulurum, bu kitabı gördüğümde hemen okumam gerek diye düşündüm ve çok sevdiğim, sımsıcak, samimi bir hatırat buldum... 

Seager hem bilimsel çalışmalarını hem de özel hayatını açık yüreklilikle dile getiriyor... arka kapaktan da göreceğiniz üzere 40 yaşında kocasını kaybediyor ve iki çocukla ne yapacağını bilemez bir biçimde kalıyor, hem bu durumla başa çıkma, hem de ötegezegen araştırmalarında kat ettiği yolu detaylı olarak anlatıyor... bilimsel bölümleri çok teknik terimlere boğulmadan, rahatlıkla takip edebileceğiniz gibi yazılmıştı, akıcıydı... özel hayat bölümü ise benzer şeyler yaşayan insanlara yalnız değilmişim hissini verebilir şekildeydi... uzay bilimleri benim çok ilgimi çekiyor yalnızca o konuda bile yazsaydı merakla okurdum, bu şekliyle de çoğunluğun ilgisini çekebilecek bir kitap olmuş, çok beğendim herkese öneririm... 

Not: https://www.saraseager.com/ sitesinde ne kadar yıldız, ötegezegen, yaşanabilir bölgede ne kadar gezegen saptanmış dinamik bir biçimde gösteriliyor bakınız. 


Yazar: Sara Seager

Çevirmen: Duygu Akın

Özgün Adı:The Smallest Light in the Universe

Sayfa Sayısı: 308

Basım Yılı: 2022

Yayınevi: Domingo


“Her gezegenin yıldızı yoktur. Bazıları herhangi bir güneş sisteminde yer almaz. Tek başınadır onlar. Başıboş gezegen denir adlarına.”


Kocasının ölümünün ardından, bir yandan galaksimizin ötesinde yaşam bulmaya çalışırken bir yandan da kendi yaşamını baştan inşa etmek zorunda kalan ve bu süreçte yeryüzünde kurulan bağların gücünü keşfeden bir kadının, ünlü astrofizikçi Sara Seager’ın gerçek ve büyülü hikâyesi. 

Sayısız yıldız ve sayısız olasılıkla dolu gökyüzüne on yaşında vurulmuştu Sara Seager. Yıllarını ötegezegenlere, yaşam barındıran ve erişilmesi hayal gibi görünen uzak dünyaları bulmaya adadı ve gezegen biliminin parlayan yıldızlarından biri oldu. Ama kocasının ani ölümüyle her şey değişti. Kırk yaşında, iki küçük oğlan ve elinde kocasının manav alışverişi gibi gündelik –ama o güne kadar kendisi MIT’nin astrofizik laboratuvarını yönetirken kocasının üstlendiği– işler için yazıp bıraktığı notlarla kalakalmıştı. Hayatında ilk kez kendini evrende yapayalnız hissetti.
Sara Seager bu delicesine dürüst anı kitabında, yaşamına yeniden yön verişinin tökezlemelerle dolu hikâyesini paylaşıyor bizlerle. Ötegezegenlerin peşine düşerek, onların yabancı güzelliğinde teselli araması (eşinin ölümünden bir yıl sonra Time dergisi tarafından uzay çalışmalarındaki en etkili 25 insan arasında gösterilecekti); kendisine uzanan yabancı eller sayesinde, neredeyse uzayda yaşam kadar mucizevi görünen insani bağları keşfedişi; ev tadilatından romantik hayata hemen her konuda önerileriyle onun yanında duran bir grup kadın... Ve en beklemediği şey: Dünya’ya eş bir yıldızı ararken, dünya üstündeki milyarda birlik bir eşleşme.

Yorumlar

  1. ooo bilim insanı biyografisi, çok severim ben de, okurum saol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim insanı olarak başarısı bir yana çocukluğundan başlayarak hayatı çok sıra dışı, karakteri çok özel. Keyifli okumalar:)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. İşyerlerindeki kadın erkek eşitsizliğine de değiniyordu, sık sık erkek olsam benden bunu isteyemezlerdi veya bana bunu söyleyemezlerdi cümlesi geçiyordu, buna rağmen müthiş başarılı bir kadın:) Umarım sizde seversiniz, keyifli okumalar:)

      Sil
  3. İlgimi çeken bir konu, hem de biyografi, bakayım buna Gül Hanım elinize sağlık çok teşekkür ederiz sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz Eren Hanım, ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. Bloglara hala yazan birilerini görmek çok güzel! Harika! :)
    Kitap yorumlarınız hep çok güzel... :)

    Ben de beklerim efendim :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH